BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Advertisements

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
TIPTA ÇALIŞMA DÜZENLERİ VE İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Psikiyatrik Araştırmalar
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
PSİKOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
Nicel Araştırma Yöntemleri
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Erken çocuklukta gelişim
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Hazırlayan Tuba YAZICIOĞLU
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Deneysel Araştırmalar Desenler
BÖLÜM 1 DÜNYAYI KAVRAMAKBİLGİ KAYNAKLARIBİLİMSEL AÇIKLAMANIN DOĞASIPSİKOLOJİ BİLİMİ Birinci Bölüm Konuları.
BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok.
19.yy.dan önce insanlar psikolojik olayları yalnız düşünme gücüne dayanarak, sırf mantıkla açıklamaya çalışmışlardır. Bu metoda spekülasyon denir. İnsanlar.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
BÖLÜM 9 KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Hayvan öğrenmesi ve hayvan davranışı çalışmaları, temelde iki tür koşullamanın.
BÖLÜM 4 İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARHAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARIBİLİMSEL ALDATMACAETİK UYGULAMALARININ İZLENMESİ.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
BÖLÜM 10 EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Ebbinghaus, öğrenme ve bellek üzerine sistematik bir şekilde çalışan ilk psikologdu. Hatırlanamayan.
Reaksiyon Zamanı.
Çakmaklı Cumhuriyet Anadolu Lisesi
1.Sınıfımızdaki arkadaşlarımızla benzerlikleriniz veya farklılıklarınız nelerdir ? Söyleyiniz.
BÖLÜM 2 Endüstri/Örgüt Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri.
BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ.
DENEYSEL BULGULARIN ANALİZİ
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Deneysel Modeller Gerçek deneme M. Öntest-sontest kontrol gruplu deseni Sontest kontrol gruplu deseni Solomon dört gruplu desen Yarı deneme M. Eşitlenmemiş.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
DENEYSEL VE YARI DENEYSEL ARAŞTIRMA TASARIMLARI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
VARYANS VE KOVARYANS ANALİZLERİ
Kategorik Veri İki Bağımsız Grup
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
Adınız | Öğretmen adı | Okul
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TEMEL YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
Toplumsal Araştırma.
Psikolojide Araştırma Alanları Ve Yöntemler Dr. Ege AKGÜN
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Araştırma Problemi Nasıl Yazılır?
7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA
Nicel Araştırmalar II.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
…………………………………………………………………………………………………
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
TEST.
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

BÖLÜM 3

Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ

DENEY NEDİR? Bir deney, bir veya birden fazla bağımsız değişkenin, bir veya birden fazla bağımlı değişken üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılan kontrollü bir işlemdir. Bağımsız değişken deneyci tarafından değişimlenirken; bağımlı değişken gözlenir ve kaydedilir.

Pek çok deney, bir seferde birden fazla bağımsız DENEY NEDİR? Deneylerin Avantajları Pek çok deney, bir seferde birden fazla bağımsız değişkeni test eder. Ekonomik olmasının yanında bu durum, deneycinin etkileşimler hakkında önemli bilgiler edinmesini sağlar.

DENEY NEDİR? Deneylerin Yapılma Nedeni Deneyler, kuramları test etmek, bir önceki bulguları tekrarlamak ve genişletmek veya bir önceki araştırmanın doğrulanamadığını göstermek için yapılır. Sadece ne olabileceğini görmek için nadiren deney yapılır.

DEĞİŞKENLER Bu bölüm, bir deneye başlamadan önce dikkatli bir şekilde düşünülmesi gereken üç tür değişkeni içermektedir: Bağımsız değişken, Bağımlı değişken, Kontrol değişkenleri.

olduğu anlamına gelebilir. DEĞİŞKENLER Bağımsız Değişkenler Bir deneyci, bağımsız değişkenlerin davranışı kontrol edeceğini düşündüğü için bağımsız değişkenler seçilir. Kontrol edilmezse bu, değişimlemenin yetersiz veya deneyin yanlış olduğu anlamına gelebilir.

DEĞİŞKENLER Bağımlı Değişkenler Bağımlı değişkenler, tutarlı olmak zorundadır; yani aynı koşullar altında her zaman aynı sonuçları vermelidir. Tavan ve taban etkileri bağımlı değişkenin yeterli ranja (sınırlara) sahip olmamasından kaynaklanır.

DEĞİŞKENLER Kontrol Değişkenleri Kontrol değişkenleri deney süresince değişimlenemeyen potansiyel bağımsız değişkenlerdir.

DENEYSEL DESENLER Deneysel desen; denekleri, dışsal değişimleri en aza indirgemesi beklenen şekillerde farklı koşullara atar.

DENEYSEL DESENLER Denekler-Arası (Gruplar-Arası) Desenler Denekler-arası desende, farklı denek grupları farklı uygulamalara tabi olur.

Denek-içi desende ise aynı denekler tüm uygulamalardan DENEYSEL DESENLER Denek-İçi (Grup-İçi) Desenler Denek-içi desende ise aynı denekler tüm uygulamalardan geçer. Denekler-arası desen daha güvenli olmakla birlikte denek-içi desen daha etkilidir.

DENEYSEL DESENLER Karma Desenler Karma desenler, deneklerarası olan bağımsız değişkenlere ve denek-içi olan diğerlerine sahiptir.

DENEYSEL DESENLER Kontrol Koşulları Kontrol koşulları, ilgilenilen koşul veya koşulların karşılaştırılabileceğine dair net bir altyapı sağlar.

Deneysel desende pek çok gizli tehlike vardır. DENEYSEL DESENLER Gizli Tehlikeler Deneysel desende pek çok gizli tehlike vardır. Talep karakteristikleri deneye katılan deneğin bilgi birikiminden kaynaklanır. Deneyci etkileri deneyci, deneyin amacına ilişkin ipuçları verdiğinde veya deneği sistematik olarak etkilediğinde (davranış veya kişisel özellikler yoluyla) yanlışlıkla uygulanan yapay olgulardır.

DENEYSEL DESENLER Yarı Deneysel Deneyler Psikolojide yarı deneysel araştırmalarda genelde denek değişkenleri kullanılır. Bu değişkenler, bir kişiden diğerine farklılık gösteren yaş, zekâ, zihinsel sağlık, boy, saç rengi, cinsiyet ve diğer sayısız özellikler gibi ölçütlerdir.

VERİ Verilerin Toplanması Verilerin Toplanması Verilerin Toplanması