Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Tarafından yayınlanmaktadır
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Z A M İ R L E R.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
ZAMİR (ADIL).

KELİME TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT.
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
Sıfatlar.
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
CÜMLENİN ÖGELERİ.
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
Sunum transkripti:

Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler

ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir

K İŞİ ZAM İ RLER İ Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir. Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir. *Ben, sen, o;biz, siz, onlar. *Görüyorum beni okşayan gözlerindeki geceyi. *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? * “Bana kucaklarında seni getiriyorlar; *Ben, sen, o;biz, siz, onlar. *Görüyorum beni okşayan gözlerindeki geceyi. *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? * “Bana kucaklarında seni getiriyorlar;

UYARI  UYARI: “O” ve “onlar” zamirleri bir insanı anlatıyorsa kişi zamiri,insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa işaret zamiri olur.  *Onu çöpe atan ondan başkası olamaz. *Onu bu yörede sadece onlar dokur.

ÖNEML İ NOT NOT:Şahıs zamirleri ile isim tamlaması kurulabilir.Bu durumda şahıs zamiri sadece tamlayan olabilir. NOT:Şahıs zamirleri ile isim tamlaması kurulabilir.Bu durumda şahıs zamiri sadece tamlayan olabilir. *Benim denizlerim senin gözlerindir. *Akşamı seyredeyim senin bakışlarında. *Bizim atalarımız bu topraklarda bir tarih yazdı. *Benim denizlerim senin gözlerindir. *Akşamı seyredeyim senin bakışlarında. *Bizim atalarımız bu topraklarda bir tarih yazdı. UYARI:Şahıs zamirleri kesinlikle iyelik eki almaz UYARI:Şahıs zamirleri kesinlikle iyelik eki almaz

DÖNÜ Ş ÜRLÜK ZAM İ R İ *Dönüşlülük Zamiri: “Kendi” zamiridir.Bu zamir,cümlede asıl şahıs zamirinin yerine kullanıldığı gibi,yerine kullanıldığı şahıs zamiriyle de yan yana olabilir.Bu durumda anlatım pekiştirilmiş olur. *Dönüşlülük Zamiri: “Kendi” zamiridir.Bu zamir,cümlede asıl şahıs zamirinin yerine kullanıldığı gibi,yerine kullanıldığı şahıs zamiriyle de yan yana olabilir.Bu durumda anlatım pekiştirilmiş olur.

ÖRNEKLER *Bu evi ben temizledim. *Bu evi kendim temizledim. *Bu evi ben kendim temizledim.(pekiştirilmiş) *Yol aldım sevdalarda kendimi bulmak için. *Kendini bir de arkadaşının yerine koy. *Şu dünyada ne yaparsak kendimize yaparız. *Beni çağırmadınız,kalkıp ben kendim geldim

İŞ ARET ZAM İ RLER İ İsimlerin yerini işaret yoluyla alan zamirlerdir. İsimlerin yerini işaret yoluyla alan zamirlerdir. *Bu, şu, o;bunlar, şunlar, onlar;öteki, beriki, şöyle;böyleleri, öylesi. *Bu, şu, o;bunlar, şunlar, onlar;öteki, beriki, şöyle;böyleleri, öylesi.

ÖRNEKLER *O,bu yörenin en meşhur yemeğidir. *Duvardaki yazıları bu yazdı. *Bu, bir büyük şanlı mazinin hatırasıdır. *Bunlar her sabah aynı otobüse binerler. *Ötekini bilmiyorum ama beriki işin farkında değil. *Şunları kimsenin görmeyeceği bir yere koy. *O,bu yörenin en meşhur yemeğidir. *Duvardaki yazıları bu yazdı. *Bu, bir büyük şanlı mazinin hatırasıdır. *Bunlar her sabah aynı otobüse binerler. *Ötekini bilmiyorum ama beriki işin farkında değil. *Şunları kimsenin görmeyeceği bir yere koy.

NOT NOT: “Böylesi-böyleleri”, “şöylesi-şöyleleri” biçimindeki zamirlere “tarz anlamlı zamirler” de denir. NOT: “Böylesi-böyleleri”, “şöylesi-şöyleleri” biçimindeki zamirlere “tarz anlamlı zamirler” de denir. *Böyleleriyle fazla samimi olmayacaksın *Ömrümde böylesini görmedim *Böyleleriyle fazla samimi olmayacaksın *Ömrümde böylesini görmedim

BELG İ S İ Z ZAM İ R  İsimlerin yerini belirsiz şekilde (kişi,işaret) karşılayan zamirlerdir.  *Bazıları, kimileri, hiç kimse, kimse; herkes, birkaçı, biri, hepsi; tümü, başkaları, hiçbiri, birçoğu

ÖRNEKLER Bazıları futbol,bazıları basketbol oynar. *Hiçbirimiz ondan bu davranışı beklemiyorduk. *Kimseye haber vermeden evden ayrıldı. *Hiç kimse senin nazını çekmeye mecbur değil. *Bu ailede herkes kendi dünyasında yaşıyor. Bazıları futbol,bazıları basketbol oynar. *Hiçbirimiz ondan bu davranışı beklemiyorduk. *Kimseye haber vermeden evden ayrıldı. *Hiç kimse senin nazını çekmeye mecbur değil. *Bu ailede herkes kendi dünyasında yaşıyor.

SORU ZAM İ RLER İ İsimlerin yerini soru yoluyla alan zamirlerdir. *Ne?, kim?;nereye?, kime?;hangisi?, kaçı?

ÖRNEKLER *Kimdir bana gülen yeşillik balkonundan? *Nereye baksam hep seni hatırlıyorum. *Şu dünyada insan kime güvenebilir ki?

İ LG İ ZAM İ R İ  Ek halinde olup kendinden önceki bir sözcüğün yerini tutar.  *Senin ki can da bizim ki patlıcan mı? *Tencerenin dibi kara senin ki benden kara.  UYARI:İlgi zamiri olan –ki’yi bağlaç olan ve sıfat yapan –ki ile karıştırılmamalıdır.

İ YEL İ K ZAM İ R İ Ek halinde olup üzerine geldiği varlığın hangi şahsa ait olduğunu bildirir.Bunlar aynı zamanda iyelik ekleridir. *Sana gül getirdim gönlümün bahçesinden. *Ölüm siyah bir tütsü yakıyor gözlerimde. *Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner.