Halk Elinde Keçi IslahI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
Advertisements

T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Demir ÖZDEMİR Eren DURMUŞ
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
TÜRKVET KAYIT SİSTEMİNDEKİ AKSAKLIKLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
2013 YILI BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMESİ Ali ŞAHİN Veteriner Teknikeri-Tarım Danışmanı.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
TİGEM Atçılık Daire Başkanlığı At Yetiştiriciliğinde Sürü Yönetimi
Süt Sığırlarınının Üremesinde Beslemenin Rolü
ANAÇ MANDA BUZAĞI . ANAÇ KOYUN-KEÇİ DESTEKLEMESİ
KOYUN KEÇİ BİLGİ SİSTEMİ (KKBS)
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri
TÜRKİYE DAMIZLIK KOYUN-KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİKLERİ 2013 İSTİŞARE TOPLANTISI.
SÜTÇÜ İNEKLERDE DÖL TUTMA
TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Hayvancılık Faliyetleri)
HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ
HALK ELİNDE HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ II
Kalıtım ve Çevre.
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin:
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
TİFTİK KEÇİSİ Adı : Ankara Keçisi, Tiftik Keçisi, Angora goat Teke
KESİLEN HAYVANLAR UKES’TE KAYIT ALTINA ALINIYOR
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
Sığırcılıkta Irk Islahı
Yöneticilerde Sürdürülebilirlik Algısı ve Firma Uygulamalarına Yönelik Değerlendirme Öğr.Gör.Dr. Burcu Mucan Dumlupınar Üniversitesi Hisarcık MYO Doç.Dr.
Damızlık süt sığırı sürüsünde reprodüktif performansın ölçülmesi
Hayvan Sağlığı ve Karantina
KOYUNLARDAN GELİRİMİZİ NASIL ARTIRIRIZ
Proje Lideri Mehmet Emin VURAL Araştırmacılar : Ahmet KARATAŞ (GAPUTAEM) Necdet AKAY (BDUTAEM) Yrd. Doç. Dr. Selahattin KİRAZ (H.Ü.Z.F.) Doç. Dr. Seyrani.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Kuzu ve toklu besİsİ.
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
M.K.Ü. VETERİNER FAKÜLTESİ DÖLERME VE SUNİ TOHUMLAMA ANABİLİM DALI
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI Başa Dön. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan.
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
HAYVANSAL ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
HAYVANCILIK.
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
1. SEXÜEL SİNKRONİZASYON Sinkronizasyonun avantajları:
POPULASYON GENETİĞİ.
KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
Sığır Besiciliği.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
SAANEN KEÇİ FETUSLARINDA BİPARİYETAL KAFA ÇAPLARI VE CİNSİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ Sinem Özlem ENGİNLER1, Özen Banu ÖZDAŞ2, Asiye İzem SANDAL2, Ramazan ARICI2,
DÖL VERİMİ Koyunlarda ve keçilerde döl verimiyle ilgili temel özellikler Döl veriminin yetiştiricilikteki önemi Döl veriminin ıslah çalışmalarında önemi.
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
BESİ SIĞIRCILIĞI.
TAVUKÇULUKTA İŞLETME TİPLERİ ve DAMIZLIK TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ
REPRODÜKTİF BİYOTEKNOLOJİ
1. SEXÜEL SİNKRONİZASYON
Süt Sığırcılığında Genetik Islah
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
KEÇİ IRKLARI.
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
Besicilikte Kullanma Melezlemesi (Ticari Melezleme)
Kalıtım derecesinin YÜKSEK veya DÜŞÜK olmasının ıslahtaki önemi
YETİŞTİRME SİSTEMLERİ
ROMANOV KOYUNU
İLKNUR AYDOĞAN Tez Danışmanı: Doç.Dr. EMİNE İKİKAT TÜMER MERSİN İLİNDE KIL KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ.
TEST.
Sunum transkripti:

Halk Elinde Keçi IslahI Prof. DR. MEHMET EMİN TEKİN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü

Genel olarak hayvan ıslahı Hayvanların bireysel verim performanslarının arttırılması Yüksek verimli hayvanları damızlık olarak kullanmak İki yol var: 1-Saf yetiştirme ve seleksiyon 2-Melezleme a-Kombinasyon (birleştirme) melezlemesi b-Çevirme melezlemesi

Seleksiyonla ıslahı etkileyen faktörler İlgili özelliğin kalıtım derecesi İlgili özelliğin diğer verim özellikleri ile ilişkisi Sürüdeki varyasyon Seleksiyon intensitesi Generasyon Aralığı: Keçilerde generasyon aralığı 3,5-4 yıldır.

Hayvan ıslahının temeli Hayvanların kimliklendirilmesi Verim kayıtlarının tutulması Soykütüğü kayıtlarının tutulması

Halk Elinde Küçük Baş Hayvan Islahı TAGEM’in 2005 yılı Program Değerlendirme Toplantısında karar alındı. Yerli koyun ırklarımızda ve Tiftik Keçisinde, Saf yetiştirme ve seleksiyon yöntemiyle ıslah yapılacak

Halk Elinde Keçi Islahı TAGEM 2010 Yılı Danışma Kurulu Toplantısı Mevcut tür ve ırklar için ikinci beş yıl devam kararı alındı. Değişik İllerde Kıl keçisi başta olmak üzere diğer keçi ırkları da ıslah programına alındı.   Kıl Keçisi Honamlı Keçisi Kilis Keçisi Siirt Keçisi 2010 yılı Keçi Yetiştiriciliği için kurtuluş yılı oldu denebilir

Halk elinde Keçi ıslahı yapılan iller

Islah yöntemi: Açık Çekirdek Yetiştirme

Seleksiyon yönteminin eleştirisi Bu şemaya uygun yürüyen proje yok gibi Projelerdeki elit sürüler performansa göre seçilerek oluşturulmuyor, atama ile belirleniyor Erkek materyal transferi yapılan projeler olsa da bu şemadaki gibi değil Bu sistem, projeli bütün hayvanların tek elden sevk ve idare edildiği bir işletmede Veya performans testlerin yapıldığı, soykütüğü kayıtlarının alındığı, suni tohumlama işleminin yaygın olarak kullanıldığı işletmelerde yapılabilir.

Takip edilecek özellikler ve tutulacak kayıtlar Döl verimi Doğum ağırlığı Sütten kesim ağırlığı Büyüme hızı Yaşama gücü Damızlığa ayrılanların performansı

Takip edilecek özellikler ve tutulacak kayıtlar Teke altı keçi numaraları Doğum yapan keçi numaraları Doğan oğlakların numaraları ve doğum kayıtları Sütten kesim ağırlığı tartımı kayıtları Damızlığa ayrılanların kayıtları

Takip edilecek özellikler ve tutulacak kayıtlar Seleksiyon kriteri: Bakanlığın yürüttüğü bütün koyun ve keçi projelerinde tek kriter var; Büyüme (canlı ağırlık) Sütten kesim (90, 120 veya 150. Gün) canlı ağırlığı Veya doğum-sütten kesim arası büyüme hızı GCAA Bazı projelerde süt verimi ve yapağı/tiftik kriteri var ama faal değil.

Halk Elinde Keçi Islahının Bugünkü Durumu*

Mevcut çalışma yetiştiriciye ne sağladı? Kimliklendirme ve kayıt tutma işi öğretiliyor Sürüde verimlere dayalı ayıklama ve seleksiyon işleri öğretiliyor. Yetiştirme ile ilgili bilgi aktarımı yapılıyor.

Halk elinde keçi ıslahı sorunları Kimliklendirme (düşen küpeler) Tekelerin sürüden ayrılmaması Erkek – Diş oğlak ayrımının zamanında yapılmaması Teke transferlerinin yapılamayışı Döl verimi düşüklüğü Yaşama gücü düşüklüğü Pazarlama sorunu (oğlak eti)

Fransa ve İspanya’da Süt Keçisi ıslahı yöntemi Keçi yetiştiricilerinin keçileri kayıt altında Soy kütüğü kayıtları var Bu kayıtlı keçilerden “dişi indeksi” yöntemi ile elit keçiler seçiliyor Elit keçilerin yavruları performans test ve progeny test işlemlerine tabi tutuluyor Bunlardan seçilen en iyi erkekler elit sürüyü tohumluyor; diğer seçilmiş erkekler taban sürülere veriliyor Tohumlamalar hem tabi usulle hem de suni tohumlama ile oluyor.

Sonuç Mevcut çalışma ile keçi sayısı, yetiştiricilerin ilgisi ve bilgisi artmıştır. Verimlerin kısmen artmasından söz edilse de ıslah edilmiş sürülerden bahsedilemez. Yapılan çalışma ıslahtan ziyade destekleme niteliğindedir. Yeni dönemde soykütüğü sistemine dayalı, performans test ve progeny test işlemlerini içine alan, daha sınırlı düzeyde sürülerde ve sıkı kontrol ile ıslah çalışmasına geçilmelidir.

teşekkürler