HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

Resimler.
HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
HTML
DREAMWEAVER TABLO OLUŞTURMA VE TABLO ÖZELLİKLERİ
HTML’e Devam Uygulama.
HTML’ ye Giriş Uzm. Murat YAZICI.
WEB EDİTÖRÜ STİL SAYFALARI GELİŞTİRMEK
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Web Şablonları ve Web düzenleme
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Slayt Efektleri.
STİL SAYFALARI GELİŞTİRMEK
Javascript Oğuz İNAL.
Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
Tablosuz Tasarım Div ler.
CSS CSS- Cascading Style Sheets: Stil şablonları HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir.
Kutu Modeli Özellikleri
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 6. Metinleri biçimlendirmek için kullanılır. Özellikleri ve aldıkları değerler:  Color: Metnin rengini belirler.
CSS Birimleri.
 HTML nin en önemli araçlarından biri de bilgi girişinde kullanılan form kontrolleridir.  Formlar, web sayfası tasarlayan kişi veya şirketlerle internet.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
Yrd. Doç. Dr. Yuriy Mishchenko
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 8: Windows Formları
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ HTML. HTML FORMLARI VE BİLGİ GİRİŞİ FORM, FORM ELEMANLARI BARINDIRAN BİR ALANDIR. FORM ELEMANLARI KULLANICILARDAN BİLGİ GİRİŞİNE.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 4. Etiketi Sayfaya resim eklemek için kullanılır. JPG, BMP, GIF, PCX, PNG, TIFF, WMF gibi resim formatlarını destekler.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
1 İNTERNET PROGRAMLAMA - 1 Bağlantılar Öğr.Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu.
STiL ŞABLONU (CSS) TEMELLERİ
Cascading Style Sheets (Stil Şablonları)
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
Tablo Özellikleri Tablo oluştururken kullandığımız , , ve etiketlerine şu ana kadar gördüğümüz özellikleri uygulayarak görsel açıdan.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
Javascriptte Olay Fonksiyonları (Events)
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
WEB SİTESİ YAPIYORUM HTML
CASSCADING STYLE SHEETS
WORD WORD UYGULAMA.
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar
HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html.
HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html.
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
İnternet Programlama-I
İnternet Programlama-I
DYNAMİC HTML EVENT MODELS SİNEM YARDIMCI ÇAKIL SU KIRLI.
HTML Dili ’ nin Genel Özellikleri. HTML Nedir? İşaretleme dili (HyperText Markup Language) Belirteçler (tags) W3 konsorsiyumu (Tim Berners-Lee) W3 konsorsiyumu.
HTML. Tablo Etiketleri 5 Tablolar sayesinde sayfamızdaki nesnelerin yerleşimini, hizalamasını ve sayfa yapısını istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz.
HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 MODÜL : WEB TASARIM. HTML 2.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
HTML 5 NEDİR? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
HTML 5 NEDİR? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir.
HTML 5 NEDİR? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
Web Teknolojileri Hafta 8.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
ACTIONSCRIPT TEMELLER İ SAVAŞ TUNÇER
WEB TASARIMI STİL ŞABLONLARI (CSS KULLANIMI) SAVAŞ TUNÇER.
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
WEB TASARIMI-HTML FORMLAR SAVAŞ TUNÇER
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitek Haydar TUNA Teknik Öğretmen ve Yazar
Sunum transkripti:

HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html Editor: Notepad WebMatrix Dreamweaver Visual Studio Community Edition

Profesyonel Editor Avantajları Kodlama yaparken Auto-Complete özelli ğ i sa ğ lar. WebMatrix ücretsizdir

Neden Ana Sayfa İ smi İ ndex.html Olur?

İ lk Uygulama

Başlıklık Elementleri

Not: başlıklar birer bir standarttır. h1’den daha büyük yazı yazmak için stilleri kullanabiliriz. Sınır tam anlamıyla programcıya kalmıştır.

Metin Elementleri Yazıları ekranda farklı olarak göstermeyi sa ğ lar. Kendi fikir ve düşüncelerimizi en do ğ ru şekilde yansıtabilmesi için hepsi ayrı ayrı görevler almıştır. Pstrong Spanmark Divsmall Embr

Metin Elementleri

Yorum Ekleme - Comments Yorumlar, yazılan kodun daha kolay okunmasını sa ğ lamaktadır. Yorumlar tarayıcılar tarafından yok sayılır, yani yorumu dikkate almaz. Yorum etiketi " " karakterleri ile kapatılır ve yorumumuz bu etiket içine yazılır.

Kaynak Kodu / Source Code Sayfaların kodlarını / kayna ğ ını görebilmek için sayfa üzerindeyken sa ğ tıklayıp "Kayna ğ ı Göster" diyebilirsiniz.

Liste Elementleri Sıralı Liste(Ordered list) ol li 1,2,3,… a,b,c… A,B,C,… I,II,III,IV,…

Liste Elementleri Sırasız Liste(Unordered list) ul li Yuvarlak, kare,baklava,…

Liste Elementleri

Link Elementleri

Text-decoration: none = Linke tıklama işleminden sonra altı çizili özelli ğ ini kaldırır. Style ayarı yaptı ğ ımızdan, tagleri içersinde yer alır. Target: “_blank” = Linke tıkladı ğ ımızda sayfayı farklı bir sayfada açmamızı sa ğ lar.

Link ve Resim Elementleri

E ğ er resimleriniz web sayfanızın bulundu ğ u klasörden farklı bir yer de bulunuyor ve bulundu ğ u konum üst bir klasörde ise İ mg src=“../” şeklinde erişmemiz mümkündür

Link ve Resim Elementleri

Not: İ mage için anlatılan kurallar, linkler içinde geçerlidir. Hedef sayfaya erişim sa ğ larken a href=“../” mantı ğ ı ile yapılabilir. Uygulama: Resim için yaptı ğ ımız uygulamanın bir de ğ işi ğ ini sayfalar içinde yapınız.

Formlar ile Bilgi ve Giriş Input 1.Text 2.Password 3.Number 4.Tel 5. 6.url 7.Date 8.Time 9.Submit Textarea

Formlar ile Bilgi ve Giriş

autofocus="true" = Bu özellik sayfa ilk yüklendi ğ inde, klavyeden herhangi bir tuşa bastı ğ ımızda otomatik olarak yazılacak alanın belirlenmesinde kullanılır. Value=“” bütün type lar da kullanılır. Amaç yazılan kutuda sayfa ilk açıldı ğ ında varsayılan olarak istenilen de ğ erin gözükmesini sa ğ lar.

Combobox ile Seçim Select ◦ Option ◦ Optgroup ◦ Label ◦ Value ◦ selected

Combobox ile Seçim Çoktan Tek Seçmeli

Seçim Elementleri Çoktan çok veya Hepsi görünür seçmeli Checkbox ◦ İ d ◦ Name ◦ Checked Radio ◦ İ d ◦ name

Seçim Elementleri Çoktan çok veya Hepsi görünür seçmeli

Tarayıcılar, ekranda gördükleri yazı karakterlerini farklı yorumlayarak birbirlerinden farklı büyüklükte gösterebilir. E ğ er belli bir standart büyüklüklerinde ve bütün tarayıcıların aynı yorumu getirmesini istiyor isek, gibi taglerini kullanmamız gereklidir. checked : varsayılan olarak checkbox kutusunun seçili olarak gelmesini sa ğ lar

Video ve Ses Video ◦ Src ◦ Loop ◦ Autoplay ◦ Controls ◦ Poster Audio ◦ Src ◦ Loop ◦ controls

Video ve Ses

Video ve Ses Autoplay özelli ğ i kaldırması gerekiyor. Aksi halde ekledi ğ imiz resmi hızlı geçer ve bir anlamı kalmaz. Poster: Videoya ya poster eklememizi sa ğ lar Loop: Bu komut videonun sürekli olarak başa dönerek devam etmesini sa ğ lar

Video ve Ses

Etiketi Etiketi etiketi ile bir web sayfasını yada sitenin arama motorları için bilgilerin tanımlanmasını sa ğ ladı ğ ı gibi, içeri ğ in kodlama biçimini de tanımlar. 1- Arama motorlarına bilgi verme amacını taşır. 2- Bir web sayfasının içeri ğ ini temsil eden ve aralarına virgül konularak tanımlanan anahtar kelimelerini arama motorlarına tanıtmamızı sa ğ lar.

CSS3(Cascading Style Sheets) Stil şablonları olarak tanımlanan bu kodlama tekni ğ i, HTML elementlerinin daha işlevsel özellikler kazanması için kullanılır. Tasarım tamamen CSS ile yapılmaktadır. CSS kuralı bir seçici ile bu seçicinin sınırlarını gösteren { } süslü parantezler arasındaki CSS özelliklerinin tümüne denir.

CSS3(Cascading Style Sheets) Body{ color:red } Bu kurala göre sayfanın yazı rengi kırmızı olacaktır. Sayfa düzeyind stil tanımı, sayfanın kısmında elementi bildirimi ile yapılır. elementi başlangıç ve bitiş etiketleri vardır ve kullanımı zorunludur.

CSS3(Cascading Style Sheets) Element Düzeyinde Stil Tanımı Style niteli ğ i alabilen her elementin bildirimi sırasında yapılabilir. metin

CSS3(Cascading Style Sheets) 1. Blok Düzeyi Elementleri Bloklar halinde alt alta gelecek bir biçimde görüntü oluşturur. Bu duruma blok denir., elementini bu duruma örnek verebiliriz. Marginleri vardır. Margin(Dış Boşluk) Blok düzeyi elementlerin bir ço ğ u kendisine atanan içeri ğ i görüntülerken bir dış boşluk bırakırlar.

CSS3(Cascading Style Sheets) 2. Satır Düzeyi Elementleri,,, Bu elementler içeri ğ ii kaydırmaz, içerik bulunduru ğ u yerde biçimlendirilir. Margin dış boşluk bırakmazlar.

CSS3(Cascading Style Sheets) Kutu Modelini Anlamak Bir elementin kutu modelinde margin(dış boşluk), padding(iç boşluk) ve border (çerçeve kalınlı ğ ı) ile tanımlanmaktadır.

CSS3(Cascading Style Sheets) 2. Satır Düzeyi Elementleri,,, Bu elementler içeri ğ i kaydırmaz, içerik bulunduru ğ u yerde biçimlendirilir. Margin dış boşluk bırakmazlar.

CSS3(Cascading Style Sheets) Dahili CSS Uygulaması

CSS3(Cascading Style Sheets) Harici CSS Uygulaması

CSS3(Cascading Style Sheets) Stilin bütün taglara uygulandı ğ ını görebiliyoruz.

CSS3(Cascading Style Sheets) Class tanımlaması yaparak istedi ğ imiz tagların farklı stiller almasını sa ğ lamış olduk

CSS3(Cascading Style Sheets) İ d tanımlaması ile tekil olma özelli ğ i ile farklı stiller oluşturmak için kullanılır

CSS3(Cascading Style Sheets) Not: Klavye den CTRL+K+D tuşlarına basar isek, web matrix kodların düzenini yeniden ayarlayarak do ğ ru hale getirir.

CSS3(Cascading Style Sheets) Padding: ustten başlar saat yönünde de ğ erler gireriz. Text-shahow: gölge için kullanılır. İ lk de ğ er gölgenin soldan ne kadar uzakta oldu ğ u, ikincisi Üstten ne kadar uzakta oldu ğ u, üçüncüsü koyulu ğ u ve son olarak renk işlemi yapılır.

CSS3(Cascading Style Sheets)

Solid: düz çizgi sa ğ lar Dashed: Kenarları kesikli yapar Dotted: Kenarları noktalı yapar Padding: boşluk olmasını istemedi ğ imiz bölümlere 0px girmemiz gereklidir. border-radius de ğ eri yükseklik ve genişlik de ğ erinin tam yarısı ise, resim daire haline gelir.

CSS3(Cascading Style Sheets) P elementine farklı farklı özellikler tayin edildi. Paragraf sayısı birden fazla olmalıdır:

CSS3(Cascading Style Sheets) Linklerin hover özelli ğ i

CSS3 AN İ MASYON Hover’ın animasyondan farkını görebiliriz.

CSS3 AN İ MASYON Transition: ◦ İ lk de ğ er: Div elementinin hangi özelliklerinde de ğ işiklik olacak ise ve ben hangilerinde olmasını istiyor isek onların isimlerini yazıyoruz. ◦ İ kinci de ğ er: süre ayarlaması ◦ Not: Elemente ait di ğ er özellikllerin de animasyon ile etkilenmesi için, transition komutuna “,” koyarak işleme devam edebiliriz

CSS3 AN İ MASYON

RES İ M GALER İ S İ UYGULAMASI

Transparan Uygulaması

Transparan Uygulaması(devam)

Overflow(TAŞMA)

HTML5 TAGLER İ İ LE S İ TE TASARIM

D İ SPLAY ÖZELL İĞİ P elementi

Display uygulamasının browser görüntüsü

Div ile Display Uygulaması

Div ile Display Uygulaması Browser Çıktısı

6.DERS

Box-Sizing Özelli ğ i: Kutu modelinde margin, padding ve border de ğ erleri kutunun Genişli ğ ine eklenerek esas genişlik de ğ erinin bulundu ğ unu ve kutuların genişli ğ inin Bu de ğ erlere göre de ğ işti ğ ini açıklamıştık. Burada bazı özelliklerin hesaba katılmayaca ğ ı durumdan bahsedece ğ iz.

Box-Sizing Browser Çıktısı

Uygulamayı Yapınız

Bir önceki uygulamanın cevabı

Uygulamayı yapınız

Bir önceki uygulamanın cevabı

Css Position nedir? nasıl kullanılır? Position de ğ erleri kullanılmadan yaptı ğ ımızda oluşan görüntüyü görmekteyiz.

Css Position nedir? nasıl kullanılır? 1-position:absolute; Görmüş oldu ğ unuz bu kutular float:left; komutu ile yan yana sıralanmış kutulardır. şimdi üçüncü kutuya position:absolute özelli ğ ini verelim ve neler olacak görelim. E ğ er kutuUc class’ımıza sadece position:absolute komutunu verirsek top ve left komutları otomatik olarak 0 de ğ eri alır ve bir üstteki div’i de position:relative; olarak de ğ erlendirir bu yüzden bulundu ğ u div’in sol üst başlangıç noktasına gider. Ama biz kutuUc divimizi istedi ğ imiz yere koymak istiyoruz o yüzden left: ve top: komutlarına de ğ erler verece ğ iz position:absolute; top:50px; left:300px; kutuUc’ün class’ına bu position:absolute; top:50px; left:300px; de ğ erini verdik burada top de ğ eri sayfanın en tepesinden başlar, left de ğ eri ise sayfanın en solundan başlar

Css Position nedir? nasıl kullanılır? 2-Position: relative; En önemli kısım burasıdır yani Position:relative. Relative komutu ilişkilendirme komutudur yaniPosition:relative. kutuUc’ü kutu div ile ilişkilendiriyoruz ve kutuUc div’inin başlangıç noktaları kutu div’i ile başlıyor. Hemen bir örnekte bu komut için verelim kutuUc div’inin bir üstündeki yani onu içine alan div’e position:relative; de ğ erini verece ğ iz sonra ise biz gene kutuUc div’i ile ilişkilendirerek yerleştirmemizi yapaca ğ ız.

Css Position nedir? nasıl kullanılır? 3-Position: fixed; Position:fixed; Position fixed verdi ğ imiz div çakılı bir şekilde orada kalıyor hiç bir şekilde oynama yapmıyor.Ama bu özelli ğ i ie6 desteklemiyor.

Menu Yapımı

Link Elementleri A:linkZiyaretten önce A:visitedZiyaretten sonra(hoverin tersi) A:hoverMouse üzerinde gezinirken A:activeZiyaret için tıklandı ğ ı sürece

Not Komutu

7.Ders

Üçgen Yapımı

Örnek Uygulama

Örnek Uygulama-Cevap

Örnek Uygulama

Örnek Uygulama-Cevap

9.Hafta

Örnek Uygulama-1 Yukarıda görülen kutuların üzerlerine mouse ile gelindi ğ inde kutuların width de ğ erlerinin hepsinde eşit oranda transition ile artmasını ve kırmızıdan farklı bir renge dönüşmesini sa ğ layınız. Mouse kutunun üzerinden ayrıldı ğ ında kutu yukarıda görüldü ğ ü gibi ilk halini almasını transition ile sa ğ layınız.

Örnek Uygulama-1 div { width: 100px; height: 100px; background-color: red; -webkit-transition: width 2s; /* Safari */ transition: width 2s, background-color 2s; } div:hover { width: 300px; background-color: #d6d1d1; }

Örnek Uygulama-2 Sa ğ taraftaki resme mouse ile gelindi ğ inde resmin aldı ğ ı durumu görmekteyiz. Sol taraftaki resim ise, bu resimlerin ilk halini göstermektedir. İ ki resminde ilk hali bordersiz(kenarlık yok) ve opacity düşük de ğ erdedir. Yukarıdaki resimlerin üzerlerine gelindi ğ inde opacity de ğ erleri 1.0 ve border eklenecek şekilde ayarlayınız.

Örnek Uygulama-2 img { opacity: 0.4; filter: alpha(opacity=40); } img:hover { opacity: 1.0; filter: alpha(opacity=100); border: 3px solid blue; } Transparan resimler 1.jpg 2.jpg

Örnek Uygulama-3 Bu siteyi HTML5 tagleri ile gerçekleştiriniz. Not:Soruda Aside tag'ı eklenmemiştir ve bütün taglar alt alta geldi ğ i için hesap yapmanııza da gerek yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar; margin, padding, border ve background-color gibi özelliklerin yer almasıdır.

Örnek Uygulama-3

AN İ MASYON-1 UYGULAMASI

Animasyon-1 Ekran Çıktısı

Animasyon-2

Animasyon-2 Çıktısı

Animasyon Devam Bu tanımları örnek ile birlikte yazdı ğ ımızda bir sayfaya yakın bir kod yı ğ ını ortaya çıkmaktadır. Bu kod yı ğ ınını azaltmak için ve daha kısa kod yazmak için animation tanımı tanımları azaltabiliriz. Bu tanımlama ile animation-name, animation-duration, animation-timing-function, animation-iteration-count, animation- direction, animation-delay tanımlarını tek bir tanım içine almış oluruz. Örne ğ imiz göz önüne alırsak;.canCanli { animation-name: gelsinGitsin; animation-duration: 2s; animation-timing-function: ease-in-out; animation-iteration-count: 2; animation-direction: alternate; animation-delay: 5s; } Tanımı yerine.canCanli { animation: gelsinGitsin 2s ease-in-out 2 alternate 5s; } 6 satır kod tek satıra indi. Yukarıdaki sıra önemlidir; name, duration, timing function, count, direction, delay, and fill- mode. Her tanım birbirinden boşluk ile ayrılır. Sadece adı ve süresi yazılması gerekmektedir, di ğ er de ğ erler iste ğ e ba ğ lıdır.

Animasyon 3

Animasyon-4

Overlapping(Üst Üste Binme)

E ğ er katmanları istedi ğ imiz sıra ile göstermek istiyor isek her katmana sırasına göre sayısal de ğ er atamalıyız. Yüksek de ğ er alan katmanlar üstte düşük de ğ er alan katmanlar ise altta kalacaktır. Buna göre istedi ğ imiz görüntüyü elde etmek için z-index de ğ erleri vermeliyiz.

10.Hafta Jquery

1.Uygulama

1.Uygulama Cevap

2.Uygulama

3.Uygulama(HTML-Jquery)

4.Uygulama

5.Uygulama

6.Uygulama

7.Uygulama De ğ işken ve Fonksiyon Uygulaması

11.Hafta Jquery

8.Uygulama

9.Uygulama

10.Uygulama

11.Uygulama

12.Uygulama(Hide-Show)

13.Uygulama-hide(speed,callback) hiding/showing values: "slow", "fast", or milliseconds.

14.Uygulama(Toggle) Hide ve Show özelliklerinin bulundu ğ u bir fonksiyondur

15.Uygulama (CallBack)

Ornek-1 Çalışma

Ornek-1 Çalışma Cevap

12.Hafta

Dbclick() 16+ uygulama

jQuery Fading Methods fadeIn() fadeOut() fadeToggle() fadeTo()

jQuery Fading Methods jQuery fadeIn() Method Syntax: $(selector).fadeIn(speed,callback); Efekt süresince iste ğ e ba ğ lı olarak speed parametresini kullanabiliriz. Bu de ğ erler: "slow", "fast", or milliseconds. The optional callback parameter is a function to be executed after the fading completes.

jQuery Fading Methods jQuery fadeIn() Method 16.Uygulama

jQuery Fading Methods jQuery fadeIn() Method 17.Uygulama

jQuery Fading Methods jQuery fadeTo() Method 18.Uygulama

jQuery Sliding Methods With jQuery you can create a sliding effect on elements. jQuery has the following slide methods: slideDown() slideUp() slideToggle()

jQuery Sliding Methods 19.Uygulama

jQuery Sliding Methods 20.Uygulama

jQuery Sliding Methods 21.Uygulama

attr() Kullanımı Attr attributenin kısaltılmışı.Attribute html taglarındaki parametrelere verilen isim.Yani attr methodu ile parametre de ğ erlerini çekebiliriz veya atayabiliriz. İ lk önce de ğ er çekmekle başlayalım.De ğ eri şu şekilde alıyoruz..attr("parametre ismi"); var attr=$(".alan").attr("id");.alan clasına ait yerin id de ğ erini alıp attr adlı de ğ işkene atadık. Şimde de ğ er atamaya bakalım.2 şekilde atama yapıyoruz.Biri tek parametre için di ğ eri çoklu atama için.Tek atamayı şu şekilde yapıyoruz..attr("parametre ismi","parametre de ğ eri"); $(".alan").attr("id","cArleone"); Alan clasına ait taga id atadık de ğ eride cArleone yaptık.

attr() Kullanımı Çoklu atamayı şu şekilde yapıyoruz..attr({parametre ismi:"parametre de ğ eri",parametre ismi:"parametre de ğ eri",...}); var attr=$(".alan").attr({ id:"logo", name:"cArleone" }); Bu şekilde de çoklu parametre atamasını yapıyoruz.

attr() Kullanımı 22.Uygulama

Hover and Attr Kullanımı 23.Uygulama

jQuery Animations - The animate() Method Syntax: $(selector).animate({params},speed,callback); The required params parameter defines the CSS properties to be animated. The optional speed parameter specifies the duration of the effect. It can take the following values: "slow", "fast", or milliseconds. The optional callback parameter is a function to be executed after the animation completes. The following example demonstrates a simple use of the animate() method; it moves a element to the right, until it has reached a left property of 250px: Example $("button").click(function(){ $("div").animate({left: '250px'}); });

jQuery animate() - Manipulate Multiple Properties 24.Uygulama

Animate Komutu 25. Uygulama

26.Uygulama: Animate Toogle

13.HAFTA

SwitchCase ile İ f,Else, Else if Arasındaki Fark

Uygulama 27

28. Uygulama Webmatrix

29.Uygulama

14.HAFTA

30.Uygulama

Contains-resize 31.Uygulama

.Prop() Seçilen nesnenin alt özellklerine erişmemize yardımcı olur.Örnek Olarak aşa ğ ıdaki gibi bir checkbox ekiyoruz. $("#check1" ).prop( "checked"); Yukarıdaki örne ğ imiz ile checkbox’ımızın seçim de ğ erine erişebiliriz.Atama Olarak da key value mantı ğ ında aşa ğ ıdaki gibi atama işlemlerini yapabiliriz. $("#check1" ).prop( "checked",true);

32.Uygulama

Olay (Event) Web sayfasının cevap verebilece ğ i bütün farklı ziyaretçi eylemleri olay olarak tanımlanır. Bir olay, herhangi bir şey oluştu ğ u zaman, belirli bir hareketi temsil eder. Örnekler: Fareyi bir eleman üzerinde hareket ettirmek Bir radyo butonu seçmek Bir elemana tıklamak Aşa ğ ıdaki tabloda pek yaygın kullanılan DOM (Document Object Model) olaylarını görüyorsunuz:

Olay (Event) Olay metotları için yazılış biçimi jQuery'de, pek çok DOM olayı için, eşde ğ er bir jQuery metodu mevcuttur. Örne ğ in, bir sayfadaki bütün paragraflara bir tıklama (click) olayı atamak için aşa ğ ıdaki ifade kullanılabilir: $("p").click(); Bir sonraki adım ise olay meydana gelince (ateşlenince-fire) ne yapılması gerekti ğ ini tanımlamaktır: $("p").click(function(){ // Olay meydana gelince gerçekleştirilecek EYLEM });

Olay (Event) mouseenter(): mouseenter() metodu, bir HTML elemanına bir olay kontrol fonksiyonunu ba ğ lar. Fonksiyon, fare imleci HTML elemanının üzerine gelince icra edilir. Aşa ğ ıdaki örnek kod, fare imleci bir elemanının üzerine gelince o elemanın gizlenmesini gerçekleştiriyor: $("#p1").mouseenter(function(){ alert("p1 uzerindesiniz!"); }); mouseleave(): mouseleave() metodu, bir HTML elemanına bir olay kontrol fonksiyonunu ba ğ lar. Fonksiyon, mouse göstergesi HTML elemanının üzerini terk edince çalıştırılır. $("#p1").mouseleave(function(){ alert("p1 elemanından çıktınız!"); });

Olay (Event) mousedown(): mousedown() metodu, bir HTML elemanına bir olay kontrol fonksiyonunu ba ğ lar. Fonksiyon, mouse göstergesi HTML elemanının üzerinde iken mouse sol tuşuna basılınca çalıştırılır. Örnek kodu aşa ğ ıda inceleyebilirsiniz: $("#p1").mousedown(function(){ alert(" p1 üzerinde fare sol tuşuna basılıyor!"); }); mouseup(): mouseup() metodu, bir HTML elemanına bir olay kontrol fonksiyonunu ba ğ lar. Fonksiyon, fare imleçi HTML elemanının üzerinde iken fare sol tuşu serbest bırakılırsa çalıştırılır. $("#p1").mouseup(function(){ alert("p1 üzerinde fare serbest bırakılıyor!"); });

Olay (Event) hover(): hover() fonksiyonu, mouseenter() ve mouseleave() fonksiyonlarının bir kombinasyonunu oluşturur; fare HTML elemanı üzerine gelince ilk fonksiyon, elemanı terk edince de ikinci fonksiyon çalışır. Örnek kodu aşa ğ ıda inceleyebilirsiniz: $("#p1").hover(function(){ alert("p1 elemanına girdiniz!"); }, function(){ alert("p1 elemanını terk ettiniz!"); });

Olay (Event) focus(): focus() metodu, bir HTML form elemanına bir olay kontrol fonksiyonunu ba ğ lar. Fonksiyon, HTML form alanı aktif hale gelince çalıştırılır. Alttaki örne ğ i dikkatle inceleyelim: $("input").focus(function(){ $(this).css("background-color","#ccffff"); }); blur(): blur() metodu, bir HTML elemanına bir olay kontrol fonksiyonunu ba ğ lar. Fonksiyon, fare HTML form alanı aktif halden çıkınca çalıştırılır. $("input").blur(function(){ $(this).css("background-color","#eeffff"); });

İ çeri ğ e Erişme - text(), html(), and val() Üç adet basit fakat çok faydalı metot sayesinde jQuery, DOM elemanlarını manipüle edebilir: text() – seçilen elemanların metin içeriklerine atama yapar veya onlara erişerek işlem yapar. html() – HTML işaretçileri de dâhil, seçilen elemanların içeri ğ ini atar ya da onlara erişir. val() – Form alanlarının de ğ erine erişir veya onlara atama yapar. Aşa ğ ıdaki örnek, içeriklere text() ve html() metotları ile nasıl erişilece ğ ini gösteriyor: $("#btn1").click(function(){ alert("Text: " + $("#test").text()); }); $("#btn2").click(function(){ alert("HTML: " + $("#test").html()); }); Aşa ğ ıdaki örnekte ise jQuery val() metodu ile bir input alanına nasıl erişilece ğ i görülmektedir: $("#btn1").click(function(){ alert("Value: " + $("#test").val()); });

34. Uygulama

Cevap

jQuery Callback Fonksiyonları Bir geriça ğ ırma (callback) fonksiyonu, mevcut efekt %100 tamamlandıktan sonra icra edilen bir fonksiyondur. JavaScript deyimleri satır satır icra edilir. Bununla beraber, kodun bir sonraki satırı efekt sona ermeden icra edilebilir; bu da hatalar oluşturur. Bunu önlemek için bir geriça ğ ırma fonksiyonu oluşturabilirsiniz. Bir geriça ğ ırma fonksiyonu mevcut efekt bittikten sonra icra edilir.

jQuery Callback Fonksiyonları

Animate

Not: Sınav sırasında internet ba ğ lantısı olmayaca ğ ı için; Jquery dosyasını sunucudan alabileceksiniz ve son olarak script src= uery/1.11.3/jquery.min.jshttps://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jq uery/1.11.3/jquery.min.js ayarlamasını yapabilirsiniz.