HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Nitelemek ne demek? MADDENİN NİTELİKLERİ VE KULLANIM ALANLARI
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
FEN VE TEKNOLOJİ MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
Maddenin şekli ve durumu ısı aldığında yani ısıtıldığında
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Hal Değişimi.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı vardır
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
Maddenin tanecikli yapısı
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDE VE ISI.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
Maddenin Değişimi.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
HAL DEĞİŞİMİ.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
E-MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
Maddenin Ayırt Edici Özelliği. Madde uzayda ya da boşlukta yer kaplayan ağırlığı ve hacmi olan, eni uzunu, genişliği yani bir şekli belli olmayan her.
HAL DEĞİŞTİRME İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER:  1.Hal değiştirme süresince sıcaklık sabit kalır. 2. Her maddenin belirli bir basınç altında belirli bir.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER :
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler. Örneğin su sıvıdır. Buzluğa koyduğumuzda donar ve katılaşır. Isıttığımızda ise gaz halini alır. *İşte bu değişime Hal değişimi denir. * Hal değişimleri Erime, donma, buharlaşma, yoğunlaşma şeklinde olur.

1)Erime ve Donma * Katı haldeki bir madde yeterince ısı alırsa sıvı duruma geçer.Bu olaya erime denir. * Her madde kendine göre bir sıcaklık derecesinde erir. Bu maddelerden bazıları aşağıda verilmiştir. Madde Erime Sıcaklığı (ºC) Buz 0 Naftalin 79 Tuz 800 Demir 1532

Yeterince soğuyan sıvı maddelerin katı hale geçmesine de Donma (katılaşma) denir. * Donma olayı erimenin tersidir.Bir maddenin erime ve donma sıcaklıkları aynıdır. * Eriyen maddenin hacmi büyür. Donan maddenin hacmi küçülür. * Erime ile çözünme olayı çok farklıdır. * Erime ısı etkisi ile gerçekleşir. Çözünme ise katı maddelerin sıvı içinde çok küçük parçacıklar biçiminde dağılmasıdır. Mesela şeker çay içinde çözünür.

Yeterince soğuyan sıvı maddelerin katı hale geçmesine de Donma (katılaşma) denir.

2)Buharlaşma ve Yoğunlaşma (Yoğuşma) 2)Buharlaşma ve Yoğunlaşma (Yoğuşma) * Yeterince ısınan sıvı maddelerin gaz haline geçmesine buharlaşma denir. * Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur. * Islak maddelerin kuruması; bu maddedeki suyun buharlaşarak uzaklaşması sonucunda olur. * Buharlaşma sırasında gerekli ısıyı veren madde ısı kaybeder, madde soğur.

Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir * Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur.

3) Kaynama. Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir 3) Kaynama * Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir.Buharlaşma olayı sının yüzeyinde gerçekleşir. * Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür. * Her madde belli sıcaklıklarda kaynar.

4) Bozunma (Bozulma) * Isı bazı maddelerin yapısında değişikliğe yol açar. * Isı etkisiyle maddenin yapısında olan bu değişikliğe bozunma(Bozulma)denir. * Isıtılan şeker kömürleşerek bozunur.

Örneğin; pişirilen yiyeceklerin yapısı değişir * Örneğin; pişirilen yiyeceklerin yapısı değişir. Oda sıcaklığında bekletilen bazı yiyecekler kokuşur. Yoğurt ekşir. Süt de bozulur.

* Odun kömürü odunun ısıtılması sonucunda oluşur.

* üzüm suyu ısı alınca pekmez haline gelir yani bozunur.