Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME"— Sunum transkripti:

1 İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
NİHAT BAHÇE Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.

2 Tüm canlılar üreme yeteneğine sahiptir.
Canlıların kendine benzer canlılar meydana getirmesine üreme ( çoğalma) denir. Tüm canlılar üreme yeteneğine sahiptir. Üreme olayı neslin devamını sağlar.Üreme canlı yaşamı için gerekli değildir.Canlılar üremeyle , türün kalıtsal bilgisini bir sonraki nesillere aktarırlar. Gelişmiş yapılı canlılarda üreme için kullanılan organlara üreme sistemi denir.

3 İnsanda üreme organlarının yapı ve özellikleri cinsiyete bağlı olarak farklılık gösterirler.Erkek ve dişilerde üreme organları üreme hücrelerini üreterek , döllenme ve yeni bireylerin oluşmasına imkan sağlar. Sperm Yumurta

4 Dişi üreme sistemi Dişi üreme sisteminin temel görevi , yumurta üretmek ve yavrunun gelişmesine ortam hazırlamaktır.Dişi üreme organlarının hepsi vücut içinde yer alır.Dişilerde üreme sistemi yumurtalık , yumurta kanalı , döl yatağı ve vajinadan oluşur.

5

6 YUMURTALIK: Bir dişi bireyde iki tane yumurtalık vardır
YUMURTALIK: Bir dişi bireyde iki tane yumurtalık vardır.Dişi üreme hücresi olan yumurtayı üretir.yumurtalıkların çalışması sinirler ve bazı hormonlarla düzenlenir.Üretilen yumurtalar burada gelişerek döllenebilecek hale gelir.

7 Yumurta Kanalı Yumurtalıktaki yumurtanın döl yatağına iletilmesini sağlayan kanaldır.Yumurta kanalında spermler bulunursa yumurta döllenebilir.Döllenen yumurta bölünmeye başlar yeni bireyin gelişimini başlatır.

8 Döl Yatağı ( rahim) Embiriyonun doğuma kadar gelişmesini sürdürdüğü kısımdır.Hücre bölünmeleri sırasında oluşan canlı taslağına embriyo denir.Embriyo dişinin döl yatağına plasenta ve göbek bağı ile bağlanır.

9 Vajina Döl yatağı ile dış ortam arasında bağlantıyı sağlayan yapıdır.Spermlerin döl yatağına iletilmesini sağlar.Doğumun gerçekleşmesinde görev yapar.

10 NOT:Dişi üreme sistemi ergenlik döneminden itibaren aktif hale geçerek yumurta üretmeye başlar.Dişi üreme sisteminde yaklaşık olarak 30 günde 1 yeni yumurta üretilerek yumurta kanalına bırakılır.Eğer döllenme gerçekleşmez ve gebelik başlamaz ise yumurta ve bir kısım döl yatağı dokuları kanama şeklinde vücuttan dışarı atılır.

11 ERKEK ÜREME SİSTEMİ Erkek üreme organlarının temel görevi sperm üretmektir.Erkek üreme organlarının bir bölümü vücut dışında ve bir bölümü de vücut içindedir.Vücut içinde bulunan organlar erkek üreme hücrelerinin üretilmesinde görev yaparlar.Erkek üreme sistemi testis sperm kanalı salgı bezleri ve penisten oluşur.

12

13 TESTİSLER Erkek bireyde iki tane testis vardır.Testislerde çok sayıda üreme ana hücresi bulunur.Özel bölünmelerle erkek üreme hücresi olan spermleri üretilmesini sağlar.

14 Sperm kanalı Spermlerin bir süre depolanmasını ve penise doğru iletilmesini sağlar.

15 Salgı bezleri Özel bileşimli bir sıvı salgılar.Spermlere kaygan bir ortam oluşturarak hareketlerini kolaylaştırır.

16 Penis Spermler ile idrarın vücuttan dışarı atılmasında görev yapar.

17 ÜREME HÜCRELERİNİN ÖZELLİKLERİ
İnsanda özel hücre bölünmesi sonucu testislerde sperm , yumurtalıklarda ise yumurta hücreleri üretilir.

18 Yumurtanın Özellikleri.
Dişi üreme hücresine yumurta denir.Yumurta hücresi yumurtalıkta üretilir.Yumurta hücre zarı sitoplazma ve çekirdekten oluşur.

19 Yumurta çekirdeğinde 23 tane kromozom bulunur
Yumurta çekirdeğinde 23 tane kromozom bulunur.Yumurtalıkta her ay bir tane yumurta üretilir.Yumurta yuvarlaktır ve büyük yapılıdır.kamçısı yoktur ve aktif hareket yapmaz.

20 Spermin özellikleri Erkek üreme hücresine sperm denir.Spermler testislerde üretilir.Spermler.Hücre zarı sitoplazma ve çekirdekten oluşur.Çekirdeğinde 23 tane kromozom vardır.Spermler küçük bir yapıya sahiptir.

21 Sperm hücresi baş orta kısım ve kuyruk( kamçı ) olarak 3 bölümden oluşur.Kamçısı ile aktif hareketini sağlar.Döllenme öncesinde spermler yumurtaya hareket ederek yumurtayı bulur ve döllenmesini sağlar.

22 DÖLLENME OLAYI VE ZİGOT OLUŞUMU
Bir çok sperm yumurtanın etrafını sarar ve bir tanesi yumurta ile birleşebilir.olgunlaşan sperm ve yumurta yumurta kanalında birleşerek tek bir hücreyi oluşturur.Spermin yapısındaki çekirdeğin yumurtaya geçmesi ve yumurta çekirdeği ile birleşmesi olayına döllenme denir.

23 Döllenme sonucu temel vücut hücresine zigot denir.

24 Yumurta ve spermin yapısındaki kromozomlar zigotun çekirdeğini oluşturur.Zigotun çekirdeğinde 46 kromozom vardır.Oluşan zigot bireyin ilk hücresidir.Gelişme ve farklılaşması ile ilgili tüm bilgiler 46 kromozomun üzerinde bulunur.Zigotun oluşması gebelik faaliyetinin başlangıcıdır.


"İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları