Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DESTAN.
Advertisements

İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
11.Ve 12. yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü
Karahanlılar Gazneliler
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
DESTAN.
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ Abbasi halifelerinin merkezi otoriteyi kaybettikleri dönemde merkezden uzak eyaletlerde asayişi sağlamak için geniş yetkilerle.
GÖKTÜRK DEVLETİ VE EĞİTİM.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
Göktürklerde Eğitim.
Manas destanı.
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
İSLAMYET ÖNCESİ VE İSLAMİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLER
T A R İ H ORTA ASYA TÜRK TARİHİ K P S 1 . C O M GÖÇLER
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
MACARLAR Anavatanları İtil ve Kama bölgesi olan Macarlar 5
YAZI DEVRİMİ Hazırlayan: Hilal Gül.
İlk Müslüman Türk Devletleri
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
TÜRK EDEBİYATI BEYZANUR MUTLU 10/C 52.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
KÖKTÜRKLER.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
3C. DİĞER TÜRK DEVLET VE TOPLULUKLARI
DESTAN.
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Cihan Aydoğdu Kayseri Atatürk Anadolu Lisei
ASYA HUN DEVLETİ.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
ESKİ TÜRK DESTANLARI.
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
SERKAN SÜRÜCÜ a) E ğ itim Anlayı ş ı İlk Türk Devletleri’nde bilgiye ve bilgili insana önem verilmiştir. Cesur ve bilgili anlamında “alp insan” anlayışının.
DESTAN 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
 Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri, İslam tarihi ve dünya tarihi açısından neticeleri itibariyle çok önemlidir. Çünkü Türkler İslamiyet’i küçük bir.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Sunum transkripti:

Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DESTANLARI

Alp er tunga destanı Saka turklerine ait bir destandır.Alp er tunganın ölümünü anlatır. Şu destanı Saka türklerine aittir.Şu adlı hükümdarın büyük iskenderle savaşını anlatır. Hun Oğuz destanı(oğuz Kağan destanı) Doğu Hunlara aittir.Oğuz Kağanın savaşlarını

Anlatır.Destanda bazı Türk boylarının isimlerinin nerden geldiğini anlatır. Atilla destanı Batı Hunlara aittir.Atillanın Avrupaya olan fetihlerini anlatır. Bozkurt destanı Göktürklere aittir.Anne kurtun türkü büyütmesini anlatır.

ERGENEKON DESTANI Göktürklere aittir.Düşmanları tarafından yenilen iki türk ailesi Ergenekona gelir.çoğalır.demir dağı eriterek oradan çıkar.o günü nevruz ilan ederler. Türeyiş Destanı Uygurlara aittir.dokuz oğuz on uygur boyu bu destanı oluşturmuştur.

GÖÇ DESTANI Uygurlara aittir.Destanda uygurların hükümdarının çinlilerle savaşmak istememesi çin prensesiyle evlenmesini anlatır. YARATILIŞ DESTANI Altay yakut türklerine aittir.Tanrı kayra hanın dünyayı yaratmasını anlatır.

DÜNYADAKİ DOĞAL DESTANLAR Nibelungen-Alman Kalevala-fin Igor-rus Şinto-japon İlyada odise-yunan Chanson de röland-fransız La cid-ispanyol Robin Hood,Boevulf-ingiliz

Gılgamış-sümer Şehname-iran Ramayana ve mahabharata-hint Destanlar ikiye ayrılır. 1.doğal destan:Milletinbaşından geçen savaş göç gibi olaylar tarihin karanlık devirlerinde halk arasında oluşarak şair ve yazar tarafından yazıya geçirilir.oluş yayılma derlenme aşamasından geçer.

2.yapma destan:Milleti etkileyen bir olay yazar ve şair tarafından destanlaştırılır. KUVAYİ MİLLİYE DESTANI, ÜÇ şehitler destanı,genç osman destanı çanakkale destanı yapma destandır.

DÜNYADAKİ YAPMA DESTANLAR Kaybolmuş Cennet-ingiliz-j.milton İlahi komedya-Alman –Dante Aeneis-latin-vergilius Henriade-fransız-voltaire Kurtarılmış kudüs-italyan-tasso Çılgın orlando-italyan-aristo

İSLAMİYETTEN SONRAKİ TÜRK DESTANLARI Satuk buğra han destanı Karahanlılara aittir.Satuk buğra hanın müslüman olmasını anlatır. MANAS DESTANI Kırgız türklerine aittir.Dünyanın en büyük destanıdır.Manasın kafirlerle savaşını anlatır. CENGİZ DESTANI Moğol hükümdarı cengiz hanın savaşlarını anlatır.

EDİGE DESTANI Altınordu hanlığının timurlular tarafından yıkılışını anlatır. BATTALGAZİ DESTANI Battal gazinin savaşlarını anlatır.Battalname olarak düzyazı şeklinde yazıya geçirilmiş. DANIŞMENDGAZİ DESTANI Anadolunun fethini anlatır.

KÖROĞLU DESTANI Bolu beyine karşı gelen köroğluyu anlatır. DOĞAL DESTANLARIN ÖZELLİKLERİ 1.manzumdur. 2.anonimdir. 3.olay ve kişiler olağanüstüdür 4.sosyal niteliklidir. 5.Her milletin destanı yoktur.

6.Destan döneminde tabiat önemli bir unsurdur. 7.Kavmi ırksal özellikler görülür.