ARCS Modeli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
Advertisements

İyi Bir Eğiticinin Özellikleri
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Günlük Plan Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Resimlerin Kullanımı.
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
SOSYAL BİLİŞSEL KURAM ALBERT BANDURA (1925-)
Öğretim Etkinlikleri Modeli
Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
ÖĞRENME STİLLERİ.
Buluş Yoluyla Öğrenme.
Güdülenme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
Nasıl olmalı? Nasıl bir öğretmen?
Açık ve Uzaktan Öğretimde Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Problem Çözme Süreci.
Güdülenme Dr. Şirin KARADENİZ.
ÖĞRETİM TASARIMI MODELLERİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Öğretim Durumlarını Planlama
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
Bilgisayar Destekli Eğitim
AYŞEGÜL KAYA.  Çekirdek Modeller (addie, gagne, briggs,wagner mod.)  Doğrusal Modeller (dick and carrey)  Esnek Modeller (assure, morrison, ros mod)
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
Öğrenme -Öğretme Modelleri
PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM
Yapılandırmacılığa Dayalı Öğrenme Modelleri
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
Etkili Öğretim Modeli.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
Buluş Yoluyla Öğrenme.
GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Buluş Yoluyla Öğrenme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Güdülenme, eylemi başlatan ve sürdürerek başarının ve verimin oluşmasının en önemli belirleyicisidir.
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
Probleme Dayalı Öğrenme
Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura)
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi ve Bilgisayar Destekli Öğretim Programları.
Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
MOTİVASYON.
Yrd. Doç. Dr. Süleyman AKYÜREK
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
7th International Congress of Research in Education
GÖREV ANALİZİ.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
Bireysel Çalışma Yöntemi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

ARCS Modeli

ARCS Motivasyon Modeli, öğretim boyutunda motivasyon faktörünün merkeze konulduğu bir öğretim tasarımı modelidir.

Model adını, bileşenlerinin baş harflerinden almaktadır: Attention (Dikkat) Relevance (Uygunluk) Confidence (Güven) Satisfaction (Doyum)

ARCS modeli, öğrenen güdülenmesini artırmak için öğretim tasarımı (öğrenme öğretme etkinliklerinin belirlenmesi, öğrenme ortamının düzenlenmesi, öğrenme kaynaklarının oluşturulması, ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin tasarlanması) yapılırken modelin bileşenlerinin göz önüne alınması gerektiğini ileri sürmektedir.

Attention (Dikkat) Relevence (Uygunluk) Confidence (Güven) Öğrenmeye yönelik ilginin, merakın uyandırılmasını ve bunların canlı tutulmasını sağlar. Relevence (Uygunluk) Öğrenenlerin öğrenme amaçları ile kendi arasında ilgi kurmasını neyi ve niçin öğrendiğini ilişkilendirmesini sağlar. Confidence (Güven) Öğrenenlerin başarılı olmak için olumlu umut geliştirmesine yardımcı olur. Öğrenme hedeflerini başarabileceğine ilişkin inancı kuvvetlendirir. Satisfaction (Doyum) Öğrenenin kendine değer vermesini, yeterliğinin gelişmesinden zevk almasını sağlar.

Öğrenenlerin soru sorma ve problem çözmeye teşvik edilmesi. Modele göre dikkati sağlamada aşağıdaki teknikleri kullanılabilir: Belirsizlik, sürpriz, yenilik v.s. gibi ilgi çekici öğrenme ortamlarının oluşturulması. Öğrenenlerin soru sorma ve problem çözmeye teşvik edilmesi. Çeşitli öğretim öğeleri ile öğrenenlerin derse karşı ilgilerinin sürdürülmesi. Çelişkili, tutarsız örnek olayların kullanılması Kısa öykülerin kullanılarak öyküdeki insanların duygu ve düşüncelerinden bahsedilmesi

Uygunluğu sağlamada kullanılabilecek teknikler şunlardır: Derste sunulan örnek, kavram ve ilkelerin somutlaştırılarak öğrenenlerin deneyimleri ve ilgileriyle ilişkilendirilerek sunulması. Yapılan öğretimin amaçlarının açıklanması. Öğrenenlerin motivasyon profillerine uygun öğretim stratejilerinin kullanılması. Öğrenenlere seçme ve sorumluluk alma fırsatlarının sağlanması.

Güveni sağlamada aşağıdaki teknikleri kullanılabilmektedir: Başarı beklentisi öğrenenlere hissettirilmeli. Uygun öğretim teknikleri kullanarak öğrenenlerin başarılı olmalarının sağlanması. Öğrenenlere nasıl başarılı olabilecekleri konusunda yardımcı olunması. Öğrenenlere başarılı olabilmeleri için uygun zorlukta fırsat ve olanakların sağlanması. Başarı elde etmek için çaba gösteren öğrenenlere çaba ve yeteneklerini destekleyici dönüt verilmesi. Öğrenenlerin kendi başarma süreçlerini kontrol edebilmelerine fırsat tanınması.

İstenilen davranışın sürdürülmesi için pekiştireç ve dönüt verilmesi. Öğrenenlerde doyumu sağlamak için aşağıdaki teknikler kullanılabilir: Yeni kazanılan bilgi ve yeteneklerin kullanılması için imkânlar sağlanması. İstenilen davranışın sürdürülmesi için pekiştireç ve dönüt verilmesi. Başarı elde etmek için ortaya konan hedefler ile sonuçların uygunluğunun sağlanması. Öğretim sürecinde dışsal güdülenmeden çok içsel güdülenme öne alınmalı. Öğrenciye öğrenmesi ile ilgili bilgilendirici dönüt sağlanmalı.

Kaynaklar Keller, J. M. (1983). Motivational Design of Instruction. Instructional Design and Models (Editor: Charles M. Regeluth). Lawrence Erlbaum Associates Publishers: New Jersey.