Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YUMURTA HÜCRESİNİNOLUŞUMU OOGENEZ. Dişi bireylerde yumurta hücresinin gelişimi anne rahminde başlar ve belirli bir yaşa gelinceye kadar devam eder.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YUMURTA HÜCRESİNİNOLUŞUMU OOGENEZ. Dişi bireylerde yumurta hücresinin gelişimi anne rahminde başlar ve belirli bir yaşa gelinceye kadar devam eder."— Sunum transkripti:

1 YUMURTA HÜCRESİNİNOLUŞUMU OOGENEZ

2

3 Dişi bireylerde yumurta hücresinin gelişimi anne rahminde başlar ve belirli bir yaşa gelinceye kadar devam eder. Bir kız çocuğunun yumurtalıklarında üreme ana hücresinden mitoz ile oluşmuş ve mayoz geçirecek olan birincil oosit durmunda kalır.Ergenlik döneminden itibaren hormonların etkisiyle gelişimini tamamlar. Mayoz bölünme dişi üreme organı olan yumurtalıklarda gerçekleşiyorsa bu olaya oogenez denir. 2n kromozomlu oogoniumdan, oogenez sonucunda n kromozomlu 4 hücre oluşur.

4

5 Ootif farklılaşarak yumurta hücresi oluşturur. Sonuçta 2n kromozomlu üreme ana hücresinden n kromozomlu yumurta hücresi oluşur.Yumurtalık çok sayıda folikül adı verilen kesecikler bulunur. Ergenlik dönemine girilmesiyle,her ay genellikle bir yumurta hücresi olgunlaşır ve döllenebilmenin gerçekleşebilmesi için yumurtalığın dışına bırakılır.

6 SUNUMU HAZIRLAYAN 19168 Muhammet Taha BOĞAZKESEN SUNUM Biyoloji OOGENEZ


"YUMURTA HÜCRESİNİNOLUŞUMU OOGENEZ. Dişi bireylerde yumurta hücresinin gelişimi anne rahminde başlar ve belirli bir yaşa gelinceye kadar devam eder." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları