HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler. Örneğin su sıvıdır. Buzluğa koyduğumuzda donar ve katılaşır. Isıttığımızda ise gaz halini alır. *İşte bu değişime Hal değişimi denir. * Hal değişimleri Erime, donma, buharlaşma, yoğunlaşma şeklinde olur.
1)Erime ve Donma * Katı haldeki bir madde yeterince ısı alırsa sıvı duruma geçer.Bu olaya erime denir. * Her madde kendine göre bir sıcaklık derecesinde erir. Bu maddelerden bazıları aşağıda verilmiştir. Madde Erime Sıcaklığı (ºC) Buz 0 Naftalin 79 Tuz 800 Demir 1532
Yeterince soğuyan sıvı maddelerin katı hale geçmesine de Donma (katılaşma) denir. * Donma olayı erimenin tersidir.Bir maddenin erime ve donma sıcaklıkları aynıdır. * Eriyen maddenin hacmi büyür. Donan maddenin hacmi küçülür. * Erime ile çözünme olayı çok farklıdır. * Erime ısı etkisi ile gerçekleşir. Çözünme ise katı maddelerin sıvı içinde çok küçük parçacıklar biçiminde dağılmasıdır. Mesela şeker çay içinde çözünür.
Yeterince soğuyan sıvı maddelerin katı hale geçmesine de Donma (katılaşma) denir.
2)Buharlaşma ve Yoğunlaşma (Yoğuşma) 2)Buharlaşma ve Yoğunlaşma (Yoğuşma) * Yeterince ısınan sıvı maddelerin gaz haline geçmesine buharlaşma denir. * Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur. * Islak maddelerin kuruması; bu maddedeki suyun buharlaşarak uzaklaşması sonucunda olur. * Buharlaşma sırasında gerekli ısıyı veren madde ısı kaybeder, madde soğur.
Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir * Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir. Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur.
3) Kaynama. Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir 3) Kaynama * Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir.Buharlaşma olayı sının yüzeyinde gerçekleşir. * Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür. * Her madde belli sıcaklıklarda kaynar.
4) Bozunma (Bozulma) * Isı bazı maddelerin yapısında değişikliğe yol açar. * Isı etkisiyle maddenin yapısında olan bu değişikliğe bozunma(Bozulma)denir. * Isıtılan şeker kömürleşerek bozunur.
Örneğin; pişirilen yiyeceklerin yapısı değişir * Örneğin; pişirilen yiyeceklerin yapısı değişir. Oda sıcaklığında bekletilen bazı yiyecekler kokuşur. Yoğurt ekşir. Süt de bozulur.
* Odun kömürü odunun ısıtılması sonucunda oluşur.
* üzüm suyu ısı alınca pekmez haline gelir yani bozunur.