İnsanlar, Mekânlar ve Çevreler: Coğrafya BÖLÜM 8.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Advertisements

COĞRAFYANIN KONUSU.
EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
KAİNATIN NERESİNDEYİZ?
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER.
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
DÜNYAYI ŞEKİLLENDİREN GÜÇ
Ankara Özel Tevfik Fikret Anaokulu
ÜNİTE TANITIM SUNUSU HALİL TAŞEL GÖKHAN ÖZENÇ YASİN KAYIŞ TURAN ACAR
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
YAŞADIĞIMIZ YER HARİTALAR COĞRAFİ BÖLGELER
COĞRAFYADA AKIMLAR.
GÖRME ENGELLİLER 1.
COĞRAFÎ BİLİNÇ Şekil 2: Coğrafya konuları ve coğrafi bilinç unsurları
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
OKULÖNCESİNDE BİR GÜNLÜK EĞİTİM PROĞRAMI UYGULAMALARI
Ünite Portfolyö Sunumu
YANSITICI DÜŞÜNME.
Konya n. Erbakan Üniversitesi
DÜNYA’MIZIN ŞEKLİ NEYE BENZER?
HAZIRLIYAN BELGÜN ÖZELÇİ.
Dünyamız Güneş Gece Ve Gündüz Yağmur Hava Durumu
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLARIN ÖNEMİ VE KULLANIMI
DÜN BUGÜN YARIN Ünite Portfolyo Sunumu Fatma KIYMAZ Asuman İŞLER.
HAYAT BİLGİSİ 2.SINIF DÜNYA VE UZAY
İlkokuma Yazma Öğretiminin İlkeleri
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Dünya, Güneş ve Ay.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
ÇOCUK ANTRENMANINDA TEMEL HAREKET EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Mesleki Rehberlik.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi
Bilimsel düşünme becerileri
Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,
Üretim, Tüketim ve Karar Verme: Ekonomi BÖLÜM 9 EKONOMİ OKURYAZARLIĞI Küçük çocuklar, her gün karşılaştıkları için ekonomik kavramların farkındadır.
BÖLÜM 2 Planlama ve Değerlendirme. BÖLÜM 2 Planlama ve Değerlendirme.
Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
HAYAT BİLGİSİ 2.SINIF DÜNYA VE UZAY.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
FOTOSENTEZ.
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
Sembolik Düşünce Nedir
İsmail KILINÇ-Eğitim Görevlisi
COĞRAFYA NE İŞİMİZE YARAR?
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
HAREKET EĞİTİMİ Temel hareket becerileri ve
Sosyo-Kültürel Kuram Dr. Sadiye KELEŞ.
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
 Geometri, çocuklarda ispat ve muhakeme becerilerinin gelişimini sağlayan bir matematik alanıdır.  Geometri, geometrik şekillerin özelliklerini, geometrik.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eşleştirme ve Doğru/Yanlış Maddeleri
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

İnsanlar, Mekânlar ve Çevreler: Coğrafya BÖLÜM 8

KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN COĞRAFYA BECERİLERİ Ulusal coğrafya standartları, Geography for Life, okul öncesi ve ilkokul yıllarındaki çocukların geliştirmeye başladıkları beş beceriyi şu şekilde listelemektedir:  Coğrafi sorular sorma:  Coğrafi bilgi kazanılması:  Coğrafi bilgiyi düzenleme:  Coğrafi bilgi analizi:  Coğrafi soruları cevaplama:

TEMEL KAVRAMLAR Coğrafya öğretimini planlama, çocukların en yakın fiziksel ortamı gözlemesi, yorumlaması, analiz etmesi ve değerlendirmesi gibi çalışmalarla başlar. Bu ortam ve çocukların bu ortamı keşfetmeleri, karışık ve karmaşık bir süreçtir.

DÜNYA YAŞADIĞIMIZ YERDİR

 Çevremiz

DÜNYA YAŞADIĞIMIZ YERDİR  Karalar ve Sular Çocuklar, yakın çevrelerindeki deneyimleri sayesinde, yeryüzünü kaplayan farklı yüzeyler ile bu yüzeylerin nasıl var oldukları hakkındaki ilişkiyi ayırt edebilirler. Çocukların yeryüzünü kaplayan yüzeylerin doğasını öğrenmesi için zamana ihtiyaçları vardır.

DÜNYA YAŞADIĞIMIZ YERDİR  Karalar ve Sular

DÜNYA YAŞADIĞIMIZ YERDİR  Dünyayı Koruma Çocuğun doğadan kopuk olduğu gerçeği, vurgulanması gereken kaygı verici bir durumdur. Hayvanlar ve bitkilerle birlikte bizler de doğanın bir parçasıyız. Küresel ısınmanın ve türlerin yok olmasının birincil nedeninin bizler olduğunu bilerek (Rivkin, 1995), bu konuyu daha çok önemsemeliyiz.

DÜNYA YAŞADIĞIMIZ YERDİR  Dünyayı Koruma

DÜNYA YAŞADIĞIMIZ YERDİR  Dünyayı Koruma Küçük çocuklar veya bizlerden birisi (belki astronotlar hariç) Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve Güneş sisteminin bir parçası olduğunu kişisel deneyimleri ile nasıl keşfedebilir? Bu iki kavram, ancak temsili deneyimler ile öğretilebilir. Çocuklar küre şeklindeki dünya kavramına sahip görünürler. Belki çocuklar, hepimizde olduğu gibi Dünya’nın yuvarlaklığını fotoğraf ve kitaplar sayesinde öğrenirler.

YÖN VE KONUM Yön, vücut taraflarının (yanlılık) uzaydaki nesnel yansımasıdır. Çocuk, vücut taraflarını boşluğa yansıttıkça sol-sağ, yukarı- aşağı ve ön-arka koordinatlarını oluşturur. Sonuç olarak, çocuk vücut hareketleriyle yön konumunu belirler.

YÖN VE KONUM

 Hareketlerin Keşfi Çocuklara kendilerini boşlukta konumlandırma konusunda yardımcı olmak için tasarlanmış bir coğrafya müfredatı aynı zamanda bir “hareketlerin keşfi” programıdır.

YÖN VE KONUM  Hareketlerin Keşfi Hareketlerin keşfi, çocukların kendi vücutlarının ve vücutlarıyla boşlukta yapabildiği şeylerin farkına varmalarıyla başlar (Sanders, 2002). Çocukların farkına vardığı konular şunlardır:  Vücut farkındalığı:  Güç ve zaman:  Boşluk:  Hareket:  Ağırlık:  İzolasyon:  Tekrarlamalar:

YÖN VE KONUM  Yön ile İlgili Terimler Yukarı ve Aşağı Sol ve Sağ Ana Yönler Göreceli Konum Konum

YÖN VE KONUM  Mesafe ve Ölçme Çocukları oynarlarken izlediğinizde, sınırları ve mesafeyi ölçmek için ellerini, ayaklarını ve çubukları kullandıklarını görebilirsiniz. Mesafe kavramı günlük hayatta olduğu kadar coğrafyada da önemli bir çalışma konusudur.

YÖN VE KONUM  Haritalar ve Küreler Haritalar insanların dünya üzerinde kendilerini konumlandırmalarına yardımcı olmak için kullanılır. Bunlar gerçekliğin soyutlaması oldukları için, onları okuma ve kullanma becerileri, çocuklar 11 veya 12 yaşına gelmeden tam anlamıyla gelişmez. Haritaları kullanma becerisi aşağıdaki kavramların anlaşılmasını gerektirir.

YÖN VE KONUM  Haritalar ve Küreler

YÖN VE KONUM  Haritalar ve Küreler

YÖN VE KONUM  Haritalar ve Küreler

YÖN VE KONUM  Haritalar ve Küreler

MEKÂNSAL İLİŞKİLER Çocukların, insanların çevrelerini ve çevrelerin de insanları etkilediğinin farkında olması oldukça çok önemlidir. Bu yüzden küçük çocuklara insanların kendi çevrelerini kontrol altında tuttuklarını, aynı zamanda çevreleri tarafından kontrol edildikleri fikri gösterilebilir.

UZAMSAL ETKİLEŞİMLER Nerede yaşıyor olursak olalım, uzaktaki kişilerle etkileşime gireriz. Coğrafyanın çalışma alanlarından biri de insanların kendilerinden uzakta bulunan diğer insanlarla etkileşimini anlamaktır.

BÖLGELER Bölge birbiriyle ortak birtakım özellikleri bulunan birçok yerin bir arada olduğu alandır. Coğrafyacılar, bölgeleri farklı şekillerde kategorize ederler. Bunlardan iki tanesi fiziki ve kültürel ayırımlardır.