BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

Etkensel Deney Tasarımı
Türkiye’de Kadın ve Siyaset Kamuoyu Araştırması
BİLİŞSEL AĞIRLIKLI DAVRANIŞÇI YAKLAŞIM EDWARD C. TOLMAN ( )
Zor insanla başa çıkma yolları
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2006/bby208/
SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş PSİ353 SOS. PSİ. I - Prof.Dr. Hacer HARLAK.
PSİKOLOJİYE GİRİŞ Öğr. Gör. Serap GÖKCE
Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Vizyonu İlk öğretim mezunu her öğrencinin fen ve teknoloji okur- yazarı olmasıdır
Sınav Kaygısı ve Önleme Yolları.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
Nicel Araştırma Yöntemleri
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Meta Analizinde Son Gelişmeler
Erken çocuklukta gelişim
Sosyolojik Arastirma Yontemi
Hazırlayan Tuba YAZICIOĞLU
FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ Doç. Dr. Şenol Beşoluk.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Araştırma Yöntemleri - 7
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
STRUKTURCULAR Psikolojinin bir bilim olarak ortaya çıkışına eşlik eden ve doğa bilimlerinden esinlenen bir yaklaşımdır. 1879’da Alman psikolog WILHELM.
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Deneysel Araştırmalar Desenler
BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.
BÖLÜM 1 DÜNYAYI KAVRAMAKBİLGİ KAYNAKLARIBİLİMSEL AÇIKLAMANIN DOĞASIPSİKOLOJİ BİLİMİ Birinci Bölüm Konuları.
BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Saldırganlık Nedir? Bazı Saldırganlık Kuramları Nelerdir? Saldırganlık Üzerindeki Bazı Etkiler Nelerdir? Saldırganlık.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
BÖLÜM 9 KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Hayvan öğrenmesi ve hayvan davranışı çalışmaları, temelde iki tür koşullamanın.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
BÖLÜM 4 KURAMSAL MODELLER: NASIL DÜŞÜNMELİYİZ?.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
BÖLÜM 10 EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Ebbinghaus, öğrenme ve bellek üzerine sistematik bir şekilde çalışan ilk psikologdu. Hatırlanamayan.
Bölüm 7 Coklu regresyon.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa TOPRAK
BÖLÜM 2 Endüstri/Örgüt Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri.
BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ.
DENEYSEL BULGULARIN ANALİZİ
SOSYAL ETKİ VE UYMA HAFTA II PDR Dr. Hüseyin Bayraktaroğlu.
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
PSİKOLOJİK TESTLER.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Sağlık Psikolojisi Doç.Dr. Gonca POLAT.
HACI ASLAN İlişkisel Yaklaşım Nedir? Bilimin amaçlarından betimleme, olaylar arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılmasıyla ilgiliydi. İlişkisel çalışmalar.
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TEMEL YÖNTEMLERİ
Sosyal Psikolojide Kuram ve Yöntemler
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Psikolojik yapılar ve özellikler
Psikolojide Araştırma Alanları Ve Yöntemler Dr. Ege AKGÜN
Araştırma Problemi Nasıl Yazılır?
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
SOSYAL ETKİ.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 13

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği çalışmalarda bilimsel yöntemin uygulanması ise bundan da gençtir.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Sherif sosyal normlar üzerine yazılar yazarken, Kurt Lewin de sosyal psikoloji üzerine yazıyordu. Yaptığı ilginç deneylerin yanı sıra Lewin, sosyal davranışa dair alan kuramı (field theory) olarak bilinen bir kuram da geliştirdi.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Deneysel Kontrol Deneysel kontrol, deneysel hata sorununu ve bağımlı değişkendeki bağımsız değişkenden kaynaklanmayan herhangi bir değişimi (variation) azaltır.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Deneysel Kontrol Bu tür etkenlerin koşullar arasında olabildiğince dengelenerek kontrol edilmeleri gerekir. Eğer kontrol etmek mümkün değilse, bu etkenler koşullar arasında seçkisiz olarak dağıtılmalıdır.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Talep Karakteristikleri ve Deneyci Yanlılığı Sosyal psikoloji alanındaki (ve diğer alanlardaki) deneylerde, hem deneycinin hem de katılımcının beklentileri ortaya bazı sorunlar çıkarabilir.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Talep Karakteristikleri ve Deneyci Yanlılığı Deneyci, sonuçları birçok şekilde yanlı hâle getirebilir. Örneğin, farklı koşullardaki kişilere farklı davranabilir. Bu soruna getirilen bir çözüm de, deneycinin katılımcının hangi koşulda test edildiğini bilmemesidir.

akışı içerisinde fark edilirler. SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Talep Karakteristikleri ve Deneyci Yanlılığı Fakat bu çoğu zaman mümkün değildir; çünkü deneysel değişimlemeyi çoğu zaman deneyci gerçekleştirir. Deneyci yanlılığı etkileri, genellikle bilimsel araştırmaların normal akışı içerisinde fark edilirler.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Talep Karakteristikleri ve Deneyci Yanlılığı Katılımcıların davranışlarının talep karakteristikleri nedeniyle değişmesi, deneyci yanlılığından daha tehlikelidir. Çünkü talep karakteristikleri etkisi farklı laboratuvarlarda farklı deneylerde sıkça ortaya çıkar.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Alan Araştırması Talep karakteristikleri sorununu ortadan kaldırmanın bir yolu da deneyi “alanda” ya da doğal bir ortamda yapmaktır. Kişiler bir deneyin içinde olduklarının farkında olmadıkları için, talep karakteristikleri etkisi de ortadan kalkar.

Ancak, alan araştırmalarında da ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Alan Araştırması Laboratuvar çalışmalarındaki genellenebilirlik sorununu ortadan kaldırdığı için, birçok sosyal psikolog, alan çalışmalarına yönelmektedir. Ancak, alan araştırmalarında da ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Katılımcılar bir deneyin içinde olduklarını bilmedikleri SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Alan Araştırması Bir yandan “gereksiz” dış değişkenleri kontrol ederken, bir yandan da bağımsız değişkeni etkin bir şekilde değişimlemek zordur. Katılımcılar bir deneyin içinde olduklarını bilmedikleri ve onlardan belirli bir görevi yapmaları istenemeyeceği için, deneyde neyin ölçülmesi gerektiğini bilmek de zordur.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Alan Araştırması Bu sorunlar aşılsa bile, önemli bir etik sorunla da karşı karşıya kalıyoruz: toplumun durumdan bihaber üyeleri üzerinde deney yapmak mazur görülebilir mi? Bu sorunu çözmek daha zordur.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Ortamda Diğer Kişilerin Varlığı, Bireyin Bir Görevdeki Performansını Nasıl Etkiler? Diğer kişilerin varlığı davranışımızı birçok şekilde etkileyebilir. Tabi ki, birinin bizi izlediğini bildiğimiz zaman, yalnız olduğumuzu düşündüğümüz zamankinden farklı davranırız.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Ortamda Diğer Kişilerin Varlığı, Bireyin Bir Görevdeki Performansını Nasıl Etkiler? Bu etkinin bir örneği sosyal kolaylaştırmadır (social facilitation). Bu, ortamda başkalarının varlığının bireyin bir görevdeki performansını iyileştirmesidir.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Ortamda Diğer Kişilerin Varlığı, Bireyin Bir Görevdeki Performansını Nasıl Etkiler? Son zamanlarda sosyal psikologlar, tutum gibi konuları çalışmak için, bilişsel psikologların kullandıkları teknikleri kendilerine uyarlamaya başladılar.

SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Ortamda Diğer Kişilerin Varlığı, Bireyin Bir Görevdeki Performansını Nasıl Etkiler? Olaylara ne hızda tepki verdiklerine ve ne hatırladıklarına bakarak, kişilerin tutumları ve tercihleri üzerine çıkarımlar yapabiliriz.