Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür"— Sunum transkripti:

1

2 Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
Çaydanlıktaki suyu ısıttığımızda suyun sıcaklığının arttığını görürüz. Bir bardak suyun içine buz parçaları koyduğumuzda ise suyun sıcaklığının azaldığını gözlemleriz.

3 Isı Maddenin Hacmini Değiştirir Mi. Tren rayları demirden yapılmıştır
Isı Maddenin Hacmini Değiştirir Mi? Tren rayları demirden yapılmıştır. Yazın güneş ışınlarıyla ısınan rayların hacmi artar. Eğer raylar soğuk veya serin havada yere döşenirken aralarına boşluk bırakılmazsa yaz geldiğinde hacimlerindeki artışlarından dolayı birbirlerini iterler ve tren rayı bozulur.

4 Isı Maddenin Hacmini Değiştirir Mi
Isı Maddenin Hacmini Değiştirir Mi? Tren raylarında olduğu gibi ısının etkisiyle maddelerin hacimlerinin artmasına genleşme denir.

5 Isı Maddenin Hacmini Değiştirir Mi
Isı Maddenin Hacmini Değiştirir Mi? Soba boruları ve kalorifer petekleri soğurken de çatırtı sesleri çıkarır. Bu sesler ise genleşen metalin soğudukça hacminin azalmasıyla meydana gelir. Maddeler soğutulduğunda hacmi küçülür. Bu olaya büzüşme denir.

6 Elektrik tellerinde soğuk havaya bağlı olarak büzülme meydana gelir
Elektrik tellerinde soğuk havaya bağlı olarak büzülme meydana gelir. Aynı şekilde sıcağa bağlı olarak da genleşme meydana gelir. Genleşme Büzüşme

7 Kaynama Makarna pişirmek için tenceredeki suyu ısıttığımızda önce hiç su buharı yokken suyun sıcaklığı yükseldiği zaman su buharını yoğun bir şekilde görürüz.

8 Su ısındıkça buharlaşması artar
Su ısındıkça buharlaşması artar.Suyun sıcaklığı 100 C ‘ulaştığında ise kabarcıklar çıkartarak fokurdamaya başlar. Suda olduğu gibi bir sıvının her yerinden kabarcıklar oluşturarak hızlı bir şekilde buharlaşmasına kaynama denir.

9 Kaynaşma ve Buharlaşma Farklı Mıdır
Kaynaşma ve Buharlaşma Farklı Mıdır? Kaynama buharlaşma olayının durumunu bildiren bir kavramdır. Kaynama buharlaşmanın en hızlı olduğu durumu belirtir. Kaynama ve buharlaşma arasındaki farklar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

10 Buharlaşma Buharlaşma normal olarak sıvı yüzeyinde gerçekleşir. Buharlaşan bir sıvının sıcaklığında değişme olabilir. Kaynama Sıvı kaynamaya başladığında her tarafında buharlaşma olur. Sıvıda oluşan buhar kabarcıklar oluşturur, sıvı yüzeyine çıkar ve fokurdama olur.

11 Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir. Kaynayan bir sıvının sıcaklığında değişme olmaz. Sıvı belirli sıcaklığa ulaştığında kaynamaya başlar.

12 Erime ve Donma Bir maddenin katı halden sıvı hale geçmesine erime denir. Örneğin bir buz kalıbını masaya koyduğumuzda zamanla erir ve sıvılaşır.

13 Erime İçin Isı Gerekli Midir
Erime İçin Isı Gerekli Midir? Bir miktar tereyağını tavaya koyduktan sonra ne kadar beklersek bekleyelim yağ eriyip sıvılaşmaz. Fakat tavayı ocakta ısıttığımızda tereyağı erimeye başlar. O halde tereyağının erimesi için ısı gereklidir.

14 Sıvılar Katılaşır Mı? Maddeler gerekli ısı alışverişini yaparak katı,sıvı veya gaz haline dönüşebilir. Dolayısıyla sıvı maddeler katılaşabilir. Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir.


"Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları