Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

Aviva Sigorta olarak, İngiliz sigorta grubu Aviva'nın bir üyesi ve dünyada 316 yıllık bir geçmişe sahip. Bugün İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Hollanda,
AXA SİGORTA. Pazarlama Departmanı / AVRUPA ASYA - PASİFİK AFRİKAAMERİKA AXA Grubu Almanya Avusturya Belçika Çek Cumh. Fransa Hollanda İngiltere.
5. Dünya Su Forumu bir sonraki Forumun programını oluşturma ortaklık WWC-Türkiye-Uluslar arası paydaş başlangıç toplantısı İstanbul– 19 Mart 2007.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
EKVATORAL İKLİM.
PAZAR RAPORLARI_2013.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Açık Ders Malzemeleri: Dünyadaki Gelişmeler
Yükseköğretim Kurumlarında Bologna Eşgüdüm Komisyonları’nın (BEK) Yapılanması BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 1. BÖLGESEL TOPLANTISI.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ. Bilgi çağını yaşayan dünyamızda yaşam boyu öğrenmenin ve gelişmenin en önemli anahtarı dildir. Okuma, yazma, anlama, sorgulama, düşünme,
En Popüler Medikal Turizm Destinasyonu olmak
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
AVUSTRALYA.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Uzakdoğu Pasifik I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan Nisan.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
Avrupa Birliğinin Kurumları
Hazırlayan: İnş.Yük.Müh. Yasin Engin
YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK VE TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ
Çince Efe Gedikoğlu.
Özlem Keçim.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
GELIŞEN SEKIZ ÜLKE (DEVELOPING COUNTRIES, D-8). KURULUŞU  1997 yılında Türkiye’nin insiyatifi ile kurulan ve gelişmekte olan büyük islam ülkelerinden.
Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 ). G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası.
5 ülke.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
Ovid Training Dept OvidSP Nedir?. 2 Gündem Bu 6 dakikalık eğitimde şunları göstereceğiz: –OvidSP Nedir? –OvidSP’yi kim sunmaktadır? –OvidSP’yi hangi profesyoneller.
GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELER BİRLİĞİ
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Bölgeselcilik ve Küresel Siyaset I.Bl.
OECD Nedir? The Organization for Economic Co-Operation and Development
YEREL SAAT HESAPLAMALARI
KUZEYDOĞU ASYA’DA GÜVENLİK
Serbest Ticaret Anlaşmaları ve TTIP
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
Mobile Advertising Network Dünya’da mobil kullanımı Mobil penetrasyon Mobil reklam harcamaları Akıllı telefon penetrasyonu Mobil reklam gösterimleri.
Küresel Kalkınma Gündemi ve Türkiye Ankara, 12 Nisan 2016 BÜYÜKELÇİ (E) MİTHAT RENDE OECD İCRA KOMİTESİ ESKİ BAŞKANI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ 1Büyükelçi.
NÜFUS Nüfus nedir? Nüfus bir ülke için neden önemlidir?
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
BÖLÜM 2: KÜRESELLEŞME SIYASI, SOSYAL, EKONOMIK BOYUT Uluslararası İ şletmecilik Recai COŞKUN 1.
Mert Son F HİNDİSTAN. Hindistan Hindistan ya da resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
KÜRESEL TİCARET.
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
EKONOMİ BAKANLIĞI LATİN AMERİKA’YA İHRACAT FIRSATLARI GENEL BAKIŞ 7 Haziran 2016, İzmir Esin GÜLLÜLER ŞEN İhracatı Geliştirme Uzmanı İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
PISA Programme for International Student Assessment Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı.
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
IATA VE ICAO.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Uluslararası Fuarların Ülke ve Şehir Ekonomisine Katkısı
EKON 331 ULUSLARARASI TİCARET ve EKONOMİ
Dünya Kömür Rezervleri:
2009 Nisanında Hırvatistan ve Arnavutluk da NATO üyesi oldu.
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
YARININ GÜMRÜKLERİ NİZAMETTİN AĞAR
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
KONU:ÜLKELER VE BAYRAKLARI
1 ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
Hastane Bilgi Sistemlerinin Teknik Yönleri
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Devlet Yardımları Şube Müdürlüğü 2019.
Sunum transkripti:

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Hazırlayan Ömer Can SÖNMEZBAŞ

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği ya da APEC. Büyük Okyanus kıyısındaki 21 ülkenin katıldığı, dünya ekonomisinin %60'ını temsil eden ve bölgesel ekonomik, işbirliği, ticaret ve yatırım konularının paylaşıldığı uluslararası bir örgüttür. Üye ülkelerin bakanlarının yıllık toplantıları da dahil olmak üzere örgütün tüm eylemleri APEC Sekreterliği tarafından yürütülür.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütün düzenlediği yıllık APEC Ekonomik Liderler Zirvesine üye ülkelerin devlet başkanları katılır. (Üye ülkelerden Tayvan bu toplantıya devlet başkanı düzeyinde değil, bakan düzeyinde katılmaktadır.) Zirve her yıl farklı bir üye ülkede yapılmaktadır ve artık adet hâline geldiği üzere zirveye katılan üye ülke liderleri zirvenin yapıldığı ülkenin ulusal kostümünü giyer. En son zirve 9 Eylül 2007'deAvustralya'nın Sydney kentinde yapılmıştır. APEC özellikle ABD ve Japonya'nın destekleriyle kurulmuştur.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC'in temel hedefleri 1994'te Endonezya'nın Bogor kentinde kararlaştırılmıştır. Bogor hedefleri şöyle sıralanır. Ticaret ve yatırımın serbeşleştirilmesi İktisadi ve ticari faaliyetlerin kolaylaştırılması Ekonomik ve teknik işbirliği.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Bogor hedeflerinin hayata geçmesi için 1995'te Osaka Eylem Ajandası hazırlanarak Bogor Hedeflerinin altyapısı hazırlanmıştır. Temel amacı ekonomik konular olan APEC, Bangkok hedefleri ile uluslararası terörizmle mücadele ve kitle imha silahlarının yok edilmesi, Busan hedefleri ile genel sağlık sorunları, Sydney hedefleri ile küresel iklim değişikliği, enerji güvenliği, Lima bildirgesi ile gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasındaki uçurum, ticaretin sosyal boyutları gibi konuları gündemine almıştır.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği APEC'in üst düzey komiteleri şunlardır, Liderler Zirvesi Ticaret ve Yatırım Komitesi Ekonomik Komite Üst Düzey Yetkililer Ekonomik ve Teknik İşbirliği İcra Komitesi Bütçe ve Yönetim Komitesi APEC'in diğer önemli kurumu İş Dünyası Tavsiye Konsülü, iş dünyası perspektifinden raporlar hazırlamaktadır.

Üye ekonomiler Asya Pasifik Ekonomik İşbirliğine üye 21 ülke bulunmaktadır. Büyük Okyanus kıyısındaki ülkelerin çoğunun üye olduğu örgüt, üyelerinden "üye ekonomi" olarak söz eder.

Üye ekonomiler Üye Ekonomi Giriş Tarihi Avustralya 1989 Brunei Kanada Endonezya  Japonya Malezya Filipinler

Üye ekonomiler Üye Ekonomi Giriş Tarihi Yeni Zelanda 1989 Singapur Güney Kore Tayland ABD  Tayvan 1991 Hong Kong

Üye ekonomiler Üye Ekonomi Giriş Tarihi Çin 1991 Meksika 1993 Papua Yeni Gine Şili 1994 Peru 1998 Rusya Vietnam

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Hindistan örgüte girmek için başvuruda bulundu ve ABD, Japonya ve Avustralya'dan destek gördü. Üye ekonomilerden yetkililer Hindistan'ın katılıp katılmaması yönünde görüşmektedirler. Batı Bloğu ülkeleri arasında, Hindistan'ın örgüte girmesiyle güç dengesinin Asya'ya doğru kayacağı endişesi vardır.