Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Advertisements

Elif AKYOL & Halil BİLİR
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
Barış Sezer, Doç. Dr. Deniz Deryakulu
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
T. C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İLKOĞRETİM OKULLARINDA OLUSTURULAN OKUL KULTURU İLE OKULLARIN ETKiLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİSKİ (Erzurum.
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN DOKUZ ALT ALANINA YÖNELİK İLGİ ÖLÇEĞİ
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Hazırlayan : Ali ARSLAN ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / 2008
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Yrd.Doç. Dr. Celalettin R. ÇELEBİ & Yrd. Doç. Dr. Yücel GELİŞLİ
TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem.
Yrd. Doç. Dr. Cemalettin DEMİRELİ
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
Hazırlayan: Uzm. Nazan TORUN
Golombok-Rust Evlilik Durumu Envanteri
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ DENGE SENA KARAKÖSE M.MERVE KAPLAN.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
NOKTA ŞEYMA ARPACIKTAŞ – İSMAİL BÜYÜK
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Lisede okuyan öğrencilerin Bağlanma stilinin cinsiyete göre incelenmesi.
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
HEM Şİ RE L İ DERLER İ M İ Z YRD. DOÇ. DR. SEV İ M ÇEL İ K.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
Lefkoşa Bölgesi Madde Kullanımı Yaygınlığı ve Tutum Araştırması
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK DERSİ
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
Sunum transkripti:

Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Grup Adı: PSİKOTİSTİK Grup Üyeleri Elif Bayrakdar Sultan Aytekin

Araştırmanın Amacı Bu araştırmanın amacı 2015-2016 yılında Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde eğitimine devam eden öğrencilerin yaşlı bireylere karşı tutumlarını belirlemek ve onlar ile birlikte yaşama düşünceleri arasındaki ilişkiyi yordamaktır.  

Literatür Taraması Yılmaz ve Özkan (2010) “ Hemşirelik Öğrencilerinin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumları” isimli çalışmalarında Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık Yüksekokulunda Hemşirelik öğrencilerinin yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumları incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ile Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği (YATÖ) kullanılmıştır.   Şahin. H ( 2015) “ Yaşlılık Algısı ve Yaşlılara Sunulan Kurumsal Hizmetler Farkındalığı Üzerine Bir İnceleme” isimli çalışmasında Üniversite öğrencilerinin yaşlılara ilişkin mevcut hizmetlerin toplumsal açıdan nasıl değerlendirildiği incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Anket yöntemi kullanılmıştır.

Yöntem   Bu bölümde, elde edilen verilerin nasıl elde edildiği hakkında bilgi verilmektedir. Öncelikle 2015-2016 eğitim öğretim yılında Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde eğitimine devam eden öğrencilerden 50 kişi seçilmiş ve örnekleme dahil edilmiştir. Daha sonra seçilen öğrencilere Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği uygulanarak öğrencilerin yaşlı bireylere karşı tutumları ölçülmüş ve tutumları hakkında bilgi elde edilmiştir. Tutum ölçeğinden sonra öğrencilerin yaşlı bireyler ile birlikte yaşama düşünceleri hakkında bilgi toplamak için anket uygulanmıştır.

Araştırmanın Örneklemi Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin yaşlı bireylere karşı tutumları ve onlar ile birlikte yaşama düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için seçilen çalışma grubunda, Melikşah Üniversitesi’ne ait Fen Edebiyat Fakültesinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında okumakta olan toplamda 50; 30 kız 20 erkek öğrenci seçilmiştir. Bu öğrencilerin 24’ü Psikoloji, 16’sı İngiliz Dili ve Edebiyatı ve 10’u Matematik bölümündedir.

Veri Toplama Süreci Öncelikle öğrencilerin yaşlı bireylere karşı tutumlarını ölçmek için 23 maddeden oluşan Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği (YATÖ) uygulanmıştır. Sonrasında 16 sorudan oluşan bir anket uygulanarak öğrencilerin yaşlı bireyler ile birlikte yaşama düşünceleri hakkında bilgi toplanmıştır.

Veri Toplama Araçları Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği (YATÖ) Vefikuluçay (2008) tarafından geliştirilmiş, geçerlilik ve güvenirliği yapılmış 23 maddeden oluşan, “Kesinlikle Katılmıyorum”, “Katılmıyorum”, “Kararsızım”, “Katılıyorum” ve “Tamamen Katılıyorum” seçenekleri olan 5’li likert tipi bir ölçektir. Ölçeğin Cronbach Alfa Güvenirlik Katsayısı 0.80 bulunmuştur. Ölçekte olumlu ve olumsuz tutum ifadeleri vardır. Olumlu tutum ifadeleri; 5=Tamamen katılıyorum, 4=Katılıyorum, 3=Kararsızım, 2=Katılmıyorum, 1=Kesinlikle katılmıyorum şeklinde puanlanmaktadır. Yaşlı ayrımcılığına ilişkin olumsuz tutum ifadeleri ise; yukarıda belirtilen puanlamanın tam tersi olarak puanlanmaktadır. Ölçekten alabilecekleri maksimum puan “115”, minimum puan ise “23”dür. Ölçekten alınan puan arttıkça yaşlı ayrımcılığına ilişkin olumlu tutum da artmaktadır.

1. Yaşlıların yaşantısı eviyle sınırlı olmalıdır. Tutum İfadeleri Kesinlikle katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum Tamamen Katılıyorum 1. Yaşlıların yaşantısı eviyle sınırlı olmalıdır.   2. Yaşlılar gençlere göre daha sabırlıdır. 3. Yaşlılar sürekli hasta olur. 4. Sıra beklenmesi gereken yerlerde yaşlılara öncelik verilmelidir. 5. Yaşlıların dış görünüşleri iticidir. 6. Gençler yaşlıların yaşam deneyimlerinden faydalanmalıdır. 7. Yaşlılar birlikte yaşadığı aile bireyleri tarafından önemsenmelidir. 8.Yaşlılar sevecendir. 9. Ailede kararlar alınırken yaşlıların görüşü alınmalıdır. 10. Yaşlıların temel sorumluluğu ev ve mutfak işleri, torun bakımı gibi konularda çocuklarına yardımcı olmaktır. 11. İşe eleman alımında yaşlılar yerine gençler tercih edilmelidir. 12. Yaşlıların ev, araba, eşya, kıyafet almaları gereksizdir. 13. Yaşlılar gençlere göre daha hoşgörülüdür. 14. Eşlerini kaybeden yaşlılar tekrar evlenmelidir. 15. Yaşlılar değişikliklere gençler gibi uyum sağlayamazlar. 16. Çalışma yaşamında bireyler arasındaki terfilerde gençlere öncelik verilmelidir. 17. Yaşlılar huzurevine yerleştirilmelidir. 18. Yaşlıların tek başına dışarı çıkmamaları gerekir. 19. Hastanede yaşlılar yerine öncelikle gençlere bakım verilmelidir. 20. Ailede bütçe oluşturulurken yaşlıların da görüşleri alınmalıdır. 21. Çalışma yaşamında, yaşlılara gençlerden daha düşük ücret ödenmelidir. 22. Yaşlılar poşetlerini ve paketlerini yardım almadan taşıyamazlar. 23. Yaşlıların bakımı aile bireyleri tarafından ekonomik yük olarak görülmemelidir.

Veri Analizi Araştırma sonuçlarının analizinde IBM SPSS Statistic 23 programından yararlanılmıştır. Öncelikle öğrencilerin yaşlı bireylere yönelik olumlu tutumu ile onlarla birlikte yaşama düşünceleri arasındaki ilişki araştırılmış ve bu problem cümlesi için Pearson Corelasion kullanılmıştır. Cinsiyete göre olumsuz ayrımcılığın farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmış ve hesaplarken T-Testi kullanılmıştır. Son olarak da bölümlere göre olumlu ayrımcılığın farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmış ve One Way ANOVA kullanılmıştır.  

Alt Problem Cümleleri 1) Yaşlılara yönelik olumlu tutum ile birlikte yaşama düşüncesi arasında ilişki var mıdır? 2) Cinsiyete göre olumsuz ayrımcılık farklılaşmakta mıdır? 3) Bölümlere göre olumlu ayrımcılık farklılaşmakta mıdır?

Sonuç, Bulgu ve Değerlendirme Araştırmaya katılım sağlayan kız öğrenci sayısı 30, erkek öğrenci sayısı ise 20’dir. Araştırmaya toplamda 50 kişi katılmıştır. Bunların %60’ı kız , %40’ı ise erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Yapılan araştırma verilerine göre öğrencilerin yaşlı bireylere karşı tutumları ile onlarla birlikte yaşama düşünceleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrenciler yaşlı bireylere karşı olumlu tutumlara sahip olsalar bile bu tutumları yaşlı bireyler ile birlikte yaşama düşüncelerini olumlu yönde etkilememektedir. (p>0,05)

yaslıyayonelikolumluayrımcılık   yaslıyayonelikolumluayrımcılık A11yeni A2yeni A3ters A4yeni A5 A6yeni Pearson Correlation 1 ,125 ,151 -,040 ,208 ,174 ,146 Sig. (2-tailed) ,387 ,295 ,782 ,148 ,226 ,311 N 50 ,646** ,209 ,182 ,239 ,198 ,000 ,145 ,205 ,094 ,169 ,175 ,089 ,252 ,224 ,538 ,078 ,147 ,327* ,264 ,073 ,020 ,064 ,616 ,375** ,333* ,007 ,018 ,634** Yaşlılara yönelik olumlu tutum ile birlikte yaşama düşüncesinin değerlendirilmesi

Cinsiyete göre olumsuz ayrımcılık Cinsiyete göre olumsuz ayrımcılık değerlendirildiğinde cinsiyet ile olumsuz ayrımcılık arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır ( p>0,05). Yani cinsiyetin olumsuz ayrımcılık üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Cinsiyete göre olumsuz ayrımcılık   Yaşlıya yönelik olumsuz ayrımcılık Mann- Whitney U 266,000 Wilcoxon W 731,000 Z -,675 Asymp. Sig. (2-tailed) ,499

Bölümlere göre olumlu ayrımcılık değerlendirildiğinde bölümler ve olumlu ayrımcılık arasında anlamlı bir fark yoktur (p>0,05). Yani bölümlere göre olumlu ayrımcılık tutumu değişmemektedir.   Anlamlılık psikoloji İngiliz dili ve edebiyatı ,988 matematik ,714 ingiliz dili ve edebiyatı ,813

Öneriler Örneklem olarak seçilen kişi sayısı 50’dir. Daha doğru sonuçlar alınabilmesi için örneklem daha geniş tutulabilir. Araştırma Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileriyle sınırlandırılmıştır. Melikşah Üniversitesinin bütün fakültelerindeki kişiler çalışmaya dahil edilirse sonuçlar değişebilir. Bu araştırmada bir hazır ölçek (YATÖ) bir de anket yöntemi kullanılmıştır. Anketi kendimiz hazırladığımız için doğru bir ölçüm yapılmamış olabilir. Hazır başka bir ölçek kullanılırsa sonuçlar değişebilir.

Kaynakça Budak, S. (2000). Psikoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.   Vefikuluçay D (2008). Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin yaşlı ayrımcılığına ilişkin tutumları. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği AD Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Akdemir, N., Çınar, F.İ. ve Görgülü, Ü. (2007). Yaşlılığın Algılanması ve Yaşlı Ayrımcılığı, Turkish Journal of Geriatrics, 10(4): 215-222. Çilingiroğlu, N., Demirel, S. (2004). Yaşlılık ve Yaşlı Ayrımcılığı. Türk Geriatri Dergisi, 7(4), 225-330. Yılmaz, E., Özkan, S.(2010). Hemşirelik Öğrencilerinin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumları, Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim Ve Sanatı Dergisi, Cilt:3, Sayı:2. 2010 Şahin, H.(2015). Yaşlılık Algısı ve Yaşlılara Sunulan Kuramsal Hizmetler Farkındalığı Üzerine Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Dinlediğiniz için TEŞEKKÜR EDERİZ 