Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAKTAN EĞİTİMDE ZAMAN YONETiMi Uzm.Nazime Tuncay.
Advertisements

 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
Çoklu Zeka Kuramı (Theory of Multiple Intelligences)
Uzaktan Eğitim Kuramları
EN İYİ MESLEKLER YARIŞI
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
ZEKA KURAMLARI VE ÇOKLU YAKLAŞIMLAR
ÇOKLU ZEKA KURAMI (MULTİPLE İNTELLİGENCE MI TEORY)
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Öğretim Modeli : Çoklu Zeka
AMİRALİ BATIRAN KOORDİNAT
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
OKUL ÖNCESİNDE AİLE KATILIMI
B İ LG İ SAYAR DESTEKL İ Ö Ğ RET İ M GENEL BAKIŞ.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
ANLATIMA HAZIRLIK.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER ve BİLSEM
Atık kağıtlardan dünya haritası !. Farklı ülkelerdeki insanların temiz suya eri ş im yüzdelerinin ne oldu ğ unu ara ş tırdık. Atık ka ğ ıtları kullanarak.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENMEYİ İSTİYORUM, FAKAT... BENİM STİLİM NE? Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi.
Materyal Hazırlama Yönergesi Nisan, Materyal Ödevi2 Materyal Hazırlama Hazırlanan materyal vize sınavı yerine geçecek. Materyal ödevlerinin en son.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi.
UYGULAMALARI EĞİTİMDE BİLGİSAYAR. Dr. Soner YILDIRIM Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) Gündem E ğ itimde bilgisayar uygulamaları Bilgisayar Destekli E.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
Program Tasarım Modelleri
Learning to learn network for low skilled senior learners Her yerde ve her şekilde öğrenme Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi Developed with the support of the.
Büyük Fasulye Yarı şı Ünite Ürün Dosyası Sunumu. Ünite Özeti Büyük Fasülye Yarışı devam etmektedir! En uzun fasülyeyi yetiştirme yarışı farklı okullardaki.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Farklılaştırılmış Öğretim
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
Bireysel Farklılıklar ve Öğretim Tasarımı
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Entegre Müfredat Modeli
ÇOKLU ZEKA Hazırlayan Figen BERBER.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
ÖĞRETİMDE PLANLAMA.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Zeka Dr. Ege Akgün.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
EĞİTSEL OYUNLAR.
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
PROGRAM DEĞERLENDİRME
ÖĞRETİM İLKELERİ.
ÖĞRENME STİLLERİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Sağlık Bilimleri Fakültesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
KİŞİSEL REHBERLİK.
Sunum transkripti:

Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması

Thomas Jefferson 'Eşit olmayan insanlara eşit davranmaktan daha büyük eşitsizlik olmaz‘

Çoklu Zekâ Kuramı ile ö ğ rencilerin sekiz boyutu da dikkate alınmaktadır. Bu kapsamda Gardner (1993b), Çoklu Zekâ hareketinin e ğ itime ne getirece ğ i ile ilgili soruya, bu kuramın bir e ğ itimde hedef olmadı ğ ı; zekâ alanlarının hedeflere ula ş mada güçlü bir araç oldu ğ u ş eklinde cevap vermektedir.

Çoklu Zekâ Kuramına dayalı bir e ğ itim ve ö ğ retim çok fazla duyu organına hitap edece ğ i ve ö ğ rencilerin birkaç de ğ il tam sekiz zekâ alanında gözetilece ğ i için yapılacak olan e ğ itim–ö ğ retim etkinlerinde kalıcı izli ö ğ renmeden, ö ğ renci ba ş arısından ve olumlu tutumlarından söz etmek olası bir duruma gelecektir.

Bireysel farklılıkların temel alındı ğ ı bir ö ğ renme– ö ğ retme sürecinde, farklı yollarla ö ğ renen bireylerin varlı ğ ının kabulü; farklı yollarla ö ğ retim anlayı ş ını da beraberinde getirmektedir. Dolayısı ile ö ğ retmenin tek bir ö ğ retim stratejisi veya tekni ğ i ile etkili bir ö ğ retim yapması da pek olası görünmemektedir. Çoklu Zekâ Kuramı, do ğ ası ve içeri ğ i gere ğ i, farklı ö ğ renme ve ö ğ retme stratejilerini bünyesinde barındırmaktadır.

Her ö ğ renci farklı ö ğ renme stratejilerine sahip olmakla beraber, ö ğ rencilerin bazıları iyi düzeyde dinleyerek, bazıları hızlı okuyarak, bazıları farklı araç–gereçlerle sunuldu ğ unda daha iyi ö ğ renme göstermektedirler. Bu anlamda, ö ğ retimde kullanılan araç–gereç sayısı arttıkça, her bir ö ğ rencinin bireysel ö ğ renme ihtiyaçlarına uygun bir ö ğ retim kanalının bulunma olasılı ğ ı da yüksektir

Çoklu Zekâ Kuramı’nın neden e ğ itimde ihtiyaç duyuldu ğ u hususuna gelindi ğ inde, bu kuramın geleneksel anlayı ş ın dı ş ında ö ğ renciye “ö ğ renme özürlü” olarak bakmamasıdır

Bu kuram, her ö ğ renciye “de ğ erli” ve “ö ğ renebilir” gözüyle bakması dolayısıyla, sınıfta demokratik bir ortamın varlı ğ ının olması gerekti ğ ini kabul etmektedir.

Örne ğ in; ö ğ renmek için resimlere, foto ğ raflara, figürlere, vb. ihtiyaç duyan ö ğ renciler, yalnızca bir takım soyut kavramlardan olu ş an bir metni kavramakta zorlandıklarından dolayı, çok çabuk bir ş ekilde “okuma özürlü” olarak adlandırabilmektedir. (Armstrong, 2000). Çoklu Zekâ Kuramı bu görü ş ü tamamen reddetmekle beraber; hiçbir ö ğ renciye bu tip bir gözle bakmamakta ve her ö ğ renciye “ö ğ renebilir” olarak bakmaktadır.

Çoklu Zekâ Kuramı ö ğ rencilerin yetersizliklerine veya eksik yönlerine (çocukların ne yapamadıklarına) odaklanmaktan ziyade, onların güçlü oldukları zekâ alanlarını (çocuklara nasıl veya hangi yollarla en iyi ö ğ rendiklerini) tespit etmekte ve onlara bu alanlarda ba ş arılı olmaları için yardım etmektir. Dolayısıyla, günümüz e ğ itimcilerinin, çocukların sahip oldukları “yetenekler yelpazesi” hakkındaki görü ş lerini geni ş letmeleri gerekmektedir

Campbell, çoklu zekâ kuramının sınıf uygulamaları konusunda pek çok çalı ş ma yapıldı ğ ını; ancak bunların içinde en do ğ rusunun belirlenemeyece ğ ini; ö ğ retmenin sınıf ortamına, hedeflerine ve topluma bakarak uygun yöntemi seçmesi gerekti ğ ini vurgulamaktadır.

ÇZK’na dayalı sınıf ortamı Ekolojik çevre: sınıftaki ekolojik çevrenin yapısını analiz etmek için sekiz zeka alanına yönelik sorular vardır. Ö ğ renme alanı: sınıftaki ö ğ renme alanının belli zeka alanlarını yansıtacak ş ekilde yeniden organize edilmesidir. Etkinlik merkezleri: bir sınıftaki ö ğ rencilerin aynı anda belli i ş leri gerçekle ş tirmek için olu ş turulmu ş belli bölümlerdir.

Etkinlik merkezlerinin türleri 1. Geçici ve açık-uçlu etkinlik merkezleri 2. Geçici ve konu odaklı 1. Okuma 2. Hesaplama 3. Çizim 4. Müzik 5. İ n ş a etme 6. Etkile ş im 7. Ki ş isel deneyim 8. Bahçe mimarisi

Kalıcı ve açık uçlu etkinlik merkezi Kalıcı ve konu odaklı etkinlik merkezi Sözel Matematiksel Görsel Müziksel Bedensel Sosyal İ çsel Do ğ a

Çoklu Zekâ Kavramına dayalı ders planlama sürecini ş u ş ekilde sıralamaktadır: A ş ama: Belli bir konu ya da amaç belirleyin ve onu bo ş bir ka ğ ıdın merkezine yazın. A ş ama: Belirlenen amaç ya da konuya ili ş kin çoklu zekâ alanlarına ait bazı anahtar soruları yöneltin. A ş ama: Konunun i ş lenmesinde kullanılabilecek ö ğ retim materyallerine, tekniklerine ve stratejilerine ili ş kin bütün ihtimalleri dü ş ünün. Daha sonra, her zekâ alanına ili ş kin belirledi ğ iniz bütün ö ğ retim stratejilerine, materyallerini ve tekniklerini bir bo ş kâ ğ ıda kaydedin.

Çoklu Zekâ Kavramına dayalı ders planlama sürecini ş u ş ekilde sıralamaktadır: A ş ama: Her zekâ alanı için mümkün olabilecek en fazla sayıda ö ğ retim yakla ş ımlarını belirlemek veya konuyu nasıl ele alaca ğ ınıza ili ş kin fikirleri tespit etmek için meslekta ş larınızla beyin jimnasti ğ i yapın. A ş ama: Tespit etti ğ iniz fikirlerden, materyallerden veya ö ğ retim stratejilerinden sınıfta i ş leyece ğ iniz konuya veya temaya en uygun olanları seçin. A ş ama: Seçti ğ iniz ö ğ retim stratejilerini ve materyallerini kullanarak belirlenen amaç veya konu etrafında bir ders ya da ünite planı geli ş tirin. A ş ama: Hazırladı ğ ınız ders ya da ünite planını uygulayın. Artık Çoklu Zekâ Kavramına ders planı yapmaya hazırız.