DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

VELİLERE YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
MENOPOZ VE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
YAĞ YAKMAK İÇİN Ramazan Akdağcık.
SPOR.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
SINAV ÖNCESİ BESLENME ÖNERİLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
PROJESİ.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
SAĞLIKLI BİREY SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ

BESİN GRUPLARI 2)ET,YUMURTA 1)SÜT VE SÜT KURUBAKLAGİL, YAĞLI TOHUMLAR ÜRÜNLERİ 4)TAHILLAR 3)SEBZE VE MEYVELER

GLİSEMİK İNDEKS(Gİ) Farklı besinlerde aynı miktarlarda karbonhidratların kan glikozunun artışı üzerindeki etkisinin ölçümüdür.

Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha yavaş yükselteceği için tercih edilmelidir. Bunlara; kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, tam buğday ekmeği ve süt ürünleri örnek verilebilir. Ayrıca sebze ve meyvelerin çoğu düşük Gİ’leri ile ideal yiyecek grubu sayılabilirler.

Glisemik indeksi yüksek olan besinler; beyaz unlu besinler, beyaz ekmek, pirinç, patates, şeker katkılı besinlerdir. Kuru üzüm, kuru kayısı gibi kurutulmuş meyveler Gİ’i yüksek olan yiyecekler arasındadır

GLİSEMİK YÜK Bir günde yenen karbonhidrat miktarının oluşturduğu toplam şeker yüküdür. Glisemik yük fazlaysa, yani bir günde fazla karbonhidrat alırsanız bu da zararlıdır. Aşırı miktarda düşük glisemik indeksli beslenme de diyabet riskini arttırır.

ARA ÖĞÜN SEÇENEKLERİ Ara öğünlerde tüketilmesi önerilen standart bir besin veya menü yoktur. Karbonhidrat içeren bir besin tüketilmesi bir sonraki öğüne kadar hipoglisemi riskini önler.

ARA ÖĞÜN SEÇENEKLERİ Diyabetli bireyler genelde ara öğün saatinde evde olmadıkları için veya ara öğünü unuttukları için bu öğünü yapamadıklarından dolayı yakınırlar. Ara öğünlerde 10-15 gram karbonhidrat içeren bir besin ve bunların yanında düşük yağlı süt, yoğurt, peynir, ayran gibi besinler önerilir.

Diyabette Egzersiz Tedavisi en az Haftada 150 dakika Yürümek iyi bir egzersizdir. Egzersiz programının yarar sağlayabilmesi için her gün ya da en az haftada 3 kez 20-30’ar dk sürdürülmelidir. Egzersiz programına başlamadan önce makro ve mikrovasküler komplikasyon değerlendirmesi açısından EKG, göz muayenesi, ayak muayenesi, idrar tetkiki yaptırmalıdır.

EGZERSİZ DÜZENİ Gün içinde mutlaka bir ana öğünden 1-2 saat sonra yapılmalıdır. Günlük 30-60 dk .arasında yapılmalıdır. Egzersize önce kısa sürelerle başlanmalı, giderek süre uzatılmalıdır.

Egzersiz öncesi kontrol listesi Hipoglisemilerin ne zaman ve ne sıklıkla olduğu Egzersiz yoğunluğu ne olmalı (Hafif,orta,ağır) Egzersizin süresi ne kadar olmalı Ana öğünle egzersize başlama arasındaki süre Kan şekerine bakılarak ek karbonhidrata gerek olup olmadığı Egzersiz sırasında hipoglisemiye karşı hazırlıklı olup olmadığı BUNLAR GÖZDEN GEÇİRİLDİKTEN SONRA EKSİKLİK YOKSA EGZERSİZE BAŞLANMALIDIR

Egzersiz Plazma glukozunu düşürür Bazal ve postprandiyel insülin seviyelerini azaltır İnsülin duyarlılığını arttırır Kardiyovasküler risk faktörlerini azaltır Kilo vermeye yardımcı Kan dolaşımını düzeltir Daha iyi ve enerjik hissetme sağlar

TEŞEKKÜRLER

Evet:+1 1.Her gün bir meyve veya taze meyve suyu tüketirim. Hayır:0

Evet:+1 2. Her gün ikinci bir meyve tüketirim Hayır:0

Evet:+1 3. Her gün bir kez düzenli olarak taze veya pişmiş sebze tüketirim. Hayır:0

Evet:+1 4. Günde bir kezden fazla taze veya pişmiş sebze tüketirim Hayır:0

Evet:+1 5. Haftada en az 2-3 kez düzenli olarak balık tüketirim Hayır:0

Evet:-1 6. Haftada >1 kez bir fast food restauranta giderim Hayır:0

Evet:+1 7. Bakliyatı sever ve haftada >1kez yerim Hayır:0

Evet:+1 8. Neredeyse her gün makarna veya pirinç tüketirim (her hafta 5 veya daha çok kez) Hayır:0

Evet:+1 9. Kahvaltıda kahvaltılık gevrek veya tahıl (ekmek vb) tüketirim Hayır:0

Evet:+1 10. Düzenli olarak kabuklu kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz vb) tüketirim (haftada en az 2-3 kez) Hayır:0

Evet:+1 11. Evde zeytin yağ kullanırım / kullanılır Hayır:0

Evet:-1 12. Kahvaltıyı atlarım Hayır:0

Evet:+1 13. Kahvaltıda bir süt ürünleri tüketirim (yoğurt, süt, peynir vb) Hayır:0

Evet:-1 14. Kahvaltıda fırınlanmış ticari ürünler veya pastane ürünleri (poğaça, boyoz, simit vb) tüketirim Hayır:0

Evet:+1 15. Günlük 2 su bardağı yoğurt ve/veya 40 g peynir tüketirim Hayır:0

Evet:-1 16. Her gün çeşitli zamanlarda tatlılar ve şekerlemeler yerim Hayır:0

DEĞERLENDİRME 3 puan ve altı: KÖTÜ 4-7 puan: ORTA 8 ve üzeri : İYİ