Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TANITIMI DERSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TANITIMI DERSİ"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TANITIMI DERSİ
SUNUM HAZIRLAMA ÖDEVİ ZEYNEP KÖSE

2 COĞRAFİ KONUM A.Matematik Konum
Bir ülkenin dünya üzerinde bulunduğu yere,bu yerin diğer ülkelere,denizlere,önemli ticaret yollarına göre durumuna coğrafi konum denir. A.Matematik Konum Matematik konum,bir ülkenin paralel ve meridyenlere göre dünya üzerindeki yerini belirtir.

3 Paralel Matematik konumun iyi anlaşılabilmesi için paralel,
meridyen,enlem ve boylam gibi kavramların bilinmesi gerekir. Paralel Ekvator’a paralel olarak geçtiği düşünülen dairelere paralel denilmektedir.Paralel daireleri Ekvator’dan itibaren birer derece aralıklarla çizilir.

4 Paralellerin başlıca özellikleri şunlardır:
Başlangıç paraleli ve en büyük paralel Ekvator’dur. Birer derece aralıklarla çizilir. 90 tane kuzeyde 90 tane güneyde olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır. Paralel boyları Dünya’nın küresel şekli nedeniyle Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe kısalır.

5 PÜF NOKTASI Ekvator,kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen ve Dünya’yı iki eşit parçaya bölen paraleldir. Ekvator’un derecesi sıfırdır.

6

7 Meridyenler Kutup noktaları arasında uzanan ve Ekvator ile
paralelleri dik kesen hayali çizgilere meridyen denir. Meridyenlerin başlıca özellikleri şunlardır: Başlangıç Meridyeni’nin doğusunda 180,batısında 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen vardır.

8 Meridyenler kutup noktalarını birleştiren yarım
dairelerdir.Bu nedenle meridyenlerin boyları aynıdır. Meridyenler arasındaki mesafe bir paralel boyunca eşittir. Meridyenler paralel dairelerini dik açı ile keserler. Ardışık iki meridyen arasındaki yerel saat farkı Dünya’nın her yerinde eşittir (4dk).

9

10 Enlem Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın Ekvator’a
olan uzaklığının açı cinsinden değerine enlem denir. Herhangi bir yerin enlemi derece,dakika ve saniye cinsinden ifade edilir.Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe farklılaşan olaylara enlem etkisi denir.

11 NOT Dünya üzerinde Ekvator’dan kutuplara doğru veya
kuzey-güney yönünde değişen durumların çoğu enlem ile açıklanır. NOT Meridyenler birer derece aralıklarla çizilen yarım dairelerdir.Boylamlar meridyenler dışında kalan alanların derece,dakika,saniye cinsinden ifadesidir.

12 PÜF NOKTASI Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerde;
Öğle vakitleri aynı anda olur. Yerel saatler birbirine eşit olur. Güneş’in karşısına aynı anda geçilir. Gün ortası aynı anda yaşanır.

13 Boylam Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç
meridyenine olan uzaklığının açı cinsinden değerine boylam adı verilir.Boylam bir yerin yerel saatini belirler.dünya üzerindeki her noktanın kendine has bir yerel saati vardır.

14 Yerel saat hesaplamaları
Merkezler arasındaki meridyen farkı bulunur. Meridyen farkı 4 ile çarpılarak zaman farkı elde edilir. Yerel saati sorulan yer doğuda ise bulunan zaman farkı verilen yerin yerel saatine eklenir.

15

16 SLAYT BİTTİ TEŞEKKÜRLER


"ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TANITIMI DERSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları