Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
Advertisements

ANA BABA VE ERGENLİK.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
ÇOCUK İHMALİ.
TİK BOZUKLUKLARI.
Yönetimde stres kaynakları
TRAVMA SONRASI ÇOCUĞUN YAŞAMI
Disosyatif Bozukluklar
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANASINIFI VELİ SEMİNERİ
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunda ilk tedavi denemeleri davranışçı terapi ve sistematik duyarsızlaştırma ile yapılmıştı. En çok kullanılan tekniklerden.
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
Hazırlayanlar Psk.Dan Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan Sinem TARHAN
Asperger Sendromu ve Benzer Durumlarda Okul Psikolojisi Uygulamaları
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
ANNE- - BABA OLMANIN ALTIN KURALLARI
“Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri”
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
Asperger sendromu ya da asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, stereotipik ilgi ve etkinliklerle tanımlanan Otistik Spektrum Bozukluklarından(OSB)
Cinsel İstismar Olgusu İle Çalışma (REHBER ÖĞRETMENLER İÇİN) DOSYA:3 İSTİSMAR OLGUSUYLA ÇALIŞMA SÜREÇ YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. Gürcan Topçu SEÇİM ULUSLARARASI.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
TAHSİN TEMİZER SİLVAN R.A.M. MÜDÜRÜ
Çocuklarda Travma sonrası stres bozukluğu
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
Bölüm 4 Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu.
Bölüm 5 Kaygı Bozuklukları I: Özgül Fobi, Ayrılma Kaygısı Bozukluğu ve Sosyal Kaygı Bozukluğu
Bölüm 7 Yeme Bozuklukları
Bölüm 10 Riskli Davranışlar ve Duygusal Rahatsızlık
Bölüm 9 Otizm Spektrum Bozukluğu
Bölüm 1 GİRİŞ. Bölüm 1 GİRİŞ Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı Normal Dışı Davranışları Belirlemede Öznellik Bazı araştırmacılar (ör.
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
Bölüm 8 Depresif Bozukluklar, Bipolar Bozukluklar ve Okul Çağındaki Çocuk ve Gençlerde İntiharın Önlenmesi.
Bölüm 2 DAVRANIM BOZUKLUĞU
DİĞER TUTUMLAR.
PSİKOTERAPİ.
Bölüm 3 Karşı Gelme Bozukluğu
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
Psikolojik Hizmetler Klinik Psikolog Barış Gürkaş.
Kaygı Bozuklukları.
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
BÖLÜM 12 KAYGI VE İLİŞKİLİ BOZUKLUKLAR KAYGI BOZUKLUKLARI Kaygı ve kaygıyla ilişkili bozuklukları tartışmak için gruplandırmak sorunlu bir iştir çünkü.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
BÖLÜM 10 AÇIK SALDIRGANLIK ve ÖRTÜK ANTİSOSYAL DAVRANIŞ.
ERGENLER İÇİN YAŞAM BECERİLERİ EĞİTİMİ PROGRAMI
Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI.
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
ANA BABA VE ERGENLİK.
OKULA İLK GİTTİĞİNİZ GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ?
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
BE BEP NEDİR ?.
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
Depreme Maruz Kalanlara Yönelik Bir Ruh Sağlığı Destek Modeli Başoğlu, M., Şalcıoğlu, E. (2011) A Mental Healthcare Model for Mass Trauma Survivors. Control-Focused.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sunum transkripti:

Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU

TSSB’NİN ÖZELLİKLERİ Yaygınlık ve Eş Tanı DİSOSİYATİF BOZUKLUKLAR: Bozukluklar uyku dışında kalan bir bilinç çözülmesi (kopukluk veya etkileşim) ile sonuçlanabilir. Kişi geçmişi veya kimliğiyle ilgili bilincini kaybedebilir. BORDERLİNE KİŞİLİK SENDROMU Kendilik imajında, ilişkilerde, davranışlarda uzun dönemli kalıcı dengesizlikle belli olan bir kişilik bozukluğu. İlk bakıcı ile olan bağlanmanın eksik olması nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.

TSSB’nin Değerlendirilmesi Tedavi Stratejileri TSSB’nin Etiyolojisi TSSB’nin Değerlendirilmesi Tedavi Stratejileri TRAVMA ODAKLI BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ PSİKOLOJİK TEKRAR AÇIKLAMA GÖZ HAREKETİ DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME

FARMAKOLOJİK TEDAVİ

Özet TSSB için çocukların izlenmesi ve değerlendirilmesinin önemi gereğinden fazla vurgulanmamıştır. Çocuk istismarı, aile içi şiddet, doğal afetler ve kazalar oluşmaya devam etmektedir ve bugünün çocuklarının yaşamlarında sıklıkla görülmektedir.

Okul Temelli Müdahaleler PROBLEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ ETKİN BİR MÜDAHALE PLANI GELİŞTİRMEK

Öğretmenler İçin İpuçları Çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlayın ve sınıfta destekleyin. Öğrencinin Bireyselleştirilmiş Eğitim Plânındaki (BEP), davranışsal müdahale planında öngörülen stratejileri izleyin. Çocuğun evdeki davranış değişikliklerini izlemek için öğrencinin sınıf performansı ile ilgili bilgi vermek için anne babası ile yakın temas içinde kalın.

YAYGIN ANKSİYETE (KAYGI) BOZUKLUĞU (AŞIRI KAYGI BOZUKLUĞU) Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunun Özellikleri Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunun Yaygınlığı Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunun Etiyolojisi

Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunun Değerlendirilmesi DAVRANIŞSAL KAÇINMA GÖREVLERİ: Çocuklar kaygı üreten çeşitli uyaranlara maruz bırakılır ve kaçınma dereceleri değerlendirilir. Tedavi Stratejileri

Okul temelli Müdahaleler PROBLEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ ETKİN BİR MÜDAHALE PLANI GELİŞMEK

Öğretmenler için İpuçları Sınıfınızda duygusal olarak etkilenen öğrencinin öğrenmesi için her zaman güvenli, yapılandırılmış bir çevre sağlayın. Öğrencinin hedeflenen davranışlarını kontrol etmek için gösterdiği her çabayı tutarlı olarak övün ve olumlu pekiştireç sağlayın. YAB olan bir öğrenciyi “mantıksız” korkuları için asla aşağılamayın ve kötülemeyin.

OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK Obsesif-Kompulsif Bozukluğun Özellikleri Obsesif-Kompulsif Bozukluğun Yaygınlığı Devam ediyor

Obsesif-Kompulsif Bozukluğun Etiyolojisi DOPAMİN: Bir hormon ve nörotransmitterdir. Kontrollü davranma ve zevk alma gibi kritik beyin işlevlerinden sorumludur Bu bir adrenalin öncüsüdür. TOURETTE SENDROMU: Tekrarlayıcı, stereotipik, istemsiz hareketler ve sözelleştirmeler ile karakterize nörolojik bir hastalıktır tik olarak adlandırılır.

Obsesif-Kompulsif Bozukluğun Değerlendirilmesi Tedavi Stratejileri BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TEDAVİ FARMAKOTERAPİ

Okul temelli müdahaleler Bu bölümde ileri sürülen yaklaşım vaka örneği Nikolas’la ilişkilendirilerek çıklanmaktadır. PROBLEM DEĞERLENDİRME ETKİN BİR MÜDAHALE PLANI GELİŞTİRİLME

Öğretmenler İçin İpuçları Obsesif - kompulsif davranışları için bir öğrenci asla cezalandırılmamalı ve küçük düşürülmemeli. Öğrencinin davranışsal müdahale planını takip edin ve istendiği gibi dikkatle, tam ve doğru olarak kayıtları tutmaya devam edin. Anne - babalar ve diğer sağlık görevlileri için destek sağlayın. Çocuğun sürdürmekte ısrar ettiği davranışları nedeniyle “tükenmişlik” hissettirebilirler.

Özet Bu bölümde okul çağındaki çocuklar ve gençlerde görülen yaygın anksiyete bozukluğu (YAB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve obsesif-kompulsif bozukluğu (OKB) inceledik. Gerçek hayattan vaka örnekleri olan Sandy, Jerry ve Nikolas’ın problem davranışları sınıf öğretmenlerine pratik bir bakış açısı sağladı. Bu hastalıkları yaşayan öğrencilerle daha etkin çalışması için öğretmeni hazırlamak amacıyla bölüm, bir araştırmaya dayalı olarak her hastalığın tanımı, temel özellikleri, nedenleri ve önerilen müdahaleler de dahil olmak üzere bir bakış sağlamıştır.