ATASÖZLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

YUNUS EMRE ANMA GÜNÜNE HEPiNiZ HOŞGELDİNİZ…
Bunu okursanız iyi olur
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KİBRİT ÇÖPÜNÜN HİKAYESİ Yazarı bilinmiyor.
DEĞERLER EĞİTİMİ ADALET SUNUSU BEDRİYE ATICI 7.Sınıf
Fare Öyküsü.
GÜZEL YAŞAMAK HOŞGÖRÜ.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Acıyla çaldı kapının tokmağı Duruma anlam veremedim yavrum... Hepten çözüldü dizlerimin bağı Kalkıp açmaya varamadım yavrum... Güngören'de gün, göremedim.
Atasözlerindeki tezat
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
Deyimler ve Atasözleri
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
DEYİMLER VE ATASÖZLERİ
Bülent Şenver Etik Liderlik Bülent Şenver
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol.
Kendine Karşı Sorumluluk
MOTİVASYON.
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 4. sınıf Konu: Hz
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
Hazırlayan Yasin ŞİMŞEK
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
KÜSMEYELİM KÜSTÜRMEYELİM
Tıklamayın, OTOMATİKTİR
NOKTALAMA İŞARETLERİ ... ? . ‘’ , !.
Eğitimin anlamından bahsedile bilir eğitimde çocuğun özgür iradesinin de olması gerektiği vurgulana bilir ÇOCUĞA SINIR KOYMAK.
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
TAMLAMALAR.
Sözcükte Anlam Sorular.
SÖZ ÖBEKLERİ (GRUPLARI)
KRALIN OĞLU İlknur Eryiğit 2011 DEM.
Kendimizi Koruma Yolları ve Güvenli Yaşam
DEĞERLER EĞİTİMNDE SABIR KONUSU.
ALTIN ÖĞRENCİ KRİTERLERİ
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
GÜZEL YAŞAMAK HOŞGÖRÜ.
ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME
ATASÖZLERİ VE DEYİMLER ÇALIŞMAKLA İLGİLİ ATASÖZLERİ
Atasözleri.
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
İslam’da Bilginin Kaynakları
Ebru SEVİM Meltem DEMİR Ders: Türkçe Sınıf: 5
GÖZÜNÜ TOPRAK DOYURSUN.
*Bu insanlar, yaşamın her yönünü severler, şikâyet etmekle ya da olayların daha değişik olmasını istemekle vakit kaybetmezler. *Bağımsızlıklarına çok.
DEYİMLER.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
KİBRİT ÇÖPÜNÜN HİKAYESİ
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
ATASÖZLERİ VE DEYİMLER
TUTUM YATIRIM VE TÜRK MALLARI HAFTASI
DEYİMLER
KUMAR OYNAMAK * Para, mal veya değerli bir eşya karşılığı şansa ve tahmine dayalı olarak oynanan oyunlara kumar denir. Kumarda amaç başkasının parasını,
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Size verilen resimlerin hangi atasözüne ait olduğunu ve bu atasözünün anlamını bulabilir misiniz?
ATASÖZLERİ  Atalarımızdan kalan, kuşaktan kuşağa aktarılan , öğüt veren kısa özlü ve kalıplaşmış sözlere ATASÖZÜ denir.
Keloğlan ve Kuyu Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir Keloğlan’la ninesi varmış. Bunlar çok yoksul insanlarmış. Keloğlan’ın.
Atasözlerİ.
İSTİŞARE VE ÖNEMİ.
Güzel Söz Söyleyelim Hikmet SIRMA.
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM. BEN UYUYORUM Bir gün Nasreddin Hoca şehire gelip, bir arkadaşıyla birlikte handa kalmış. Gece yarısı arkadaşı sormuş : -Hocam,
Sunum transkripti:

ATASÖZLERİ

ATASÖZLERİNİN ÖZELLİKLERİ

1-) ATASÖZLERİ KİMİN TARAFINDAN SÖYLENDİĞİ BELLİ DEĞİLDİR.

2-) HALKIN ORTAK MALIDIR.

3-) ATASÖZLERİ KALIPLAŞMIŞ CÜMLELERDİR. KELİMELERİN YERLERİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI DOĞRU SAMANI SAKLA GELİR ZAMANI YANLIŞ

bile olsa değiştirilemez. 4-) Sözcükler eş anlamları bile olsa değiştirilemez.

SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI DOĞRU SAKLA SAMANI GELİR VAKTİ YANLIŞ

5-) ATASÖZLERİN GENELDE MECAZ ANLAM VARDİR.

İPE UN SERMEK

İPE UN SERMEK: Kendinden istenilen bir işi yapmamak için bir çok mazeretler öne sürmek,gerçekleşmesi mümkün olmayan şartlar söylemek.

Kendisinden iş beklenilen kimseden emeğinin karşılığı esirgenmemelidir; çalışan mutlaka doyurulmalıdır. A-) Aç ayı oynamaz. B-) Denize düşen yılana sarılır C-) Çivi çıkar ama yeri kalır. D-) Balık baştan kokar.

A-) Dolu bardak su almaz. Anlayışı az,akılsız olan kimselerle ne işe girilir,ne de yolculuk edilir. Buna kalkışan başına türlü dertler alır,çok zarar görür. A-) Dolu bardak su almaz. B-) Çobansız koyunu kurt kapar. C-) Deli ile çıkma yola, başına getirir bela. D-) Başa gelen çekilir.

A-) Besle kargayı, oysun gözünü. Acısı ve derdi taze olan bir kimsenin üzüntüsünü artıracak söz ve davranışlardan kaçınmak gereklidir. A-) Besle kargayı, oysun gözünü. B-) Açık yaraya tuz ekilmez. C-) Tabağına ne doğrarsan kaşığına o çıkar. D-) Denize düşen yılana sarılır.

A-) Can çıkmayınca huy çıkmaz Son derece tehlikeli bir durumla karşı karşıya gelen, çaresiz kalan, kurtuluş için her türlü yola başvurur. A-) Can çıkmayınca huy çıkmaz B-) Çabuk parlayan çabuk söner C-) Evdeki hesap çarşıya uymaz D-) Denize düşen yılana sarılır.

Elindekileri kaybetmemek, birine kaptırmamak istemiyorsanız gereken önlemleri alıp koruyunuz. A-) Yol sormakla bulunur B-) Çobansız koyunu kurt kapar. C-) Lokma çiğnemeden yutulmaz D-) Kuru laf karın doyurmaz

A-) Besle kargayı, oysun gözünü Kimi nankör, kötü niyetli kimseler vardır ki, sen onlara iyilik yaparsın, onlar sana kötülükle karşılık verirler. A-) Besle kargayı, oysun gözünü B-) Çocuktan al haberi C-) Otu çek köküne bak D-) Pilav yiyen, kaşığı belinde taşır

Her kişiye ancak yapabileceği bir işi vermek lâzımdır. A-) İyilik eden iyilik bulur B-) Öfke baldan tatlıdır C-) Can çıkmayınca huy çıkmaz D-) Dolu bardak su almaz.

A-) İtle yatan bitle kalkar. Kimisi, önemi büyük birkaç işi bir arada yapmaya kalkışır. Bu ise çok zor ve sakıncalıdır. Çünkü gücü ve dikkati dağıtır. A-) İtle yatan bitle kalkar. B-) İki karpuz bir koltuğa sığmaz. C-) Ölmüş eşek, kurttan korkmaz. D-) Parayı veren düdüğü çalar.

A-) Yalnız taş duvar olmaz. Birinden bir şey isteyen biraz utanır ama isteği yerine getirmeyen daha çok utanması gerekir. İhtiyacı olanın, bir şeyi başkasından istemesinde utanılacak bir yan yoktur. A-) Yalnız taş duvar olmaz. B-) Mal bulunur, can bulunmaz. C-) İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü. D-) Bela geliyorum demez.

A-) Çivi çıkar ama izi kalır. Birine yaptığımız kötülüğü ne denli gidermeye çalışırsak çalışalım, yeni de o kötülüğün bir izi ve hatırası kalır. A-) Çivi çıkar ama izi kalır. B-) Önce düşün, sonra söyle. C-) Mayasız yoğurt tutmaz. D-) Deliye her gün bayram.

A-) Açtırma kutuyu, söyletme kötüyü. Gerek bir aile, gerekse bir ülkede baştaki yöneticilerin niyetleri ve tutumları bozuksa o yerdeki her şey de bozuk ve düzensiz olur. A-) Açtırma kutuyu, söyletme kötüyü. B-) Bin bilsen de bir bilene danış. C-) Çocuk düşe kalka büyür. D-) Balık baştan kokar.

A-) Damlaya damlaya göl olur. Ne kadar istersek isteyelim kimi felâketleri, kötü durumları önleyemeyiz. Bu durumda yapılacak tek şey sabırlı olmak, sıkıntılara katlanmayı bilmektir. A-) Damlaya damlaya göl olur. B-) Başa gelen çekilir. C-) Göğe direk, denize kapak olmaz. D-) İş olacağına varır.

A-) Şimşek çakmadan gök gürlemez. Karşı koyamayacağı bir tehlikeden ve saldırıdan kaçan kişi kazançlı çıkar. Ayrıca yakınlarının üzülmesine yol açacak bir olaya da fırsat vermemiş olur. A-) Şimşek çakmadan gök gürlemez. B-) Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. C-) Kaçanın anası ağlamazmış. D-) Zararın neresinden dönülse kârdır.

A-) Kendi düşen ağlamaz. Girdiği bir işte kendi zararına kendi sebep olan bir kimsenin yakınmaya hakkı yoktur. Çünkü bildiğini okumuş, istediği gibi davranmış, kimseyi dinlememiştir. O halde kötü sonuca da katlanmalıdır. A-) Kendi düşen ağlamaz. B-) Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. C-) Sel gider kum kalır. D-) Baş kes, yaş kesme.

Bir işin yapılmasında geç kalan, zamanını kullanamayan kimse istediği şeyi elde edemez. A-) İp inceldiği yerden kopar. B-) Açın karnı doyar, gözü doymaz. C-) Can çıkmayınca huy çıkmaz. D-) Sona kalan dona kalır.

Bir olaydan gerekli dersi alan, zarar gören kimse, ona benzer bir işle karşılaştığında uyanık davranır; tedbirli olur. A-) Can boğazdan gelir. B-)Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer. C-) Sağlık, varlıktan kıymetlidir. D-) Gelene git denilmez.

Gemisini kurtaran kaptan. A-) Gözü bir türlü doymayan, sürekli çıkarını düşünen, onun peşinde koşan ve bu uğurda her türlü işe kalkışan kimse, yakasını tehlikelerden kurtaramaz; başına türlü belâlar gelir. B-) Tehlikeli, güç bir duruma düşüp de ortalık iyice karışınca kimileri kendi başlarının çaresine bakarlar. Bunlar ne yapıp kurtulur ve iyi sonuca ulaşırlar.

Acele işe şeytan karışır. A-) Çalışan, didinen, ne istediğini bilen, bıkmadan usanmadan bunu dile getiren kişi geçim yolunu bulur; muhtaç duruma düşmez, aç kalmaz. B-) Düşünüp taşınmadan, çabuk davranılarak yapılan işten iyi sonuç beklenmemelidir; o iş ya yanlış ya da bozuk olur.

İki at bir kazığa bağlanmaz. A-) Kendi başına buyruk, kimseden izin almaksızın dilediği gibi davranan iki kişi, aynı iş üzerinde görevlendirilip çalıştırılamaz. Her an aralarında anlaşmazlığın çıkması, bunun da kavgaya dönüşmesi kaçınılmazdır. B-) Kazanç ne kadar çok olursa olsun, tutumlu davranılmazsa para biriktirilemez. Tasarruf, savurganlık yapmamak,

Kaçan balık büyük olur. A-) İçin için gelişen olaylar veya duygular bir yerde patlak verir, önüne geçilemez, kolay kolay yatıştırılamaz. B-) Çok önemsiz, çok küçük de olsa, her nedense elden kaçırılan fırsat ah vah edilerek gözde büyütülür.

Aç tokun yüzüne bakmakla doymaz. A-) İnsan ihtiyaç duyduğu, sürekli yokluğunu çektiği şeyleri varlıklı kimselerde görmekle onlara sahip olmuş sayılmaz. Tatmin olabilmek için onları gerçekten elde etmelidir. B-) Zulmeden, hak yiyen, kötülük yapan ve bu sebeple birilerinin bedduasını alanın sonu iyi değildir, yaptıklarının cezasını mutlaka görür.

Yılanın başı küçükken ezilmeli. A-) Bir işte bilgisi olan, onun nasıl yapılacağını bilen, işinin ehli kimse, çoğunlukla başkalarının yardımına ihtiyaç duymaz; işini kendisi görmeye çalışır. B-) Daha küçükken tehlikeli olacağı, zarar vereceği anlaşılan bir şeyin, düşmanın veya bir durumun önüne hemen geçilmeli; büyümesine izin verilmeden ortadan kaldırılmalıdır.