Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
Advertisements

Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
MAYOZ BÖLÜNME
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
İnsanda Üremenin Biyolojik Özellikleri
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
EŞEYLİ ÜREME Biri sperm diğeri yumurta oluşturan 2 atadan çoğalmadır
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
Canlıların Ortak özellikleri.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
CANLILARDA ÜREME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU 6/E SINIFI FEN BİLİRİM BİLGİ YARIŞMASI 06
Hücre Bölünmeleri Hücre bölünerek sayılarını artırırlar. Hücrelerin bölünme İçin gerekli olan emir DNA tarafından verilir. Hücrelerin bölünmeleri için.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
adresinden alınmıştır
CANLILARDA ÜREME VE GELİŞME
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
MİTOZ BÖLÜNME
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
Canlıların Ortak özellikleri.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
MAYOZ BÖLÜNME.
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
YUMURTA HÜCRESİNİNOLUŞUMU OOGENEZ. Dişi bireylerde yumurta hücresinin gelişimi anne rahminde başlar ve belirli bir yaşa gelinceye kadar devam eder.
ÜREME Doğadaki tüm canlılar kendilerine benzer canlılar meydana getirerek tür neslinin devamı sağlarlar.Bu şekilde canlılar genlerini nesilden nesile taşırlar.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
BİTKİLERDE BÜYÜME.
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
Tek bir bireyden çeşitli yollarla yeni yavruların oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Oluşan bireyler birbirleriyle ve ana canlı ile aynı kalıtsal özellik.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET) Riks Budur !

Ergenlik çağına girmemiş olan dişi bir maymuna FSH verilirse; I Ergenlik çağına girmemiş olan dişi bir maymuna FSH verilirse;   I. Yumurtalıkları gelişir.  II.  Ovulasyon olur. III.  Yumurtalıkları gelişmez. durumlarından hangileri gözlenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III Çözüm: Ergenlik çağına girmemiş olan dişi bir maymunun yuımurtalıklarının gelişimi ve dolayısı ile yumurta oluşumu sadece FSH'a bağlı değildir. Diğer bazı hormonlara ihtiyaç vardır. (C)

Çiçeksiz ve çeşitli bitkiler arasında I. Sporla üreme II Çiçeksiz ve çeşitli bitkiler arasında    I.  Sporla üreme  II.  Tohum oluşturma III.  Mayoz döllenme olaylarından hangileri ortaktır? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III E) II ve III Çözüm: Sporla üreme : Çiçeksiz bitkilerde. Tohum oluşturma : Çiçekli bitkilerde Mayoz döllenme : Hem çiçeksiz hem çiçekli bitkilerde görülür.(B)

Hayvanlarda; I. Zigot gelişimi II. Sperm üretimi III Hayvanlarda;   I.  Zigot gelişimi  II.  Sperm üretimi III.  Döllenme olaylarından hangileri vücut dışında gerçekleşebilir? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III Çözüm: Suda yaşayan hayvanlarda dış döllenme ve dış gelişme olayları gözlenir. Ancak spermatogenez tüm canlılarda vücutta olur. Doğru Yanıt: c

İnsanlarda dişi bireyin kanında progesteron ve östrojen hormonlarının en az seviyede olduğu evre aşağıdakilerden hangisidir? A) Korpus luteum B) Menstruasyon C) Yumurtanın gelişimi D) Zigotun gelişimi E) Gastrulasyon Çözüm: Menstruasyon evresinde korpus luteumun bozulmasına bağlı olarak progesteron ve östrojen hormonlarının seviyesi kanda en aza iner. Buna bağlı olarak da döllenmemiş yumurta ve döl yatağı çeperi dışarı atılır. Doğru Yanıt: b

İnsanlarda testisler ile ovaryumun ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir? A) Aynı özellikte hormon üretmeleri B) Mayozla üreme hücresi oluşturmaları C) Oluşturdukları gamet sayıları D) Karın boşluğunun ön tarafında bulunması E) FSH üretmeleri Çözüm: Ovaryumlarda yumurta, testislerde sperm oluşumu mayoz bölünme ile gerçekleşir. Doğru Yanıt: b

-  Bitki yaprağının vejetatif üreme yoluyla yeni bir bitki oluşturması -  Sporun çimlenerek gametofiti oluşturması -  Tohumun çimlenerek genç bir bitki oluşturması Yukarıdaki gelişme olaylarının ilk aşamalarında gerçekleşen ortak olay aşağıdakilerden hangisidir? A) Fotosentez B) Mitoz bölünme C) Mayoz bölünme D) Endospermle beslenme E) Organlaşma Çözüm: Çok hücreli canlıların tümünde gelişme hücre sayısının artmasıyla başlar. Hücre sayısındaki artma ise mitoz bölünmeyle olur. Dokulaşma, organlaşma ve fotosentez daha sonraki basamaklarda gerçekleşir. Doğru Yanıt: b

Plasentalı memelilerde, embriyo; I Plasentalı memelilerde, embriyo;   I.  Gelişimini annenin dölyatağında tamamlar.  II.  Besin maddelerini vitellüs kesesinden sağlar. III. Metabolizma atıklarını annenin solunum ve boşaltım sistemleriyle dış ortama        atar. Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III Çözüm: Plasentalı memelilerde embriyo gelişimi annenin dölyatağında tamamlanır. Embriyo besin maddelerini plasenta yoluyla annenin kanından sağlar. Atık maddelerini ise yine plesanta yardımıyla annenin solunum ve boşaltım sistemleriyle dış ortama atar. Doğru Yanıt: c

Metagenezle ilgili olarak, I Metagenezle ilgili olarak,   I.  Su yosunlarında haploit büyüme evresi karayosunlarına göre daha uzundur.  II.  Gelişmişlik derecesi arttıkça haploit evre kısalır. III.  Vegetatif üremeye göre daha az çeşitlilik sağlar. ifadelerinden hangileri yanlıştır? A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III Çözüm: III. öncül yanlıştır. Çünkü vefetatif üreme eşeysiz üreme çeşididir. Bu şekilde üreme çeşitliliğe neden olmaz. Oysa metagenezde eşeyli üreme görülür. Buda çeşitliliği vegetatif üremeye göre arttırır. Doğru Yanıt: b

Çimlenmeye başlayan bir tohumda; I Çimlenmeye başlayan bir tohumda;   I.  Solunumla üretilen ATP miktarı artar.  II.  Enzim sentezi hızlanır. III.  Embriyodaki hücreler mitozla çoğalır. Bu olaylar hangi sıraya göre meydana gelir? A) I - II – III B) I - III – II C) II - I – III D) II - III – I E) III - I – II Çözüm: Her şeyden önce enzim sentezi hızlanmalı daha sonra bu enzimler solunumunda kullanılarak ATP sentezlenmeli. Üretilen ATP ile de mitoz bölünme gerçekleşmelidir. Doğru Yanıt: c

Çiçekli bitkilerin üremeleri ile ilgili olarak; I.Hayat devirlerinde eşeysiz üreme ile eşeyli üreme arasında çok kısa bir devre olarak görülür. II.Krossing-Over ya da tetrat oluşumu gözlenmez. III.Üremeleri sırasında oluşan bazı hücreleri 3n kromozomludur. ifadelerinden hangileri doğrudur? A) I B) II C) III D) I ve II E) I ve III Çözüm: Birinci öncül döl almaşını (metagenez) ifade etmektedir ve bu çiçeksiz bitkilerde görülür.  Çiçekli bitkiler de mayoz bölünme geçirdikleri için krossingover ve tetrat oluşumu gözlenir. Çiçekli bitkilerde endosperm (3n) kromozomludur. Doğru Yanıt: c