Yakutiye Medresesi - Erzurum

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Advertisements

EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT
Kazanım 5. Şehir incelemesi yoluyla. Türk kültür, sanat ve estetik anlayışındaki değişim ve sürekliliğe ilişkin kanıtlar gösterir.
MEVLANA MÜZESİ.
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
SELÇUKLU MEDRESELERİ Burcu Çapçı
SELÇUKLU MİMARİSİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
SELÇUKLULAR ( ) ANADOLU SELÇUKLULARI ( ) EĞİTİM.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
Tempietto Kilisesi, Roma
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Medreseler, din öğretimi ve İslam hukuku yanında; tıp, felsefe, tarih, astronomi ve matematik gibi bilimlerin de okutulduğu öğretim kurumlarıdır. Anadolu.
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
TURGUT CANSEVER Betül ÜNAL
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
MEVLANA'NIN HAYATI.
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
Mevlana Celaleddin-i Rumi
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
OSMANLI MİMARLIĞI.
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Divriği - Sivas
Genel HatlarIyla Hİndİstandakİ Türk SanatI
BÜYÜKHAN TARİHİ(KURULUŞU).
TARİH BİLİMİ.
Nakil Dönemi 6. Ders.
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese süslemeli taç.
Süleymaniye Camii.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Uluğ Bey
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Emeviler Döneminde Mimari Bagül Hudeyberdiyeva Büşra Kaim Elif Ünal
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
İLK TÜRK BEYLİKLERİ ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
KLASİK YUNAN MİMARLIĞI
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
CAĞDAŞ TÜRK RESMİ.
Türkçe yazı çeşitleri.
KONYA TURU.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
RİVAYET DÖNEMİ HİCRİ ASIRLAR ÖZELLİKLERİ.
Medreseler avlularına göre:
karahanlI, GAZNELİ VE BÜYÜK SELÇUKLU DÖNEMİ
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
Sunum transkripti:

Yakutiye Medresesi - Erzurum

Yakutiye Medresesi Lala Paşa Camii

Yakutiye Medresesi Medrese taçkapısında bulunan kitabeye göre, İlhanlılar zamanında Gazanhan ve Bolugan Hatun adına, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından Hicri 710 (Miladi 1310) yılında yaptırılmıştır. Türkler'in Anadolu'ya gelişlerinden hemen sonra başlayan Anadolu'yu eserlerle donatma çabası tüm tarihi olaylara rağmen devam etmiş ve Selçuklu Dönemi geleneksel mimarî tarzı Yakutiye Medresesinde de sürdürülmüştür. Yapı dört eyvanlı (eyvan: üç tarafı ve üstü kapalı, bir tarafı bütün genişliği ile bir avluya ya da diğer bir mekana açılan yapı birimi) kapalı avlulu bir medresedir. Eyvanlar arasında hücreler yer almaktadır. Batı eyvanı iki katlı inşa edilmiştir. Güney eyvanı mescittir. Doğu eyvanın bitiminde kümbet yer almaktadır. Medresenin taçkapısı ve iki köşesindeki minareleriyle kurulan denge, yapının bütününde de cepheye karşılık kümbet yerleştirilerek sağlanmıştır. Bu da mimarlığın Selçuklu Döneminde bilimsel metotlarla yapıldığını göstermesi bakımından önemlidir. Gerek taçkapısındaki ve hücre kapılarındaki süslemeler, gerekse minaredeki çini süslemeler o dönemde, sanatta gelinen noktayı göstermektedir.