FLOR VERNİK UYGULAMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
FIRÇALAR ÇANTADA DİŞLER YOLUNDA PROGRAMI
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Haydi Diş Hekimimizi Dinleyelim.
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
” “ Her yaş grubunun %15-20 sinde 3 kat daha fazla çürük bulunur ” Hasta broşürü.
Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız Bölüm 1  Dişimizi Tanıyalım
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Halk Eğitimleri Sağlık Slaytları
SAĞLIKLI HAYATIN TEMELİ
Süt dişlerinde çürük....
Geri ileri.
Diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır.
ADIM ADIM TEMİZLİK EL YIKAMA AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ VÜCUT TEMİZLİĞİ.
DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ 15 Ocak 2008.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
HİJYEN
Ağız ve Diş Sağlığımız Dt. Zeynep CANVERDİ.
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
Çocuklardan Gelen Sorular
AĞIZ HİJYENİ Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK
Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şubesi Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar.  
HİJYEN.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.
OKUL PROGRAMLARI Prof.Dr.Serap ÇETİNER.
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla yakın temasla (kan dışındaki
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.
Mutlu gülüşler İçİn sağlIklI dİşler
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
ADIM ADIM TEMİZLİK.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
PULMONER REHABİLİTASYON
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
20 Yaş Dişleri.
Sağlıklıyı m Mutluyum. Hangisiyle arkadaş olmak isterdiniz?
GLISTER TM ile Güzel Gülüşler Mediha KÜÇÜKYAZICI.
Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Temel Bilgiler
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Yeni Nesil Laboratuvar
Kişisel ağız bakım ürünleri
ISO HACCP ve ISO22000.
Doğal dişler kg lık kuvvetlere dayanıklılık gösterirler.
OKUL ÖNCESİNDE DİŞ SAĞLIĞI
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
YÜKSEK RİSK TAŞIYANLARDA
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN) Aydın KEMENT Okul Rehber Öğretmeni.
Sunum transkripti:

FLOR VERNİK UYGULAMASI

Hastalıkların yol açtığı sekeller, işgücü kaybı ve tedavi maliyetlerinin yüksekliği, hastalıkların oluşmadan önlenmesi yaklaşımını doğurmuş ve toplumların sosyal ve ekonomik yönden üretken bir yaşam sürmelerine olanak sağlayacak bir sağlık düzeyine getirilmeleri için ülkeleri koruyucu hizmetlerle ilgili politikalar üretmesi ve koruyucu sağlık programları hazırlanması yaklaşımı benimsenmiştir.

Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yüksek oranda görülen ağız diş hastalıkları oluşma- dan önlenebilen hastalıklar grubuna girmektedir ve genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığı yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşımaktadır.

Ülkemiz gibi genç nüfusu fazla olan ülkelerde koruyucu diş hekimliği hizmetlerini erişimi kolay, kaliteli ve en ekonomik yöntemle ve profesyonel sağlık personeline en az ihtiyaç duyulacak şekilde sağlamaktır.

Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü “okul tabanlı koruyucu programları” önermektedir.Çünkü; En fazla çocuğa, en kolay ve en etkili biçimde ulaşılabilecek en uygun yer okullardır, Tüm dünyada çocukların ortalama %80’i ilkokula devam etmektedir, Bireylerde doğru tutum ve davranışların şekilleneceği,çocukluktan adolesan çağa kadar olan en önemli dönem okul yıllarını kapsamaktadır, Özellikle sosyo-kültürel ve ekonomik şartlar nedeniyle yüksek çürük risk grubundaki bir çok çocuk için ağız diş sağlığı eğitimi alabileceği ve diş hekimi ile tanışabileceği yegane yer OKUL olabilmektedir, Öğrenciler için önemli bir rol-model olan öğretmenler uygun bir eğitimle ağız diş sağlığı eğitiminde çok önemli bir rol oynayabilmektedirler.

Florür ve faydaları nelerdir? Florür yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bazı su kaynakları ve gıdalarda da florür bulunmaktadır. Flor iyonu vücutta en çok kemik ve diş gibi sert dokularda birikmektedir. Florürler uzun yıllardır koruyucu dişhekimliği alanında kullanılmakta olup sistemik yollarla alınan florürlerin minimal etkisi varken, asıl etkisi yerel uygulamalarla oluşmaktadır.

Florürün dişler üzerindeki etkisi; Mine tabakasının oluşumu sırasında minenin sağlıklı gelişmesini, iyi mineralize olmasını sağlayarak, çürükten korunma açısından kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunur. Diş yüzeyinde biriken ve gıda artıkları ile bakterilerden oluşan mikrobiyal dental plak üzerinde zararlı asit oluşumunu inhibe edici etki gösterir. Minenin çözünürlüğünü azaltarak, remineralizasyonu destekler. Dişler sürdükten sonra florür yerel (topikal) yolla etki eder. Bu etki, florürlü macunlar, florürlü ağız çalkalama suları (gargaralar), florürlü jeller ve florürlü verniklerle elde edilebilir.

Topikal (yerel) florür uygulamalarının çürükten korunmada etkili olabilmesi bireyin çürük risk grubuna , preparatın içeriğine, florür konsantrasyonuna ve belirlenen doğru uygulama yöntemi, süresi ve uygulama sıklığına bağlıdır.

B- Diş Hekimi Tarafından Uygulama Gerektiren Florür Preparatları: Florürlü Preparatlar Hangileridir? A-Bireysel Uygulanabilen Florür Preparatları 1- Florürlü diş macunları 2- Florürlü ağız çalkalama suları (gargaralar) 3- Diş fırçası ile (brush-on) uygulanabilen florürlü jeller B- Diş Hekimi Tarafından Uygulama Gerektiren Florür Preparatları: 1- Florür vernikler (cilalar) 2- Florür jeller / köpükler

Florür Vernikler (cila): Florürlü vernik yani cilalar, ilk olarak florürün diş yüzeyine daha uzun süre temasını sağlamak üzere geliştirilmiş ürünlerdir. Ancak bu süreçte florür verniğin tükürükle de etkileşime geçerek mine üzerinde CaF2 tabakası oluşturduğu ve yavaş salınan depo florür görevi gören bu tabakadan, plak pH’sı düştüğünde florür iyonu salındığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda yüksek miktarda florür içeren vernikler erken teşhis edilen beyaz lezyonlarda demineralizasyonu azaltarak,remineraliza syonu desteklemektedir. Düşük-orta ve yüksek çürük risk grubu çocuklarda önerilmektedir.

Yaygın olarak kullanılan florürlü vernikler; • 22.600 ppm aktif florüre eşdeğer % 5 sodyum florür içermektedir. • Yılda 2-4 kez, dişhekimleri tarafından uygulanır.

Florür Vernik (cila) Uygulamasının Avantajları nelerdir? 6 yaş altındaki çocuklarda da güvenle uygulanabilmektedir. Klinik dışında da uygulanabildiğinden,okul programlarına uygundur. Başta Kanada ve Kuzey Avrupa Ülkeleri olmak üzere bir çok ülkede uygulanmaktadır. Çürük oluşumunu %30-40 oranında azalttığı gösterilmiştir.

Florür Vernik (cila) Nasıl Uygulanır? Tek kullanımlık 0.25 ml ve 0.4 ml’lik ambalajlarda veya 10 ml’lik ambalajlarda üretilmektedir. Klinik dışında da uygulanabilmektedir. Uygulamadan önce dişler mutlaka fırçalanmış olmalıdır.

Her bir yarım çeneye pamuk rulo ile tükürük izolasyonu yapılarak, diş yüzeyindeki aşırı tükürük sekresyonu bir spunch veya hava spreyi ile kurulanır. Dişlerin tamamen kurutul- maması, biraz nemli olması gereklidir. •Tek kullanımlık vernik ise, kullanma- dan önce disposable fırçası ile iyice karıştırılmalıdır. Tek kullanımlık ambalajlarda, süt dişleri ve karışık dişlenme dönemi için genellikle 0.25 ml’lik vernik yeterli iken, yetişkinlerde 0.4 ml’lik vernik yeterlidir.

Kurutulmuş diş yüzeyine disposable fırça ile ince bir tabaka vernik diş etlerine temas etmeden sürülmelidir. Çürük profilaksisinde özellikle oklüzal yüzeyler ve dişlerin ara yüzeylerine vernik sürmeye özen gösterilmelidir. Uygulama için belirli bir süre yoktur, vernik diş yüzeyinde tükürükle temas ettiği anda sertleştiği için bir yarım çenede işlem tamamlandığında diğer yarım çeneye geçilmelidir.

Uygulamanın spesifik bir bölge ya da tüm dişlere yapılmasına bağlı olarak uygulama süresi 1-4 dakika arasında değişmektedir. Bazı florür vernikler uygulama sonrası dişlerde sarımsı bir renklenmeye yol açabilmekle birlikte kalıcı değildir ve diş fırçalama ile kısa sürede kaybolur. Uygulamadan sonra 2 (iki) saat bir şey yememeli veya içilmemelidir. Vernik uygulamasının yapıldığı gün dişler fırçalanmamalı ancak ertesi gün düzenli olarak fırçalamaya devam edilmelidir.

Florür Vernik Kullanımı Güvenli midir? Evet. Florürlü vernikler diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleş- tiği için yutulum ve florür intoksikasyon riski yok denecek kadar azdır. Bu nedenle 6 yaş al- tındaki çocuklarda dahi güvenle kullanılabilmektedir.

TEŞEKKÜRLER... Diş Hekimi Perçem SAMUR