Das Perfekt Perfekt Geçmişte yapılıp bitmiş olan eylemleri anlatır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER
Advertisements

ZAMİRLER.
DİLEK KİPLERİ.
“Hızlı koşma, yavaş koş.”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER
SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
İNGİLİZCE PROJE ÖDEVİ HazIrlayan:onur rahman gürcan SInIf:9-e no:1106 konu:Simple present tense.
Köylü ulusun efendisidir.
DİLEK KİPLERİ.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
MODALVERBLİ ALMANCA CÜMLE ÇEKİMLERİ.
Düzenli Fiiller beginnen fliegen reiten bleiben gehen rennen bringen
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
EK - FİİL.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
Eğitim Öğretim Yılı II. Dönem I. Ortak Sınav Programı.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
( YEDİ TANE MELEK SENİ BU ANDAN İTİBAREN KORUSUN )
FİİLLERDE KİP A-HABER KİPLERİ(Bildirme) Bu kiplerde belirli bir zaman kavramı vardır,işin yapılıp yapılmadığı bellidir.Fiilin yapıldığını,yapılmakta.
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
DAS WETTER.
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU.
Düzenli Fiiller beginnen fliegen lernen bleiben gehen trinken bringen
ENGLİSH LESSON MY DAİLY ROUTİNE.
MITKOMMEN: Birlikte gelmek İch komme mit  Bende geliyorum (seninle) Kommst du mit?  Sende geliyor musun? (benimle/bizimle) ABSCHREIBEN: Bir yerden yazmak,kopyalamak.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
TEMPUS-ZAMANLAR Almancada fiiller toplam 6 zamanda bulunur.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
MODALVERBEN.
SENSİZLİGİN 18 YIL OLDU ÖLÜMÜNE ALIŞAMADIM… 2 Heute Abend bin ich wieder allein Habe Dich gesucht İn meinen Erinnerungen Du warst in meinen Traenen Ich.
PERSONALPRONOMEN (KİŞİ ZAMİRLERİ)
DİE UHRZEİTEN Almanca'da saatler günlük konuşmalarda 1-12 arasındaki rakamlarla ifade edilirler. Örneğin : saat 3'te-saat beşte gibi.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
Hast du deinen Job satt? / Artık işin çekilmez mi geliyor?
Allgemeine Verhaltensregeln – genel görgü kuralı Hand geben - tokalaşma Eine Armlänge Abstand - bir kol boyu mesafe Nicht anstarren - dik dik bakmak.
“Die Dinge haben sich verändert” Automatisch HER SEY NASIL DA DEGISTI.
KLASSE KK KUNSTRAUM M MUSİKRAUM B B BİBLİOTHEK DİE KÜCHE DİE KANTİNE S SCHLAFRAUM.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
DIE UHRZEITEN Almanca'da saatler ifadeleri iki şekilde söylenir resmi ve gayri resmi saatler. Resmi olmayan saat ifadeleri 1-12 arasındaki rakamlarla ifade.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER
Deutsche Leistungsvergabe. İch Fahre Gerne İch mag reisen.
AŞK YARASI Liebeswunde
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Passiv (Edilgen Çatı) Etken : Er schreibt den Brief.
Zamanlar 1. Bildirme kipi 1. Präsens : Şimdiki zaman/Geniş zaman
Passiv (Edilgen Çatı) Etken : Er schreibt den Brief.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
TATİLİMTATİLİM Bilgisayar oynadım kitaplarımı okudum tamam bitti.
ICH  Mein name ist Muhammed. Ich bin sechzehn jahre alt. Ich komme aus Rize. Ich wohne in İstanbul. Ich höre musik gerne. Mein gesicht ist oval. Meine.
ALMANCA FİİL ÇEKİMLERİ
FİLLER.
Sunum transkripti:

Das Perfekt Perfekt Geçmişte yapılıp bitmiş olan eylemleri anlatır. Almanca’da 2 ayrı -di’li geçmiş zaman vardır. Perfekt Geçmişte yapılıp bitmiş olan eylemleri anlatır. Präteritum genellikle yazı dilinde kullanılır, deyimlerde kullanılır, masallarda, roman veya hikayelerde çok kullanılır, Perfekt ise konuşma dilinde kullanılır, roman, hikaye gibi eserlerde kullanılmaz

Perfekt Özne + haben / sein + diğer öğeler + Fiil Perfekt  Özne + haben / sein + diğer öğeler + Fiil. ??????????????? Perfekt Fiilin = Fiilin Partizip II halidir. Hangi fiiller haben veya sein alır.

Perfekt’in yapılmasında iki yardımcı fiil kullanılır, bunlar; YARDIMCI FİİL Perfekt’in yapılmasında iki yardımcı fiil kullanılır, bunlar; haben (sahip olmak) sein (olmak) filleridir. Bu filler yardımcı fiil olarak kullanıldıklarında bir anlam ifade etmezler.

Perfekt = haben / sein + Partizip II ich (ben) habe bin du (sen) hast bist er/sie/es (o) hat ist wir (biz) haben sind ihr (siz) habt seid sie (onlar) haben sind Sie (siz /saygı) haben sind

ich ben mich beni mir bana du sen dich seni dir sana er o (erkek) ihn onu ihm ona sie o (dişi) ihr es o (nötr) wir biz uns bizi bize siz euch sizi size onlar onlari ihnen onlara Sie siz (saygı) Ihnen

haben ? sein ? Perfekt’te hangi yardımcı fiili kullanılacağımızı esas fiile bakarak belirleriz. Genel olarak Perfekt’te en çok kullanılan yardımcı fiil “haben” dir. Özellikle düzensiz olan bazı fiillerle ise “sein” kullanılır. Hangi fiillerle sein, hangi fiillerle haben kullanacağımızı aşağıda fiil listesine bakarak görürüz. En sağlam yol ezberlemektir. Burada küçük bir gruplama yapmak gerekirse; hal veya hareket değişimi (örneğin yukarıdan aşağı inmek, çıkmak, sağdan sola gitmek, ya da düz zeminde herhangi bir yöne ilerlemek gibi) anlam veren fiillerle “sein” kulanılır.

Fiili Perfekt haline çevirmek için fiilin iyi analiz edilmesi gerekiyor. 1) Düzenli bir fiil mi? 2) Düzensiz bir fiil mi? 3) Düzenli ve ayrılabilen bir fiil mi? 4) Düzensiz ve ayrılabilen bir fiil mi?

DÜZENLİ FİİLLER Düzenli fiillerde fiilin üçüncü hali: ge- fiil kökü -t örnek: spielen  spiel… gespielt machen  mach… gemacht hören  hör… gehört

fiil kökü ..t,…d var ise ge-fiil kökü -et DÜZENLİ FİİLLER Düzenli fiillerde fiilin kökü ..t ise bitiyorsa üçüncü hali: fiil kökü ..t,…d var ise ge-fiil kökü -et antworten antwort… geantwortet arbeiten  arbeit… gearbeitet baden  bad… gebadet

Birbirinden ayrılamayan fiiller 3. halde iken (ge) eki almazlar * Birbirinden ayrılamayan fiiller 3.halde iken (ge) eki almazlar. Fiil sonuna ( t ) eki alırlar. - bestellen / sipariş vermek – bestellt - bezahlen / ödemek – bezahlt - entschädigen / telafi etmek - entschädigt

Ayrılabilir fiillerde durum farklıdır. Bu fiiller ek almışlardır Ayrılabilir fiillerde durum farklıdır. Bu fiiller ek almışlardır. Bu durumda ek ile asil fiil arasına (ge) getirilir. zuhören / dinlemek - zugehört aufmachen / açmak - aufgemacht aufstehen / kalkmak - aufgestanden

PERFEKT

Cümle Dizilimi Ich bin heute gekommen. Du hast nicht geschlafen. özne + yardımcı fiil + diğer öğeler + perfektli esas fiil Ich bin heute gekommen. Du hast nicht geschlafen. Wir haben gestern immer gegessen.

Müzik dinledim.

Ich habe Musik gehört.

Televizyon izledik.

Wir haben ferngesehen.

Eren futbol oynadı.

Eren hat Fußball gespielt.

Sen kitap okudun.

Du hast ein Buch gelesen.

Ayşe bir film izledi.

Ayşe hat einen Film gesehen.

Onlar masatenisi oynadı.

Sie haben Tischtennis gespielt.

Ödevlerinizi yaptınız mı?

Habt ihr Hausaufgaben gemacht?

Alışverişe gittim.

Ich bin einkaufen gegangen.

Londra’ya gittik.

Wir sind nach London gefahren.

Çocuklar sinemaya gitti.

Die Kinder sind ins Kino gegangen.

Paul İspanya’ya uçtu.

Paul ist nach Spanien geflogen.