Eleştirel Kaynak İnceleme Hipotez ve Strateji Geliştirme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Advertisements

ARAŞTIRMA KONUSU VE SORUNUN SEÇİMİ
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU
D – 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4.
ELEŞTİRİSEL KAYNAK İNCELEME, HİPOTEZ VE STRATEJİ GELİŞTİRME
SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Araştırma Önerisi Araştırma Raporu
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
Psikiyatrik Araştırmalar
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
ARAŞTIRMA TASARIMI.
Pazarlama Araştırması
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
KEŞFEDEREK ÖĞRENME (BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME)
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME DOKTORA PROGRAMI ÇAĞDAŞ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE TEORİLERİ SOSYAL BİLİMLERDE NİTEL NİCEL.
Nicel Analizlere Giriş
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA VERİ
Öğretim Tasarımı Problem Analizi ve İhtiyaç Değerlendirme.
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
Yrd. Doç. Dr. Ebrucan İSLAMOĞLU
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Bölüm 3: Eleştirel Kaynak İnceleme, Hipotez ve Strateji Geliştirme
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
Araştırma Sürecinin Aşamaları
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Toplumsal Araştırma.
PAZARLAMA BİLGİ YÖNETİMİ
Literatür Taraması.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Psikolojide Araştırma Alanları Ve Yöntemler Dr. Ege AKGÜN
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Anket ve Likert Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
Sunum transkripti:

Eleştirel Kaynak İnceleme Hipotez ve Strateji Geliştirme Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI

Bilimsel araştırmalar daha önce yapılan çalışmalar üzerine inşa edilir Bilimsel araştırmalar daha önce yapılan çalışmalar üzerine inşa edilir. Bu nedenle eleştirel kaynak incelemesi yapmak gerekir. Önceki çalışmalara dayalı olarak hipotez geliştirilir. Eleştirel kaynak incelemesi olmazsa çalışmalar birbirini tekrar edebilir ve değersizleşebilir.

Sürekli okumak değil, zaman elverdiğince mümkün olanın en fazlasını okumak. Okunan her çalışma araştırmacıya yaklaşım, yöntem, veri analizi, sunumu ve sonuçların yorumlanması hakkında bilgi verir.

Kaynak incelemesinin faydaları Yapılacak bir ön tarama ile araştırma konumuz özele indirgenir ve araştırılacak hale gelir. Aynı zamanda orijinal bir çalışma yapmakta bu şekilde mümkündür. Konu ile ilgili araştırma stratejileri, özel süreçler, ölçekler ve ölçüm araç gereçleri hakkında bilgi sahibi olunur. Sonuçların yorumlanması hk. ip ucu elde edilir.

«Bilgi bir boşlukta oluşmaz ve sizin çalışmanız ancak diğerlerininkiyle ilişkili olduğu zaman değerlidir. Çalışmanız ve bulgularınız ancak, diğer araştırmacıların bulguları ile benzeştiği ve ayrıştığı ölçüde anlamlı olacaktır.»

Eleştirellik: Şüphe etmek, ve subjektif yargılardan kaçınmak Eleştirellik: Şüphe etmek, ve subjektif yargılardan kaçınmak. «Olumsuzlama» değildir fakat daha iyi ile yeterince iyi olmayanı ayırt edebilmektir. Bu nedenle, yapılan en büyük hatalardan bir tanesi çalışmaların peş peşe sıralanmasıdır.

Neden bu kadar çok farklı tanım var? Hangi tanımın ne eksiği var? Tanımları belli özeliklerine göre ayrıştırmak mümkün mü. Bu çalışma için en uygun olan tanım hangisidir? Kendim daha iyi bir tanım yapabilir miyim?

Daha önce yapılmış çalışmalar benim araştırma sorularıma-amaçlarıma ne kadar cevap verebiliyor? Bu sorunun cevabı seçilen konunun temelini oluşturmaktadır.

Kaynak incelemesi nasıl olmalı Araştırmanızın hipotezlerini tam olarak geliştirmeden önce daha genel bir yaklaşım benimsenmeli. Ana fikirlerin kısa bir takdimi. Başlıca yazarlar tarafından yapılmış çalışmaların uyuşan ve uyuşmayan yönleri. Araştırmanız ile doğrudan ilgili olanların benimsenmesi. Doğrudan ilişkili çalışmaların bulgularının detaylı ele alınması. Araştırmanızın daha önceki çalışmalardan farklı olarak ele alacağı konuların altının çizilmesi.

Hatırlatmalar İyi organize edilmiş, nitelikli ama az sayıda kaynak gereksiz ve çok sayıda atıftan iyidir. En yeni kaynaklardan başlamak daha avantajlıdır. Geriye doğru kaynaklara ulaşılabilir (ÖRNEK) Az sayıda çalışma var ise o zaman tüm çalışmalara ulaşmak gerekebilir. Her çalışma ile ilgili ayrı ayrı not tutmak yada uygun programlar kullanmak zamandan tasarruf sağlar ve gözden bir şey kaçmamasına yardımcı olur (ÖRNEK PROGRAM) Fazla inceleme yapmak ve kabarık bir kaynakça kalite göstergesi değildir. Uygun olan kaynağın gerektiği yerde kullanılmasıdır.

Kaynakların Hazırlanması Kütüphaneler ile ilgili bütün bilgi ve kuralların öğrenilmesi (Siz ne kadar biliyorsunuz) Araştırılan konuyla doğrudan ilgili olan kaynakların öğrenilmesi. Genel kaynakların öğrenilmesi. Kütüphaneler dışında kaynak edinebilecek kurum ve kişilerin belirlenmesi. İnternet ortamında kaynak taraması yapmanın öğrenilmesi (veri tabanları ve anahtar kelimeler). Danışman, meslektaş ve arkadaşlara danışılması.

Kaynaklarımız neler olabilir Kaynaklarımız neler olabilir? Belli bir yere ağırlık vermek (ders kitapları, internet arama motorlarından ulaşılan kaynaklar, sadece yerli veya yabancı kaynaklar)??

Bir çalışmayı eleştirel bir mantıkla ele alırken sorulması gereken sorular Makalenin araştırma problemi açık mı. Amacı açıkça ifade edilmiş mi? Çalışma ele aldığı konuya ilişkin kaynaklara sahip mi? Kaynak incelemesi yeterince kapsamlı mı? Kuramsal bir çerçeve oluşturulmuş mu? Araştırma yöntemi açıklanmış mı? Araştırma soru veya hipotezleri ilgili araştırmalar ile ilişkilendirilerek geliştirilmiş mi? Araştırmanın evreni örneklemi tanımlanıp niçinleri açıklanmış mı? Veri çözümleme yöntemi izah edilmiş mi? Veri çözümleme yönteminin veri ile uygunluğu açıklanmış mı? Betimleyicimi yoksa analitik yöntem mi? Bulgular hipotezler ile yorumlanmış mı? Gelecekteki araştırmalar için öneriler var mı? Sonuç ve araştırmanın amacı örtüşmüş mü, sınırlılıklar verilmiş mi? Kaynakça yeterli mi?

Hipotezlerin oluşturulması ve ifade edilmesi Hipotez: belli bir davranış, olgu veya olaylara dair yapılan önseziye dayalı izahlardır. Araştırmacının çalışmanın sonuçları hakkındaki düşüncelerinin özlü ifadesidir. Araştırmacının araştırma probleminin değişkenleri arasındaki ilişkiye dair beklentilerini ifade eder. Hipotez kabul veya ret edilir. Hipotezleri doğrulamak için araştırma yapılmaz.

Hipotezler ne zaman kurulur Kaynak taramasından hemen sonra kurulur. Böylece; Hipotezler benzer çalışmaların bulgularına dayanır. Hipotezler oluştuktan sonra ne tür veriye ihtiyaç duyulduğu netleşir. Çalışmanın neyi sınamak için yapıldığı belirginleşir. Gereksiz yada eksik veri toplama engellenir.

Hipotezlerin özellikleri Alandaki bilgi ile uyumlu olmalı. Yargı niteliğinde olmalı. Makul yani mantıksal olmalı (Örnek). Doğru terimlerle açık ve mümkün olduğunca öz olmalı. Belirli değişkenler arasındaki ilişkinin mahiyetine dair olmalı. Sınanabilir olmalı (Örnek). (Londra olimpiyatlarına katılamayan sporcular 10 yıl içinde sporu bırakacaklardır).

DEĞİŞKENLERİN NET OLARAK TANIMLANMASI VE ÖLÇÜLEBİLİR OLMASI?? Sporcunun ailesinin sporcunun psikolojik durumu üzerine etkisi vardır??? Kendi hipotezinizi yazınız..

Her değişkenin tanımlanması ve o değişkeni ölçecek bir araç olması gerekir.

Hipotez Türleri 1) Araştırma hipotezi Yön belirten hipotezler Yön belirtmeyen hipotezler 2) İstatistiksel (Null-Farksızlık) hipotez

Hipotez mi Araştırma sorusu mu Analiz yapacak düzeyde veri yok ise o zaman daha genel araştırma soruları verilebilir. Hipotezler olmayabilir.

Araştırma yaklaşımının sınıflandırılması Benimsenen yöntem bakımından sınıflama Pozitivizm Yorumlayıcı yaklaşım fenomenoloji Karma yaklaşım

Araştırma yaklaşımının sınıflandırılması Kullanılan araştırma yöntemine göre sınıflandırma Deneysel araştırma Anket araştırmaları Örnek olay araştırması

Araştırma yaklaşımının sınıflandırılması Kapsadığı süreye göre sınıflandırma Anlık araştırmalar Süreli (Dönemlik) araştırmalar

Araştırma yaklaşımının sınıflandırılması Amaçlarına göre sınıflandırma Keşfedici araştırmalar Tanımlayıcı araştırmalar Açıklayıcı- sebep sonuç - araştırmalar