SU ARITIM SÜRECİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
Advertisements

ATIK SU ARITIM YÖNTEMLERİ
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
ATIK SUYUN ARITILMASI VE KİMYASAL ANALİZLER
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Tehlikeli Kimyasalların bertarafı
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
SU ARITIMI SU ARITIMI NEDİR?.
ATIKSU ARITIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
ATIK SULAR VE ARITILMASI
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
SUDA SERTLİK YAPAN ELEMENTLER VE BUNLARIN GİDERİLMESİ
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
ONBİRİNCİ HAFTA Dericilik ve deri işleme kimyasalları. 1.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
SU KİRLİLİĞİ VE ÖNLEMLERİ
BESİN ZİNCİRİ.
FİZİKSEL ARITMA YÖNTEMLERİ
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
YONCA ATAR BETÜL BOZKURT ZEHRA DURMAZ
Biyolojik Arıtma Prosesleri
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
MEMBRAN PROSESLERİ.
BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ. BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ.
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ. BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ. BÖLÜM 22 ATIKSU MİKROBİYOLOJİSİ.
ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR: -SEDAT ALAGEYİK -BATUHAN YILDIRIM.
İ SKENDERUN TEKNIK ÜNIVERSITESI İ SKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU İ NŞAAT TEKNOLOJISI … DERS:ATIK SULAR KONU:ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR:
Arıtma Çamurlarının Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri
Atık Suların Arıtımı 1950’lerden önce evsel ve endüstriyel atıksular hiç bir arıtım işlemine tabi tutulmadan dere ve nehirlere bırakılmaktaydı. Şehir nüfusu.
Biyoçevre Mühendisliğine Giriş
biyoteknoloji ve önemi
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
SU VE HAYAT. Su yaşamın ana kaynağıdır. Yaşadığımız gezegenin yüzde 70 i suyla kaplıdır. Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
3R.
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
BİRİKTİRME.
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
İn situ biyoremediasyon
Atık suların mikrobiyal arıtımı
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
Neler öğreneceğiz ? Çevre ve çevre kirliliği
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
Ekstrasellüler Polimerik Maddelerin Aerobik Granüle Etkileri
Sunum transkripti:

SU ARITIM SÜRECİ

Mekanik Yöntemle Su Arıtma Yöntemi

Kimyasal Yöntemle Atık Su Temizleme Sistemi En eski yöntemlerden biri olup 1872 de kirli sular kireç ilavesi ile temizlenmiştir. Alüminyum sülfat veya diğer alüminyum tuzlarını kullanan tesislerde bunların içine biraz linyit ilave edilirse etkisi artar. 1 m3 kirli su için 200-300 g Al2( SO4)3 ve 13 kg linyit gereklidir. Bu maddeler suya çözelti hâlinde katılır. Böyle muamele görmüş su ,önce koagulasyon ve flokulasyon bölümlerine ve sonra da çöktürme havuzlarına alınır. Oluşan floklar ve kimyasal çamurların büyük bir kısmı çöktürme yolu ile arıtılır, geri kalan kısmı ise süzülerek temizlenir.

Çöktürme bölümünde atık suyun hızı azaltılarak içindeki süspansiyon hâlindeki maddelerin çökmesi sağlanır. Sonra su süzülerek temizlenir.

Biyolojik Yöntemle Atık Su Temizleme Sistemi Yüzyılımızın başında geliştirilmeye başlanan biyolojik arıtma, organik kirleticiler içeren evsel ve endüstriyel atık sulara uygulanır. Biyolojik yöntemlerin arıtma gücü çok yüksek olup bugün geniş ölçüde kullanılmaktadır. Bundan önceki yöntemlerle, atık sularda % 30-40 BOD kurtarılmasını, bugün ABD’de eyaletler tarafından kullanılan Çevre Koruma Kanunları yeterli kabul etmez ve % 90 BOD kurtarılması istenir. Bunun üzerine ikincil su temizleme yöntemleri kullanılmaya başlamıştır. Bu çeşit atık su temizlemesi birincil adı verilen ve kullanılmış sudaki kaba parçaların temizlenmesini amaçlayan ızgaralardan geçirme, yumaklaştırma, çöktürme, yüzdürme ve havalandırma gibi temel işlemleri içerir. Bu işlemlerden sonra asılı ve çözünmüş madde bulunduran kullanılmış sular, ikinci kademe arıtmaya alınırlar. Bu kademeyi bakteri hareketine dayanan çeşitli biyolojik yöntemler oluşturur. Böylece atık su, birinci kademede içindeki çözünmemiş yabancı maddelerden kurtulmuştur. Bundan sonraki problem, atık suda çözünmüş olan organik maddelerdir. Biyolojik işlemin esas amacı da suda çözünmüş olan organik maddeleri bakteri etkisiyle karbondioksit hâline getirerek sudan uzaklaştırmaktır. Bu işlemden sonra atık su, kirleticilerin büyük bir kısmından kurtarılmıştır. Klorlama veya başka bir madde ile dezenfeksiyondan sonra çevre sularına verilebilir. Eğer daha fazla bir arıtma isteniyorsa üçüncül adı verilen fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal yöntemlerden oluşan ileri bir arıtma yöntemi uygulanmalıdır.

Biyolojik arıtma yönteminin uygulanmasında, atık suların gerekli organik maddeyi bulundurması ve suda ağır metaller gibi biyolojik arıtmaya zararlı madde bulunmaması istenir. Biyolojik arıtma, kullanılmış sudaki organik maddelerin mikroorganizmalar tarafından besin ve enerji kaynağı olarak kullanılması esasına dayanır. Bu kullanım anında organik maddelerin bir kısmı enerjiye dönüştürülürken diğer kısmı hücre için gerekli maddelerin sentezinde kullanılır. Kullanılmış suda gelişen ve arıtmada önemli olan başlıca organizmalar şunlardır: Bakteriler, mantarlar, algler, protozoalar, rotiferler, kabuklular ve virüsler.Organizmalar, oksijenin kullanımına göre iki ana gruba ayrılır: Birinci grup moleküler oksijenden yararlanan ve oksijen bulunan yerlerde yaşayabilen aerobik organizmalar, diğeri oksijenin bulunmadığı yerlerde yaşayan anaerobik organizmalardır. Buna bağlı olarak arıtma da aerobik ve anaerobik sistemlerde yapılır.