Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
Advertisements

Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
AMİLOİDOZİS Biriken madde: AMİLOİD Biriktiği yer:
MULTİSİSTEM HASTALIKLARI İLE İLİŞKİLİ GLOMERÜLONEFRİTLER SİSTEMİK HASTALIKLARDA BÖBREK SEKONDER GLOMERÜLOPATİLER.
HAİRY CELL LÖSEMİ Dr.Ramazan Gökdemir.
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
TANIYA ULAŞIM-2 Prof.Dr.Bülent Erbay.
Multipl Myelom.
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
ANEMİ RENAL Kurt Reisman, 1950, eritropoezi uyaran hormonal bir faktör varlığına dikkat çekiyor. Allan Erslev,1953, anemik tavşan serumunda eritropoezi.
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
Doç. Dr. Ali VERAL Ege ÜTF Patoloji AD
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
ATEROSKLEROZ HİSTOPATOLOJİSİ
PLAZMALAR.
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ
Lipoproteinler: Yapıları, sınıflandırılmaları ve özellikleri
MYOMETRİYTUM PATOLOJİSİ
DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR
Periferik sinir sistemi hastalıkları
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ I
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
VASKÜLİTİK SENDROMLAR
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
Peptik hastalık, Helicobacter pylori ve karın ağrısı
AİBÜ Düzce TF İç Hastalıkları ABD
Hücresel ve Hümoral Immünite
İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP)’ DE RADYOLOJİK BULGULAR
N.T. 81 yaş, kadın Şikayeti: Sol meme üst iç kadranda kitle
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
İNFLAMATUAR KAS HASTALIKLARI
Dr Burcu AYKANAT KTU Aile Hekimliği A.D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ Dr. Fatoş Yalçınkaya.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Sekonder Hipertansiyon
Skin Plaques in a Woman with Renal Disease
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
PLAĞA BAĞLI PERİODONTAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ
Dermatomiyozit                                                                                                                                         
Kıkırdak Dokusu Biyokimyası
Yenidoğanın sıvı elektrolit dengesi
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
Araş. Gör. Dr. Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği Abd
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
AMİLOİD GUATR: OLGU SUNUMU
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
Patoloji bilimi nedir? Patoloji biliminin amacı nedir ?
Hücre İçi Birikimler Metabolik bozukluklar sonucu hücre içinde anormal miktarda çeşitli maddeler birikir. Hücre içinde 1-hücrede normalde de bulunan bir.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ (FAMİLİAL MEDİTERRANEAN FEVER) İNT. DR. NİSANUR AKSU.
Sunum transkripti:

Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan

Amiloid, çeşitli dokularda ve organlarda ekstrasellüler alnda biriken patoloji proteinöz materyaldir. Işık mikroskobunda hematoksilen eozin boyasında amiloid; amorf, eozinofilik hiyalin ekstrasellüler materyaldir.

Amiloidin diğer hiyalin birikimlerden (kollajen, fibrin) ayrımında çeşitli histokimyasal teknikler kullanılır: Kongo red boyası: Embe veya kırmızı renk Polarize mikroskobunda yeşil röfle verir.

Bütün birikimler benzer görünüme sahiptir ve karakteristik boyanma şekilleri vardır. Amiloidin 3 major ve çok sayıda minör formu vardır. Farklı birçok patolojik mekanizma ile gelişebilirve amiloido tek bir hastalığa bağlı değildir.

Amiloidin Fiziksel Yapısı: Elektron mikroskobunda amiloid; büyük dallanmayan fibrillerden oluşur. Tüm amiloid tiplerinde elektron mikroskobik yapısı aynıdır.

Amiloidin Kimyasal Yapısı: Amiloin %95’lik kısmı fibril proteininden kalan %5’lik kışı iseP komponentinden ve diğer glikoproteinlerden oluşur. 20den fazla biyokimyasal formu tanımlanmıştır ancak en sık 3 formu bilinir: AL (Amiloid Light Chain) AA (Amiloid Associated) Aβ amiloid

AL (Amiloid Light Chain): plazma hücrelerinden üretilen Ig hafif zincirden gelişir. AL tip amiloidin fibril proteini plazma hücreerinin monoklonal popülasyonunun serbest Ig hafif zincirinden üretilir. Bu birikim plazma hücreli tümörleri ile ilişkilidir.

AA (Amiloid Associated): Karaciğerden sentezlenen Ig dışı proteinlerden gelişir. SAA (serum amiloid associated) protein dolaşımdaki yüksek dansiteli lipoproteinlerle ilişkilidir. SAA protein üretimi inflamatuar durumlarda artar. Bu tip amiloidoz kronik inflamasyon ile ilişkilidir ve sekonder amiloidoz olarak adlandırılır.

Aβ amiloid: β amiloid prekürsör proteininden üretilir Aβ amiloid: β amiloid prekürsör proteininden üretilir. Alzheimer hastalığında serebral lezyonlarda bulunur.

Amiloid birikimlerde çeşitli farklı biyokimyasal proteinler bulunur Amiloid birikimlerde çeşitli farklı biyokimyasal proteinler bulunur. Bunlardan en sık bulunanları: Transtretin Β2-mikroglobulin Prion proteini

Transtretin (TTR) normal serum proteinidir; tiroksin ve retinole bağlanır ve onun taşınmasını sağlar. TTR mutant formu familyal amiloid polinöropatiler olarak bilinen genetik hastalıklarda birikir. Β2-mikroglobulin MHC Class I molekülünün komponentidir ve normal serum proteinidir. Amiloidozda amiloid fibril subunit (A β2m) olarak tanımlandı ve uzun dönem hemodializ hastalarında görülen bir komplikasyondur.

Amiloidozun Sınıflandırılması: Sistemik amiloidoz Herediter amiloidoz Lokalize amiloidoz

Sistemik Amiloidoz: Primer Amiloidoz: Multipl myelom ve diğer monoklonal plazma hücre proliferasyonu AL Sekonder Amiloidoz: Kronik inflamasyon veya doku hasarı yapan olaylar AA Hemodiyaliz ilişkili Amiloidoz: Kronik renal hasar A β2m

Herediter Amiloidoz: Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA-FMF) Ailesel Amiloidotik Nöropati (ATTR) Sistemik Senil Amiloidoz (ATTR)

Lokalize Amiloidoz: Senil serebral Ekdokrin İzole Atrial Amiloidoz Medüller Tiroid Karsinomu Langerhans Islets İzole Atrial Amiloidoz

Morfoloji: Böbrek, karaciğer, lenf nodu, adrenal ve tiroid gibi birçok organı etkiler. Makroskopik olarak etkilen organlar büyür ve sertleşir. Mumsu bir görünümü olur. Depozitler büyük ise iodin uygulanmış kesit yüzünde sarı renk mavi mora dönüşür.

Amiloidin histolojik tanısı boyanma özellikleri ile konur. Kongo red (Kongo kırmızısı) en sık kullanılan yöntemdir. Işık mikroskobunda amiloid birikimler pembe kırmızı renkte görülür. Polarize mikroskopta Kongo red ile boyanmış amiloid birikimi yeşil röfle verir.

Klinik Görünüm: Amiloidoz umulmadık anatomik değişiklikler yapabilir yada herhangi bir klinik bulgu vermez veya ölüme neden olabilir. Oluşacak semptom, tutulan organ veya depozitin büyüklüğüne bağlıdır. İlk klinik bulgular nonspesifiktir: kilo kaybı, senkop, başağrısı Spesifik bulgular daha ileriki dönemlerde görülür; sıklıkla renal, kardiak ve gastrointestinal tutulum olur.

Amiloidozun tanısı: Dokuda amiloid birikimin histolojik olarak gösterilmesine dayanır. Biyopsinin en sık alındığı organ böbrektir. Rektal veya dişeti örnekleri sistemik amiloidoz için kuşkulu hastalarda tercih edilir.

Sistemik amiloidoz da hastalarda prognoz kötüdür.