 Lozan Barış Antlaşması’nda çözüme kavuşmayan sorunlardan birisi de Musul sorunu ve Irak sınırıydı.Misakımilli sınırları içinde yer alan ve halkının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
EKONOMİ ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
“YURTTA SULH CİHANDA SULH”
MİLLİ DIŞ POLİTİKA Atatürk dönemindeki dış politikamızın temel esasları;milli gücümüze dayanmak ve bağımsızlığımızı korumak olmuştur. Milli egemenliğimize.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ’NDE DIŞ SİYASET
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
TARİH ÖĞRETMENİ OLGAY ŞEN.
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
1924 ANAYASASI.
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
Siyasal Alanda Yapılan Devrimler
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
MİLLİ (ULUSAL ) BAYRAMLARIMIZ
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
Erdoğan GÜL SOSYALBİLGİEVİ 2014.
LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.
Lozan’dan Möntrö’ye Türk Boğazları
Çalışma Soruları 9.ders. Balkan Antantı bölge ülkelerinin, herhangi bir saldırı ile karşılaştığında, aralarında güç birliği sağlamak, barışa katkı yapmak.
Türkiye'de çok partili sisteme geçişi tartışınız
Şeyh Said İsyanı.
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
Çalışma soruları 3. hafta
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
KURTULUŞ SAVAŞI.
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
KAZANIMLAR 1.Lozan Barış Antlaşması'nın Türk dış politikasının gelişimine yaptığı etkileri değerlendirir. 2.Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
ATATÜRK İLKELERİ.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
DIŞ POLİTİKA ve ATATÜRK İLKELERİ
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI VE ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ TEST SUNU
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
ATATÜRK İLKELERİ.
Cumhuriyet Bayramınız
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
T.C. ATATÜRK İNKILAPLARI VE İLKELERİ
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
ATAM İZİNDEYİZ! 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI.
ATATÜRK İLKELERİ
ÇOK PARTİLİ HAYAT DENEMELERİ
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

 Lozan Barış Antlaşması’nda çözüme kavuşmayan sorunlardan birisi de Musul sorunu ve Irak sınırıydı.Misakımilli sınırları içinde yer alan ve halkının büyük bir bölümünü Türklerin oluşturduğu Musul ve çevresinin Türkiye’ye katılması son derece doğal bir istekti.Ancak Musul ve Kerkük’te bulunan petrol yataklarından dolayı İngiltere, Musul’un Türkiye’ye bağlanmasına karşı çıkıyordu.Çünkü Musul, Irak’a bağlanırsa, buraya egemen olan İngiltere, Musul petrolleri üzerinde söz sahibi olacaktı. REJİM KARŞITI BİR İSYAN

 İngiltere, Musul’u Türkiye’ye vermek istemiyordu.İç sorunlarıyla uğraşan Türkiye’nin, Musul üzerindeki haklarına talep edemeyeceğini düşünerek Türkiye’deki cumhuriyet karşıtlarının yaptığı propagandayı destekledi.Bunun sonucunda Şeyh Sait İsyanı çıktı.Şeyh Sait halkın dini duygularını istismar ederek etrafına birçok insan topladı.Ergani’nin Piran köyünde başlayan bu ayaklanma kısa sürede yayılarak Diyarbakır ve Elazığ çevresinde etkili oldu. Şeyh Sait İsyanı’nı bastırmak için TBMM, Takrir-i Sükûn (Huzur ve Güvenliği Sağlama) Kanunu’nu çıkardı. Diyarbakır’da İstiklal Mahkemesi kuruldu.Bazı bölgelerde seferberlik ilan edildi.Türk ordusu isyanı kısa zamanda bastırdı.Yakalanan suçlular ve Şeyh Sait, Diyarbakır İstiklal Mahkemesi’nde yargılanarak cezalandırıldı. Şeyh Sait İsyanı’nı bastırmak için TBMM, Takrir-i Sükûn (Huzur ve Güvenliği Sağlama) Kanunu’nu çıkardı. Diyarbakır’da İstiklal Mahkemesi kuruldu.Bazı bölgelerde seferberlik ilan edildi.Türk ordusu isyanı kısa zamanda bastırdı.Yakalanan suçlular ve Şeyh Sait, Diyarbakır İstiklal Mahkemesi’nde yargılanarak cezalandırıldı.

 Bu isyan İngiltere’nin çok işine yaramış, Şeyh Sait İsyanı ile uğraşan Türkiye, Musul üzerindeki haklarından vazgeçmek zorunda kalmıştır.

KABOTAJ BAYRAMI KKKKabotaj bir ülkenin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkıdır.Osmanlı Devleti’nde ticari faaliyetler genellikle gayrimüslimler tarafından yürütülmekteydi. Yabancı devletlere verilen ayrıcalıkların da etkisiyle Türk limanlarında yük ve yolcu taşıma işi yabancı gemilerle yapılmaktaydı. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türk Devleti’nin kendi limanları arasında ticaret yapma hakkına sahip olmaması egemenlik haklarını sınırladığı gibi ekonomik bağımsızlığını da zedelemiştir.

 Türkiye İktisat Kongresi’nde milli bir ekonomi politikasının izlenmesi kararlaştırılmıştı.Bu karar doğrultusunda;kapitülasyonların tamamı kaldırılmış,yabancı kurum ve işletmeler satın alınmıştı.Ticaretin he alanında etkinliğini artırabilmesi için Türkiye kıyılarında deniz taşımacılığı ile limanlar arasında gemi işletme hakkının Türk vatandaşlarına ve Türk bayrağı taşıyan gemilere tanınması gerekmekteydi.

 TBMM bu amaçlar doğrultusunda 19 Nisan 1926’da Kabotaj Kanunu’nu çıkardı.1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren bu kanunla birlikte Türk kara sularında yük ve yolcu taşıma hakkı yalnız Türk gemilerine tanınmıştır. Ülkemizde 1 Temmuz tarihi Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı kutlamalarından görüntüler. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı kutlamalarından görüntüler.