UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
İKLİM VE ATMOSFER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
Çevre kİmyasi.
SU HALDEN HALE GİRER.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Atmosferik Kirleticiler
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
MADDE DÖNGÜLERİ.
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Atmosferik Kirleticiler
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferik Kirleticiler
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Atmosferik Kirleticiler
E-Posta Grubu Oluşturma
MADDE DÖNGÜLERİ.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
YAĞMUR, KAR, SİS.
HAVA KİRLENMESİ Atmosferi oluşturan gazların karışımı olan hava normal koşullarda azot(%78,09),oksijen (%20,95) karbondioksit(%0,03) ve çok düşük oranlarda.
Temiz Enerji Kaynakları
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
Atmosferik Kirleticiler
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
Atmosfer ve özellikleri
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Seal Körfezi Deniz Aslanı, Havalandırıcı, Avustralya Hava Kalitesi Kontrolü Seal Körfezi Deniz Aslanı, Avustralya Coober Pedy.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
METEOROLOJİ DERSİ GİRİŞ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Furkan soysal.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER
Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır. Bir.
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ.
KENTLERDE HAVA KİRLİLİĞİ
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

UYGULAMALAR

Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin Kötü Olduğu Bir Gün

Çevre mühendisleri, tasarımların, hava kalitesi üzerine olması muhtemel yerel ve küresel etkileri dikkate alırlar.

12.1 Meteoroloji Ve Hava Hareketi Şekil 12.1 Yeryüzü atmosferi.

Şekil 12.2 Genel ve kuru adyabatik değişim hızları.

adyabatik üstü şartlar (kararsız) ve Şekil 12.3 Atmosferdeki hava kütlelerinin taşınımı için genel değişim hızları: adyabatik üstü şartlar (kararsız) ve adyabatik altı şartlar (kararlı).

Şekil 12.4 Termal radyasyona bağlı atmosferik inversiyon.

12.2 Temel Hava Kirleticileri 12.2.1 Partiküller Şekil.12.6 (A) Partikül kirleticilerin tanımı; (B) boyutların şekil üzerinde gösterimi Devamı sonraki slaytta

Şekil.12.6 (A) Partikül kirleticilerin tanımı; (B) boyutların şekil üzerinde gösterimi

12.2.2 Partikül Ölçümü Ö R N E K - 12.2 Temiz filtrenin ağırlığı 10.00 g’dır. Yüksek hacimli numune alıcı 24 saat sonra toz birikmiş filtrenin ağırlığı 10.10 g’dır. Başlangıçta ve bitişte hava akımı test edildiğinde, sırasıyla 1700 L/dk ve 1100 L/dk ölçülmüştür. Toplanan partikül konsantrasyonu nedir?

Şekil 12.7 Yüksek hacimli numune alıcı.

12.2.3 Gaz Hâldeki Kirleticiler Hava kirliliği kontrolü bağlamında; gaz hâldeki kirleticiler, normal sıcaklık ve basınç altındaki katı ve sıvı maddelerin buharları kadar, yine normal sıcaklık ve basınç altında bulunan gaz hâldeki maddeleri de kapsar.

12.2.4 Kirletici Gazların Ölçümü Ö R N E K - 12.3

Şekil 12.8 Gaz hâldeki hava kirleticilerin ölçümü için tipik yıkama şişesi.

12.2.5 Duman Ölçümü Şekil 12.9 Ringlemann skalası.

12.2.6 Görüş Mesafesi Hava kirliliğinin gözle görülür etkilerinden biri görüş mesafesinin (görünürlüğün) azalmasıdır. Görünürlük kaybı (görüş mesafesi kaybı) çoğunlukla; büyük bir nesnenin ancak parlak bir ışık altında bina olarak tanımlanabildiği veya geceleri orta dereceli parlak bir ışık altında görülebildiği bir koşul olarak tanımlanabilir.

12.3 Hava Kirliliğinin Kaynakları Ve Etkileri Hava içindeki istenmeyen bileşenler veya hava kirleticiler insan ve diğer canlıların sağlığı, binaların değerleri ve yaşam kalitesi üzerinde zararlı etkiye sahip olabilir. İnsan sağlığıyla ilişkili kirleticilerin bazıları doğal faaliyetler aracılığıyla oluşur ve havaya verilirler.

Şekil 12.10 Karbon monoksitin sağlığa etkisi.

Şekil 12.11 Solunum sistemi.

12.3.1 Kükürt ve Azot Oksitler ve Asit Yağmuru Atmosferden SO2 i uzaklaştırmanın bir yolu asit yağışının oluşmasıdır. Normalde, kirlenmemiş yağmur, yaklaşık (CO2 e bağlı olarak) 5.6 pH’e sahiptir. Fakat asit yağmurunun pH’i 2 veya daha düşüktür. Asit yağmurunun oluşumu komplekstir. Dinamikleri tam olarak anlaşılmamaktadır.

Şekil 12.12 California, Los Angeles şehrinde sis. 12.3.2 Fotokimyasal Sis

Şekil 12.13 Güneşli 24 saatlik periyotta fotokimyasal sis oluşumu.

12.3.3 Ozon Tabakasının İncelmesi ÇEVRESEL VURGU Kendi Verilerinize Güvenmek Şekil 12.15 Ozon deliği (incelme).

12.3.4 Küresel Isınma (İklim Değişimi) Şekil 12.16 Dünyaya güneşten gelen enerji.

Şekil 12.17 Yeryüzüne güneşten gelen solar radyasyon (ışık enerjisi) ve yeryüzünden uzaya giden ısı enerjisi.

Şekil 12.18

12.3.5 Hava Kirleticilerin Diğer Kaynakları Yakma prosesi çeşitli hava kirleticileri ortaya çıkarır. Azot oksitler yüksek sıcaklıklı proseslerde atmosferik azotun termal fiksasyonu ile oluşur. Dolayısıyla, neredeyse tüm yakma işlemlerinde azot monoksit (NO) ortaya çıkar.

12.3.6 İç Ortam Havası Kirlenmiş iç ortam havası; gözlerde yaşarma, baş ağrısı, mide bulantısı, öksürük, deride kızarıklık, göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi birçok semptomlara sebep olur. Bu semptomlar zararlı kirleticinin solunması sonucunda artabilir. Örneğin,

• asbest • karbonmonoksit • formaldehit • partiküller • azot oksitler Yangın ve marley kaplama kaynaklı • asbest Sigara, ısıtıcı ve soba kaynaklı • karbonmonoksit Halı, tavan malzemesi ve tahta kaplamalarından • formaldehit Sigara içme, şömineler ve toz alma kaynaklı • partiküller Gaz yağı sobaları ve gazlı ısıtıcı kaynaklı • azot oksitler Fotokopi makinelerinden • ozon Topraktan difüzyon kaynaklı • radon Gaz yağı ısıtıcısı kaynaklı • sülfür dioksit Sigara içme, boya, solvent ve yemek pişirme kaynaklı • uçucu organikler

Ö R N E K - 12.5 Küçük bir oda fotokopi makinesi için kullanılmaktadır. Odanın havalandırması olmadığından dolayı ozon seviyesinin daha yüksek olabileceğinden endişe edilmektedir. Odanın hacmi 20,000 L ve saatteki tavsiye edilen hava değişim sayısı 30’dur. Fanın işlevini görebilmesi için hava debisi ne olmalıdır?

12.4 Hava Kalitesi Standartları Geçmişte yerel yönetimler, endüstriyi uzaklaştırmaktan çekindikleri için hava kirliliği ile ilgili yasal mevzuat çıkarmaktan korkmuşlardır. Daha ucuz ve kısıtlayıcı bölgeler varken endüstri tesislerini ayrılmaya zorlamak beraberinde ihtiyaç duyulan iş olanakları da alınması demektir.

12.4.1 Amerika Birleşik Devletler’inde Hava Kalitesi Mevzuatı Hava kalite standartlarının tarihi uzun ve çoğu kez karışıktır. Başlangıçta bütün hava kirliliğinin duman kirliliği olduğu düşünülüyordu ve ilk mevzuat, duman için, 1905’te Los Angeles’da yürürlüğe girdi.

12.4.2 Emisyon ve Dış Ortam Hava Kalitesi Standartları Emisyon standartları her eyaletin hava kalite birimleri tarafından düzenlenir. Bir yakma sisteminde, belirli bir CO2 minimum seviyesinde, partiküllerin, değerindeki emisyon konsantrasyonunun aşılmasına izin verilmemesi, bir emisyon standartı örneği olarak verilebilir.