OPEC Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, (Organization of Petroleum Exporting Countries) net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Enerji Kaynakları ve Türkiye
Advertisements

ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
yılına düşük enflasyon beklentileri ile başlayan küresel piyasalar, emtia fiyatlarının düşük seyri ile birlikte Mayıs sonuna kadar bu beklentilerini.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ (OPEC,İMF,OECD,KEİ)
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
28 Kasım 2014 EUR/USD Dün Euro Bölgesi’nde Almanya işsizlik oranı -1K iken beklentinin altında kalarak -14K olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise Ekim ayındaki.
27 Kasım 2014 EUR/USD Dün Euro bölgesinde Almanya 10 yıllık tahvil ihalesi 0,870% seviyesinden 0,740%’a geriledi. Amerika Bölgesi’nde Çekirdek Dayanıklı.
12 Kasım 2014 EUR/USD Dallas FED Başkanı Fisher, FED faizinin gelecek yaz yükseltilebileceğini ancak yazdan önce de olabileceğini belirtti. Amerika bölgesinde.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI
11 Aralık 2014 EUR/USD Euro Bölgesi’nde Fransa Tarım Dışı Bordrolarda beklenti -0,2% iken -0,3% olarak açıklandı. Doların küresel bazda diğer paritelere.
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Kuveyt.
Özgürlük mü petrolden çıkar,petrol mu özgürlükten ?
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI & Bilgehan EMEKLİER
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
NÜKLEER ENERJİ.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
18 Kasım 2014 EUR/USD Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Euro Bölgesi'nde büyümenin ivme kaybettiğinin gözlendiğini belirtti.Aynı zamanda ’da.
Meslek Yüksek Okulu Alternatif Enerji Teknolojileri Programı
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
DÜNYADAKİ PETROL ALANLARI
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 06/04/2012.
ORDUDA NİTELİK Mİ NİCELİK Mİ? 1 Sayılarla Yapılan Bir Analiz.
‘PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ’
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
İSLAM BİRLİĞİ TEŞKİLATI
Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 ). G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası.
MİLLETLER CEMİYETİ (CEMİYET-İ AKVAM).
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
ANADOLU KAPLANLARI. Anadolu Kaplanları 1980'li yıllardan günümüze Türkiye ekonomisindeki ve sanayi üretimindeki payları dikkat çekici ölçüde ve hızda.
BİRLİK.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F İKTİSAT
Dünya Genelinde 168 ülke/bölgede kamu hizmetlerine ilişkin yolsuzluk algı düzeyine bakılmıştır. 11 farklı uluslararası kurumun 12 farklı araştırmasının.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE TÜRKİYE
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 10/04/09. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 31/10/08. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
Coğrafya Performans Ödevi
DÜNYA PETROL REZERVLERİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Küresel enerji politikaları kıskacında Türkiye’nin enerji sorunsalı
Kooperatiflerin Finans Kaynakları
Türkiye ve Birleşik Devletler arasında şekillenen yeni siyasal dönem
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
Uluslararası Fuarların Ülke ve Şehir Ekonomisine Katkısı
Türkiye petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip bölge ülkeleriyle, Avrupa'daki tüketici pazarları arasında jeo-stratejik bir konuma sahiptir.
Organisition of Islamic Cooperation
ANFAŞ FUARLARI KAZANDIRIR
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Dünya Kömür Rezervleri:
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011.
ANFAŞ FUARLARI KAZANDIRIR
ANFAŞ FUARLARI KAZANDIRIR
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
Türkmen «Mavi Altınının» Asya Enerji Haritasına Etkileri
Sunum transkripti:

OPEC Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, (Organization of Petroleum Exporting Countries) net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 12 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur.

İngilizce "Organization of Petroleum Exporting Countries" terkibinin baş harflerinden meydana gelen “OPEC” diye meşhur olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı, Eylül 1960'ta kuruldu. İlk olarak ham petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak gayesiyle Venezuela’nın teklifiyle kurulan teşkilata Venezuela, İran, Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt katıldı. Daha sonra sırasıyla Katar, Libya, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Nijerya, Ekvador ve Gabon da katıldılar.

OPEC’in başlangıçta Cenevre'de olan merkezi 1965'te Viyana'ya taşındı OPEC’in başlangıçta Cenevre'de olan merkezi 1965'te Viyana'ya taşındı. Teşkilatın takip edeceği politikalar üye ülkelerin temsilcilerinin katıldığı, yılda en az iki defa toplanan konferanslarda tespit edilir. Kararlar oybirliğiyle alınır. Üye ülkeler tarafından tayin edilen yönetim kurulunun başkanı konferanslar sırasında seçilir. Viyana’da bir idare ve araştırma sekreterliği vardır.

Dünya petrol üretiminin denetimini elinde tutan ve dünya petrol üretiminin yaklaşık yarısını sağlayan OPEC ülkeleri ham petrol rezervlerinin üçte ikisine ve doğal gaz rezervlerinin de üçte birine sahip bulunmaktadır. Bu sebeple dünya petrol piyasasında zaman zaman etkili olmaktadır. 1973 sonbaharında Viyana’da toplanan 35. konferansta alınan kararla petrol fiyatlarının yüzde 70 oranında arttırılmasıyla OPEC’in kararları dünya petrol piyasasında önemli rol oynamaya başladı.

Teşkilat içinde ağırlığı elinde tutan Ortadoğu ülkeleri, birbirini takip eden fiyat artışlarını Ekim 1973 Arap-İsrail Savaşı'nda İsrail' i destekleyen batılı devletlere karşı siyasi silah olarak kullandılar. Bu maksatla petrol fiyatları Aralık 1973’te Tahran’ da toplanan konferansta yüzde 130 oranında arttırıldı ve ABD ile Hollanda’ ya petrol sevkiyatı bir müddet için durduruldu. 

Daha sonraki senelerde yapılan fiyat artışları petrolün varil fiyatının 30 ABD dolarına yükselmesine sebep oldu. Bu fiyat artışları OPEC üyesi ülkelerin bütçe gelirlerinde büyük artışlar sağladı. Üye ülkeler bu gelirlerin bir kısmını kalkınma projelerine harcarken, önemli bir bölümüyle de sanayileşmiş ülkelerde özellikle de ABD’de büyük yatırımlara giriştiler.

ABD bankalarına yatırılan petrodolarların büyük bölümü bu bankalarca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere verilen borçların finansmanında kullanıldı. Ayrıca Avrupa para piyasasına bir miktar para aktarılarak gelişmekte olan ülkelere yardım gayesiyle OPEC Milletlerarası Kalkınma Fonu kuruldu.

OPEC’in 1980’den itibaren dünya petrol fiyatları üzerindeki etkisi azalmaya başladı. Batılı sanayileşmiş ülkeler başta kömür ve nükleer enerji olmak üzere farklı enerji kaynaklarına yöneldiler. Kendi ülkelerinde petrol arama ve çıkarma çalışmalarına ağırlık verdiler. Petrol ihtiyaçlarını da Meksika, SSCB gibi OPEC dışındaki petrol ihracatçısı ülkelerden karşılamaya başladılar. Enerji talebini kısmaya yönelik tasarruf politikaları uyguladılar.

Bu çabaların neticesinde Batılı ülkelerin OPEC ülkelerinde üretilen petrole olan bağımlılığı azaldı ve OPEC 1982’de petrol fiyatlarını düşürmek ve üretimi kısmak zorunda kaldı. Batılı ülkelerin petrol talebinin azalması, teşkilatın iç çekişmeler ve 1980’de başlayan İran-Irak savaşı sebebiyle zaten zayıflamış olan iç bütünlüğünü daha da sarstı. Suudi Arabistan teşkilat içindeki etkisi bugün büyük ölçüde azalmış olmakla birlikte OPEC’in en fazla petrol ihraç eden üyesi olarak uzun yıllar petrol fiyatlarının tespitinde belirleyici rol oynamıştır.

Organizasyon şimdi on iki üye devlete sahiptir Organizasyon şimdi on iki üye devlete sahiptir. Bunlar aşağıdaki listede giriş tarihlerine göre sıralıdır. Afrika: Angola= 10 Ocak 2007 Libya=Aralık 1962 Nijerya=Temmuz 1971 Cezayir=1969

Orta Doğu: İran:Eylül 1960 Kuveyt:Aralık 1961 Suudi Arabistan:Eylül 1960 Birleşik Arap Emirlikleri:Kasım 1967 Irak:Eylül 1960

Suriye OPEC’e katılmaya davet edildiler. Güney Amerika: Venezuela:Eylül 1960 Ekvador:Kasım 2007 Üyeliği Beklenenler: Bolivya Meksika Sudan Suriye OPEC’e katılmaya davet edildiler.

OPEC ÜYESİ ÜLKELER:

9-14 Eylül 1960 tarihinde Bağdat’ ta toplanan bir konferans sonucunda resmen kurulmuştur. Kurucu üyeleri;  Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, Irak ve Venezuela’ dır. Kuruluşa, sonradan Katar (1961), Libya (1962), Endon ezya (1962), Ekvador (1963-1993), Birleşik Arap Emirlikleri (1967), Cezayir (1969), Nijerya (19 71),Gabon (1975-1995) ve Angola(2007) katılmışlardır.

Kurucu üyelerin yeni üyelerin kuruluşa kabul edilmesinde sahip oldukları veto hakkından başka ayrıcalıkları yoktur. Net petrol ihracatçısı olan ve petrol konusundaki çıkarları OPEC üyeleriyle aynı doğrultuda olan ülkeler kuruluşa katılabilirler.

OPEC bir kartel değil, bağımsız petrol üreten ülkeler arasında işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bir kuruluştur. Öte yandan petrol fiyatlarını ve üretim miktarlarını belirlemesi açısından kartel özelliği göstermektedir. Ancak uygulamada Örgüt'ün aldığı kararlara uyulmasını fiilen sağlayacak bir mekanizma yoktur. Bu sebeple örgüt üyelerinin çoğu kez örgütün aldığı kararlara uymadıkları gözlemlenmiştir.

Petrol fiyatlarının düşüşü: Haziran ayının ortalarında 115 USD/varil ile 2014 yılının en yüksek seviyesine ulaşan Brent türü ham petrolün fiyatı yılsonunda 56 USD/varil seviyesine kadar gerilemiştir. Petrol fiyatlarında gözlenen bu keskin düşüşte rol oynayan faktörlerden en önemlisi, ABD’de yeni geliştirilen teknolojilere bağlı olarak maliyetlerin düşmesinin etkisiyle kaya petrolü üretiminde gözlenen hızlı artıştır.

Ayrıca, 2014 yılı boyunca devam eden çatışmalara bağlı olarak Irak ve Libya’da petrol üretiminin sekteye uğraması beklenirken, her iki ülkede de üretimin artması, fiyatlardaki düşüşte etkili olan arz yönlü gelişmelerden bir diğeri olmuştur. Son olarak, Kasım 2014’teki toplantısında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretim kotasını azaltmama kararı alması yılın son ayında petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırmıştır.

Talep tarafındaki gelişmelere bakıldığında, Euro Alanı ile Japonya’da ekonomik aktivitenin zayıf seyri ve dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi olan Çin ekonomisindeki yavaşlama küresel petrol talebindeki artışın ivme kaybetmesine neden olmuştur. Petrol piyasasındaki bu gelişmelere ek olarak Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlayacağına yönelik beklentilerin etkisiyle ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazanmasının da petrol fiyatlarındaki düşüşte rol oynadığı gözlenmektedir.

ONUR KARA KORKUT ERKANLI TUGAY ŞAHİN ERGÜN YİĞİT M.BİLAL BİLGİ GÖKSAL GEDİK DİRENÇ KARAGÖZ