Çevre Kalite Standartları ve Hesaplama Yöntemleri Oya OKAY İstanbul Teknik Üniversitesi TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Hizmet.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
ANOVA.
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
Hesaplanan Parametrelerin Hassasiyeti ve Güvenirlik Bölgesi
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
MODULE 1 Water Framework Directive, Relation of WFD with Daughter Directives, RBMP planning, Water Bodies, Typology, Characterization Ecological status.
MODULE 1 MODULE 1 Water Framework Directive, Relation of WFD with Daughter Directives, RBMP planning, Water Bodies, Typology, Characterization Fish Directive.
Değişkenlik Ölçüleri.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yeraltı Suyu Statüsü ve Eğilim Değerlendirmesi Kaan.
Referans Şartların Belirlenmesi
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
FEN EĞİTİMİNDE PROJE ÇALIŞMASI Koç Özel Lisesi Biyoloji Öğretmeni
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Matematik Bilimlerin Kraliçesidir.
SU MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARLARINDA METOT VALİDASYONU
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Ekosistemler Siyah Ayı, Güney Carolina Shenandoah Ulusal Parkı’nda, Ayılar İçin Deneme Çöp Tankı.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
  Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
TEHLİKELİ MADDE KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN PROJE
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
Projelerin Tanıtımı Noktasal Kaynaklı Kirleticilerin Seçimi Yayılı Kaynaklı Kirleticilerin Seçimi Kirleticilerin Önceliklendirilmesi Çevresel Kalite Standartlarının.
TÜRKİYE’DE SPESİFİK KİRLETİCİLER VE ÇEVRESEL KALİTE STANDARTLARI
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ. Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri.
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
İSTATİSTİKTE TAHMİN ve HİPOTEZ TESTLERİ İSTATİSTİK
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
DERS3 Prof.Dr. Serpil CULA
Sucul Hayvan Deneyleri
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
HİPOTEZ TESTLERİ.
Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama. Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi.
Sunum transkripti:

Çevre Kalite Standartları ve Hesaplama Yöntemleri Oya OKAY İstanbul Teknik Üniversitesi TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Hizmet içi Eğitim Kasım, 2014, Afyonkarahisar

Su, sediment ve biyotadaki kirletici veya kirletici gruplarının ekosisteme olumsuz etki yaratmayacak düzeydeki konsantrasyonu Çevre Kalite Standartları (ÇKS) AMAÇ Canlıların korunması

Su Çerçeve Direktifi (SÇD) için Ortak Uygulama Stratejisi (2000/60/EC) Doküman no:27 Çevre Kalite Standartlarının Çıkarımı için Teknik Kılavuz Kılavuz

Çevre koruma yönetimi konusunda bütünleşik bir yaklaşım getirmektedir. Amaç: Tüm yüzey sularının (nehirler, göller, geçiş ve kıyı suları) korunması ve sucul ekosistemlerin durumunun iyileşmesi hedefine yönelik bir çerçeve oluşturmaktadır. Su Çerçeve Direktifi

Su kalitesi hedefi belirlemek için önce her bir yönetim birimi olan su kütlelerinin kalite durumuna göre sınıflandırılması gereklidir. Nihai sınıflandırma Ekolojik kalite Kimyasal kalite Su kütlelerinin sınıflandırılması

Öncelikli kirleticiler –Avrupa Komisyonu (EC) belirler. –Revizyon: 4 yılda bir Spesifik kirleticiler –Üye Devletler (ulusal makamlar) belirler. –Revizyon: 6 yılda bir ÇKS Hangi kirleticiler için????

“Kimyasal kalite” belirlemede kullanılır Öncelikli Kirleticiler 13 Ocak 2009’da yürürlüğe giren Direktif sucul yaşam için ya da sucul yaşam yolu ile diğer canlılar için önemli risk teşkil eden tehlikeli maddelerin listesini yayınlamıştır. Direktif, “öncelikli maddeler”den kaynaklanan kirliliğin azaltılmasını ve “öncelikli tehlikeli maddeler”in deşarj ve emisyonlarının aşamalı olarak durdurulmasını istemektedir. Direktif, söz konusu maddelerle ilgili çevresel kalite standartlarını (ÇKS) da içermektedir.

Her ülke spesifik (özel) kirleticilerinin su, sediment veya biyotadaki miktarlarının bunlara ait çevresel kalite standartları ile karşılaştırılması gerekir “Ekolojik kalite” Spesifik kirleticiler Spesifik kirleticilerin belirlenmesi (IMPRESS kılavuzu, COMMPS) SÇD Ek VIII: Üye ülkeler spesifik kirleticilerini (su kütlesine önemli miktarlarda deşarj edilmekte olan kirleticiler) belirlemelidirler.

2008/105/EC: Hg, HCBD, HCB: 3 madde için biyotada ÇKS 2011/0429 (COD): Bromlu difenileter, Floranten, Hekzaklorobenzen, HCBD, Hg, PAH, Dicofol, PFOS, PCDD/F, HBCDD, Heptaklor ve heptaklor epoksit: 12 madde için biyotada ÇKS

Su Sediment Biyota ÇKS

Ref: OUS, Teknik Kılavuz 27

ÇKS su Belirlenmesi Bir kimyasalın uzun ve kısa süreli etkilerinin belirlenebilmesi için iki farklı kalite standartı gereklidir “Maksimum kabul edilebilir konsantrasyon” (MAK-ÇKS) Kimyasalların yol açacağı kısa-süreli etkilerden korunmak için “Yıllık ortalama konsantrasyon” (YO-ÇKS) Kimyasalların yol açacağı uzun süreli etkilerden korunmak için

ÇKSsu MAK-ÇKSYO-ÇKS Uzun dönemli maruz kalma verileri Kronik toksisite verileri (NOEC, NOEL, EC 10 ) Kısa dönemli maruz kalma verileri Akut toksisite verileri (L(E)C 50 ) ÇKS su Belirlenmesi

Veritabanları EPA (Environmental Protection Agency) Ecotox Veri tabanı ESIS (European chemical Substances Information System) JRC (Joint Research Center) web sitesi HSDB (Hazardous Substances Data Bank) Veritabanı Chemwatch veritabanı OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) veritabanı UNEP (United Nations Environment Programme) OECD SIDS Veri tabanı (Screening Information Dataset) ECHA IUCLID Veritabanı (European Chemical Agency-International Uniform Chemical Information Veritabanı) Ekotoksikolojik Verilerin Toplanması

Güvenilirlik Test metodunun kalitesi ve yöntem Test sonuçları ve tekrarlanabilirlik İlgililik: Test yönteminin hedef sorunun cevabını vermeye uygunluğu Veri kalitesi

Tatlı su Tuzlu su Su tipi Alg Küçük kabuklu (su piresi) Balık Diğerleri Trofik seviye Akut (EC50/LC50) Kronik (NOEC/NOEL/EC 10 ) Test tipi Ekotoksikolojik Verilerin Sınıflandırılması

2 yöntem Türlerin geometrik ortalaması Değerlendirme faktörü (DF) Deterministik Yöntem (veri sayısı < 10) Türlerin geometrik ortalaması ETX 2.0 yazılımı SSD ( türlerin spesifik hassasiyet dağılımı) Probabilistik Yöntem (veri sayısı ≥ 10) Ekotoksikolojik Verilerin Değerlendirilmesi

Tatlı su / Tuzlu su Verilerinin birleştirilmesi Verilerin logaritmaları alınır F-test – Varyansların eşitliği t-test – Ortalamaların eşitliği Eşit varyanslar için t-test Eşit olmayan varyanslar için t-test Birleştirilebilir veriAyrı veri

En düşük NOEC / DF DF (tablodan) YO-ÇKS En düşük EC50 / DF DF (tablodan) MAK-ÇKS Deterministik Yaklaşım Tatlı su Kronik toksisite için (YO- ÇKS tatlısu ) Tablo 3.2 (sayfa 38) Tuzlu su veya Birleşik veri Kronik toksisite için (YO-ÇKS su ) Tablo 3.3 (sayfa 47) Tatlı su Akut toksisite için (ÇKS tatlısu ) Tablo 3.4 (sayfa 50) Tuzlu su veya Birleşik veri Akut toksisite için (ÇKS su ) Tablo 3.5 (sayfa 52)

ETX 2.0 yazılımı Veri sayısı ≥ 10 SSD (spesifik hassasiyet dağılımı) Probabilistik Yaklaşım Toksisite verisinin logaritmik dağılımının en düşük %5 lik kısmı kullanılır

ETX programı kullanıldıktan sonra elde edilen ÇKS değeri, veri sayısı gözönüne alınarak 1 ile 5 arasında belirlenen bir DF faktörüne bölünür. Veri SayısıDeğerlendirme Faktörü (DF) > 291

ÖRNEK Perkloroetilen (PER) (Tetrakloroetilen) için değerlendirmesi yapılan akut tatlı su verileri (15 veri) Türün Bilimsel AdıTür GrubuEC 50 /LC 50 (ug L -1 ) Chlamydomonas reinhardtiiAlg3640 Danio rerioBalık9300 Daphnia magnaKüçük kabuklu14133 Dugesia japonicaDiğer1122 Gammarus minusDiğer28600 Jordanella floridaeBalık8695 Lepomis macrochirusBalık24454 Moina macrocopaKüçük kabuklu1800 Oncorhynchus mykissBalık5964 Oryzias latipesBalık6325 Physa heterostrophaDiğer93400 Pimephales promelasBalık16658 Pseudokirchneriella subcapitataAlg Tallaperla mariaDiğer3600 Tanytarsus dissimilisDiğer26448

Perkloroetilen (PER) (Tetrakloroetilen) için değerlendirmesi yapılan akut tuzlu su verileri (13 veri) Türün Bilimsel AdıTür GrubuEC 50 /LC 50 (ug L -1 ) Acartia tonsa Diğer Americamysis bahia Diğer 8584 Artemia salina Diğer 0,022 Crangon septemspinosa Diğer Cyprinodon variegatus Balık Elminius modestus Diğer 3500 Gammarus annulatus Diğer 9100 Heterosigma akashiwo Alg 200 Menidia beryllina Balık Neanthes arenaceodentata Diğer 1300 Palaemonetes pugio Diğer 1300 Pleuronectiformes Balık 5000 Skeletonema costatum Alg 20188

İstatistik uygula: Birleştirilebilir 28 veri : Probabilistik yöntem Temel set var: MAK-ÇKS hesaplanabilir Log Kow> 3 : Veri yeterli ise sediment ve biyota için ÇKS hesabı yapılabilir.

ÖRNEK-SONUÇ Madde ismiPerkloroetilen (PER) (=Tetrakloroetilen) CAS-numarası Önerilen Kalite Standardı YO-ÇKS MAK-ÇKS Su12,0 µg L -1 23,6 µg L -1 Sediment857 µg L µg L -1 Biota Nihai ÇKS 11,1 µg L -1 MAK-KS< YO-KSMAK-KS = YO-KS olarak kabul edilir Temel set yoksa MAK-ÇKS hesaplanamaz! MAK-ÇKS Probabilistik (28 birleşik veri) HC5= 47,2; DF = 2 YO-ÇKS Deterministik (9 birleşik veri) En düşük=600 DF = 50

Tatlı ve tuzlu sular için ayrı ayrı değerlendirilir Metallerin, doğada var olmaları nedeniyle bir doğal (background) seviyeleri vardır. Bu değer her alan için farklıdır. Bu nedenle metaller için ÇKS belirlenirken bu doğal değerin (C b ) gözönüne alınması gerekmektedir. ÇKS’ nin kullanılacağı alanlarda daha önce metal seviyeleri belirlenmiş ise bu değer C b olarak kullanılır. Böyle bir değerin olmadığı durumlarda ise literatür değerlerinden faydalanılabilir, ancak bu durumda ÇKS’ nin güvenirliği düşer. ÇKS metal = ÇKS metal (türetilen) + C b ÇKS-Metaller

2 farklı yöntem: Sediment toksisite verisi Ayrışma dengesi Equilibrium partition method (EqP) ÇKSsediment Log Koc ≥ 3 Log Kow ≥ 3 ÇKS sediment Belirlenmesi

Veri: – Sedimentler ve tüm organizmalar ile yapılan test sonuçları – Akut (NOEC, NOEL, EC 10 ) veriler Hesap: ÇKS su hesabı ile aynı ÇKS sediment Sediment toksisite verisi DF (=AF) değerleri: (Kılavuz no: 27, Tablo 5.1, sayfa 96)

Toksisite verisi var mı? Kronik toksisite verisi var mı? En düşük akut veriye DF = 1000 uygula ve Ayrışma dengesi yöntemini kullan Ayrışma dengesi yöntemini uygula Deterministik veya Probabilistik yöntem uygula En düşük değeri seç ÇKS (sediment) ÇKS sediment Belirlenmesi H H E E

Hesaplar: Log K ow ≥ 5 ise ÇKS sediment = ÇKS sediment,EqP,dw /10 Ayrışma Dengesi Metodu (EqP) Tablo 11, Sayfa 172 Sayfa 98, 99

NOAEL veya NOEC NOEC bulunamıyorsa Tuzlu / Tatlı su için ayrı hesap ÇKSbiyota BMF > 1 BCF (BAF) ≥ 100 Log Kow ≥ 3 ÇKS biyota Belirlenmesi (BCF bilinmiyorsa) (Tablo 4.2, sayfa 80) (Tablo 4.5, sayfa 87)

ÇKS su ÇKS biyota Geri hesaplama ile ÇKS 2.zeh,su belirlenmesi Nihai ÇKS su En düşük değer seçilir.

Yöntem ÖZET

TATLI SU TUZLU SU AKUT TOKSİSİTE KRONİK TOKSİSİTE Veritabanlarından tatlı su akut toksisite verileri (EC50,LC50) toplanır. Veritabanlarından tuzlu su akut toksisite verileri (EC50,LC50) toplanır. Veritabanlarından tuzlu su kronik toksisite verileri (NOEC,NOEL,EC10) toplanır. Veritabanlarından tatlı su kronik toksisite verileri (NOEC,NOEL,EC10) toplanır. ÇKS SU TATLI SU TUZLU SU Toplanan tatlı su ve tuzlu su verilerinin logaritmaları alınır. Logaritması alınan verilerin varyanslarının eşitliğini sınamak için F-testi uygulanır (α=0.05). Varyansların eşit olup olmamasına göre dönüştürülmüş verilere iki uçlu t-testi uygulanır (α=0.05). Uygulanan t-testinde veri grupları arasındaki farka göre (p>0.05) veriler birleştirilerek kullanılır. VERİ SAYISI 10 veya 10’DAN BÜYÜK MÜ? HAYIREVET DETERMİNİSTİK YÖNTEM PROBABİLİSTİK YÖNTEM Toplanan veriler arasından en düşük değer ilgili tablodaki veri durumlarına göre belirlenen DF değerlerine bölünür. ETX 2.0 yazılımı kullanılarak veriler işlenir. Program çıktılarından edinilen HC5 değeri ilgili tablodaki DF değerine bölünür Veri Sayısı Değerlendirme Faktörü (DF) >301 Teknik Kılavuz 27TATLI SU TUZLU SU / BİRLEŞİK VERİ AKUTTablo 3.4Tablo 3.5 KRONİKTablo 3.2Tablo 3.3 Not 1: Alg, küçük kabuklu (özellikle su piresi) ve balıktan oluşan temel set verilerinden birinin eksik olması durumunda MAK-ÇKS hesaplanamaz. MAK-ÇKS YO-ÇKS Not 2: Hesaplamalar sonucu belirlenen MAK-ÇKS değeri YO-ÇKS değerinden daha küçükse, bu değer için YO-ÇKS değeri kullanılır. TATLI SU ve TUZLU SU VERİLERİNİ BİRLEŞTİRMEK

ÇKS SEDİMENT KİMYASALA AİT SEDİMENT TOKSİSİTE VERİLERİ MEVCUT MU? EVETHAYIR DETERMİNİSTİK YÖNTEM Toplanan veriler arasından en düşük değer seçilir ve organik karbon düzeltmesi uygulanır (TK 27 – s.95). EQUILIBRIUM PARTITIONING YÖNTEMİ Teknik Kılavuz 27, Tablo 5.1’den uygun değerlendirme faktörü (DF) seçilir ve düzeltilen değer bu faktöre bölünerek ÇKS SEDİMENT hesaplanır. Veritabanlarından uzun dönem sediment toksisite verileri toplanır. Eğer uzun dönem sediment toksisite deney verisi bulunamıyorsa, bulunan en düşük kısa dönem deney verisi 1000 değerlendirme faktörüne bölünerek ÇKS SEDİMENT hesaplanır. Kimyasala ait deneysel K OC değerleri bulunamıyorsa T.K. 27 – Tablo 11’de bulunan formüller kullanılarak hesaplanır. Yöntem hakkında detaylı bilgi (kısaltmalar, sabit değerler ve parametrelerin açıklamaları) Teknik kılavuzun bölümünde yer almaktadır. log K OW ≥ 3 veya K OC ≥ 3

ÇKS BİYOTA KİMYASALA AİT ORAL KRONİK (NOEC ORAL ) KUŞ VEYA MEMELİ TOKSİSİTE VERİLERİ MEVCUT MU? EVETHAYIR Kuş veya memelilere ait oral akut toksisite (LD50) değerleri kullanılır. En düşük LD50 değeri 3000 değerlendirme faktörüne bölünür. Deney süresi göz önünde bulundurularak en düşük toksisite değeri seçilir. Veritabanındaki değerler NOAEL ORAL (mg/kg.bw.day) birimindeyse aşağıdaki formül ve Tablo 4.1 kullanılarak değerler mg/kg birimine dönüştürülür. BCF ≥ 100 ? (BCF bilinmiyorsa log K OW ≥ 3 ? ) TATLI SU TUZLU SU Su türüne göre farklı hesaplamalar yapılır. Seçilen toksisite değeri belirlenen değerlendirme faktörü kullanılarak tatlı su KS değeri hesaplanır. Hesaplanan KS değeri aşağıdaki formülde kullanılarak ikincil zehirlenme için tatlı su ÇKS değeri hesaplanır. Formüllerde yer alan BMF değerleri Teknik Kılavuz 27, Tablo 4.5 kullanılarak belirlenir. Seçilen toksisite değeri için deney süresine göre Tablo 4.2’den yararlanılarak değerlendirme faktörü belirlenir. Seçilen toksisite değeri belirlenen değerlendirme faktörü kullanılarak tuzlu su KS değeri hesaplanır. Hesaplanan KS değeri aşağıdaki formülde kullanılarak ikincil zehirlenme için tuzlu su ÇKS değeri hesaplanır. Not: Kısa dönem oral toksisite verileri kullanılarak hesaplanan KS ve ÇKS değerleri güvenilir olmaması nedeniyle kullanılacağı yerlerde ayrıca belirtilir

İTÜ Proje Ekibi Teşekkürler