 Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
Tarafından yayınlanmaktadır
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
CÜMLE TÜRLERİ.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
 Yoldan geçenler bu ilginç arabaya bakıyordu.  İhtiyar adam merdivenleri yavaş yavaş çıktı.
YAZIM KURALLARI.
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
Z A M İ R L E R.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ZARF (BELİRTEÇ).
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
DEĞERLENDİRME SORULARI
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
ANLATIM BOZUKLUKLARI ÖMÜRGÜL AYTAÇ.
YAPI BİLGİSİ.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
ZAMİR (ADIL).
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları-2
ANLATIMIN NİTELİKLERİ
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
CÜMLE TÜRLERİ.
DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ
CÜMLENİN ÖGELERİ.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
SIFATLAR.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
ANLATIM BOZUKLUKLARI. Dilin kurallara ve anlatım ilkelerine aykırı kullanılmasından kaynaklanan bozukluklara anlatım bozukluğu denir. İkiye ayrılır: A.Sözcük.
1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
TAMLAMALAR.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Sunum transkripti:

 Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin birbiri yerine kullanılması. sayesinde – yüzünden yakın – yaklaşık gibi…  Yapılarında yanlışlık olan bazı sözcüklerin kullanımı. Aşiretler arasındaki sürtünme yerini hoşgörüye bıraktı. (sürtüşme)

 Sözün cümledeki yerini yanlış olmasırdır. En kolay denizde yüzme öğrenilir. ( En kolay yüzme denizde öğrenilir. ) Alınan bu karar savaşta askerin daha çok ölmesine neden oldu. ( Alınan bu karar savaşta daha çok askerin ölmesine neden oldu. )

 Eşanlamlı veya anlamca tekrar eden işlevsiz sözlere cümlede yer verilmesi. Pazarlamacıların fonksiyonunun, işlevinin ne olduğunu yeni öğrenmişti. Ayakkabıcılarla ilgili bütün ayrıntıları, teferruatı kısa sürede kavradı.

 Kullanılan sözlerin, cümlenin anlamında çelişki ( zıtlık ) oluşturması. İki seçeneğiniz var; ama bunu seçmek zorundasınız.  Çelişen sözlerin, cümlede farklı yargılar için kullanılması anlatımı bozmaz. Onun tiyatro izlemeyi sevmediğin, sadece tiyatroyla ilgili eleştirilerden hoşlandığını hepimiz bilirdik.

 Cümlede anlam ilişkisi veya anlam akışı yönünden yanlışlıklar. Bunların yaptığı hizmetler bütün Türkiye’yi, hatta bu şehrin bütün insanlarını heyecanlandırmıştı. Bu kavak fidanları on yıl içinde kesiliyor, olgunlaşıyor.

 Cümlede birden fazla özne olması durumunda, yüklemin bu öznelerden birine göre çekimlenmesi. Yolun bu kadar kısa olmadığını düşünen bir o bir de ben idim.  Hepsi, kimse, bazıları vb. gibi belgisiz zamirler, yükleme göre kullanılmaması. Yapılması gerekenleri herkes onaylıyor, ama görev almıyordu.  Cansız varlıkların veya soyut kavramların çokluk halleri özne olduğunda yüklemin çokluk eki alması. Güvendiğimiz dağlara karlar yağdılar.

 Çokluğun belirtilmesinde. Birçok öğrenciler bitirme sınavlarında başarısız oldu.  Olumsuzluğun belirtilmesinde. Ne yetkililer, ne de sivil örgütler bu olayın üzerine gitmiyor.  Sebepliliğin belirtilmesinde. Ülkemizdeki enflasyonun sürekli yükselmesinin sebebi sistemdeki açmazlardan kaynaklanmaktadır.  Aitliğin belirlenmesinde. Boğaziçindeki yer alan tarihi konaklar günden güne yok oluyor.

 Birden fazla tamlayanı bulunan tamlamalarda, tamlamanın biri geçerli, diğeri geçersiz olursa. Sosyal ve kültür faaliyetleri. ( Sosyal ve kültürel faaliyetler… )

 Sıralı cümlelerde, cümlenin biri için geçerli olan ögenin ikincisi için geçersiz olması. Yeni oyunumuzla ilgili hazırlıklar tamamlanacak ve önümüzdeki dönemde gösterime girecektir. ( Yeni oyunumuzla ilgili hazırlıklar tamamlanacak ve yeni oyunumuz önümüzdeki dönemde gösterime girecektir. )

 Tek yüklem farklı yargılardan birini ifadelendirilip anlam kargaşası olması. Yaz döneminde derse giriş ve çıkış saatlerinde düzenlemeler yapılacaktır. ( Yaz döneminde derse giriş ve dersten çıkış saatlerinde düzenlemeler yapılacaktır. )

 Cümlenin genel anlamına uygun olan fiilimsilerin kullanılmaması. Bu eserin daha fazla satıldığını isteriz.  Fiilimsilerin farklı ekleri alması. Daha temiz bir çevre için çalıştığını, başarılı olamadığı için üzüldüğüne tanık oluyorduk.  Fiilimsilerin çatısındaki yanlışlıklar. Alıcıların dikkat edilmesi gereken ayrıntıları şöyle sıralayabiliriz.

 "ama" bağlacı zıt anlamlı yargılarla bağlanmaz ise. Kitabın kapak tasarımı güzeldi ama bu tasarımı herkes beğendi.  Bazı sözlerdeki ek eksikliği veya fazlalığı. Sanatçının bu eserinde yeni bir kimlikle karşımıza çıkmış.

 Sıralı cümlelerde yardımcı eylemin söylenmemesi. Eğitim için seçenekler daha fazla ve herkes istediğini seçebilmeli.

 Özellikle virgülün kullanılıp kullanılmaması. Yaşlı çınar ağacının altında oturuyor. Yaşlı, çınar ağacının altında oturuyor. O arkadaşına bir kitap hediye etmiş. O, arkadaşına bir kitap hediye etmiş.