YEREL SAAT HESAPLAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUYA GİRİŞ Yeryüzünün tamamının yada bir bölümünün kuş bakışı görünümünü belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmasına HARİTA denir.
Advertisements

2012 YGS-SOSYAL COĞRAFYA SORU VE CEVAPLARI
KOORDİNAT SİSTEMİ.
COĞRAFYA ZEYNEL ABİDİN ÖKSÜZ
BÖLÜM III I. ZAMAN II. TAKVİMLER.
YERYÜZÜNDE YAŞAM ÖZGÜR GÜVERCİN 6.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
HARİTA PROBLEMLERİ.
COĞRAFİ KONUM.
DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ
DÜNYANIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ EKSEN EĞİKLİĞİ ve SONUÇLARI
Enlemler ve Boylamlar.
YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ.
DÜNYANIN YILLIK HAREKETİ ÖZEL TARİHLER
Yeryüzünde Yaşam Konu: Dünyayı Yeniden Keşfediyoruz
COĞRAFİ BÖLGELER.
DÜNYAMIZI KEŞFEDİYORUZ
DÜNYANIN YILLIK HAREKETİ
EKSEN EĞİKLİĞİ KOMPLO TEORİLERİ
Enlem ve Paraleller elle tutulur mu?
KONU:YÖNLER-YÖN BULMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
21 Mart, 21 Haziran, 23 Eylül, 21 Aralık
En büyük paralel dairesidir. Başlangıç paralelidir.
COĞRAFİ KONUM ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I.
DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ
Hazırlayan:Enes Batuhan Yıldız
MANİSA İL COĞRAFYASI.
1. YEREL SAAT Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. *Yani güneşin en tepede.
COĞRAFİ KONUM Paraleller, Meridyenler, Enlem, Boylam
COĞRAFYA Coğrafya Nedir ? Coğrafya’nın Dalları Nelerdir ?
HARİTACILIK TEMEL BİLGİSİ
DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ-2
COĞRAFİ MATEMATİK KONUM
Enlemler ve Boylamlar Enlemler ve Boylamlar.
PARALELLER VE ÖZELLİKLERİ.
Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TANITIMI DERSİ
COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu alana coğrafi konum denir. Matematik ve özel konum olmak üzere ikiye ayrılır. A-Matematik Konum: *Bir.
DÜNYA HAZIRLAYAN ESRA ARIÇ
DÜNYA ÜZERİNDEKİ BİR YERİ UZAYDAN BAKTIĞINIZDA NASIL TARİF EDERDİNİZ?
YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ.
ÖSS Türkiye’de yerel saat kullanılsa, 33° Doğu boylamında
Dünyanın, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya dönerek, 24 saatte
5 ülke.
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ KONUMU VE ÖZELLİKLERİ
YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLERİMİZ.
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
COĞRAFYA.
KÜRESEL TİCARET.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
COĞRAFİ KONUM.
KPSS COĞRAFYA Veysel DİKME
DÜNYA’NIN HAREKETLERİ
YÖNLER.
YEREL SAAT HESAPLAMALARI
Dünya’nın Şekli ve Hareketleri
Hazırlayan Mehmet BİRİŞİK
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - II
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
Aşağıdakilerden hangisi, Dünya’nın geoit oluşunun sonuçlarından biri değildir?
BÖLÜM III I. ZAMAN – II II. YIL
BÖLÜM III I. ZAMAN - I Yer yüzünde insanın göründüğünden beri insan hayatını düzenleyen gündüz ve gecenin meydana gelişi, yaklaşık olarak sabit Bir.
Kazanım SB Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
Sunum transkripti:

YEREL SAAT HESAPLAMALARI Yerel Saat: Bir yerin kendine özgü saatidir. Güneşin ufuk çizgisindeki konumuna göre belirlenir. Güneş ufuk çizgisinde en yüksek konuma geldiğinde o yerin yerel saati 12:00 dır. Cismin gölgesi en kısadır.   Yerel saat güneş saati ile tespit edilir. 12:00

YEREL SAAT HESAPLAMALARI Not Dünyamız kendi ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döndüğü için aynı enlem üzerindeki merkezlerden doğudaki bir merkezde güneş erken doğar, erken batar. Batıdaki bir merkezde ise geç doğar geç batar. Bunun sonucunda doğudaki bir merkezin yerel saati her zaman daha ileridir. 11:40 12:40 10:28 11:00 10:40 A-B=? 25-10= 15° Meridyen farkı 15x4= 60 dk= 1 saat B+E=? 10+8= 18° Meridyen farkı 18x4= 72dk=1:12

ULUSAL SAAT (ORTAK SAAT) Çalışma hayatında, yerel saate göre hareket etmek bir takım sıkıntılar meydana getirir. Ticari ve ekonomik ilişkilerin kolaylaştırılması, haberleşme ve ulaşım hizmetlerinin hızlı ve düzenli bir şekilde yapılabilmesi için ulusal saat uygulamasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle bir  ülkenin kendisine en uygun meridyenin yerel saatini, bütün ülke sınırları içerisinde geçerli hale getirmesiyle oluşan saate ulusal saat veya ortak saat denir.

ULUSAL SAAT (ORTAK SAAT) VE SAAT DİLİMLERİ Rusya , Kanada, Çin, ABD, Brezilya, Hindistan ve Avustralya gibi doğu batı yönünde geniş alan kaplayan ülkelerde birden fazla ortak saat kullanılmaktadır.

ULUSAL SAAT (ORTAK SAAT) VE SAAT DİLİMLERİ Ülkeler arasında her alanda gelişen ilişkilerde, saat farklılıklarından ortaya çıkan karışıklıkları önlemek amacıyla uluslararası saat ayarlamalarına gidilmiştir. Bunun için dünyamız 15°' lik meridyen yayları şeklinde 24 saat dilimine ayrılmıştır. Her saat diliminde de tam ortadan geçen meridyenin yerel saati ortak kabul edilmiştir. Saat dilimlerinde de başlangıç olarak Greenwich'in 7°30' doğusu ile 7°30' batısı kabul edilmiştir.

ULUSAL SAAT (ORTAK SAAT) VE SAAT DİLİMLERİ Türkiye, ikinci ve üçüncü saat dilimlerinde yer almaktadır. Ancak biz bunlardan sadece birini kullanmaktayız. 1978 yılına kadar topraklarımızın çoğunun yer aldığı ikinci saat diliminin ( 30° Doğu meridyeni -İzmit) yerel saati ülkemizde ortak saat olarak kullanılmıştır. Bu tarihten sonra güneş ışığından daha fazla faydalanarak enerji tasarrufu sağlamak için ileri ve geri saat uygulamasına geçilmiştir.  İlkbahar-yaz dönemlerinde ileri (45° Doğu meridyeni-Iğdır), sonbahar-kış dönemlerinde geri saat (30° Doğu meridyeni -İzmit) uygulaması yapılmaktadır İzmit Iğdır Kış Yaz

TARİH DEĞİŞTİRME ÇİZGİSİ Tarih değiştirme çizgisi olarak 180° meridyeni kabul edilir. Bu meridyenin doğu tarafında batı meridyenleri, batı tarafında ise doğu meridyenleri bulunmaktadır. Dolayısıyla  batısında bir gün ileri, doğusunda ise bir gün geridir. Not Tarih değiştirme çizgisi ve saat dilimleri ülke sınırlarına göre çizildiğinden meridyenlere tam uygun olarak uzanış göstermezler. Girinti-çıkıntı oluştururlar.