İletişim Becerileri Yapılandırılmış Grup Rehberliği Programı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mutluköy İlköğretim Okulu
Advertisements

BATIKENT İLKYERLEŞİM ANAOKULU
T.C SAĞLIK BAKANLIĞI ÇAYELİ DEVLET HASTANESİ HASTA HAKLARI BİRİMİ
ERGANİ DEVLET HASTANESİ EĞİTİM BİRİMİ
ÇATIŞMA ÇÖZME EĞİTİMİ PROGRAMI
İletişim Nedir? Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.
ETKİN SUNUM YÖNTEMLERİ
DİNLEYİN ! GRUP ÜYELERİNİN BİRBİRLERİNİ DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN ! DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN !
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
/ 191 EğitimYöntemleri Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 27 – 31 Mayıs 2013.
İnteraktif eğitim anlayış bakış yöntem değişikliğidir.
Empati – Sempati Empatik Dinleme MDBS 116 KİŞLERARASI İLETİŞİM
İLETİŞİM BECERİLERİ fEyZA eRKAN.
ENGLISH FOR SUCCESS 6. , 7. ve 8. Sınıflar için by İrfan BOY
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
FIRST ENGLISH 4. ve 5. Sınıflar için by İrfan BOY
Sunum Araçlarının Kullanımı
‘Eğiticilerin Eğitimi’ Teknikler 1. Gün 3. Oturum Nisan 2010 AB Eşleştirme Projesi TR 07-FI-02.
ANLATIM TÜRLERİ DENİZLİ LİSESİ (ANADOLU STATÜSÜ)
Hasta Memnuniyeti-İletişim
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
Empati – Sempati Empatik Dinleme MDBS 116 KİŞLERARASI İLETİŞİM
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -2-
DUYGU KUMBARAMDA DOSTLUK BİRİKİYOR!
Konuşma Becerisini Geliştirici Yöntem ve Teknikler
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ÖDEV VERME VE DEĞERLENDİRME Meral KOCABAY
ANNE SÜTÜ VE EMZİRME DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ
‘Eğiticilerin Eğitimi’ Hepsini bir araya getirmek 4. Gün 1. Oturum Nisan 2010 AB Eşleştirme Projesi TR 07-FI-02.
GÖRÜŞME AŞAMALARI.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
İletişim ve Empati.
Empati – Sempati Empatik Dinleme MDBS 116 KİŞLERARASI İLETİŞİM
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Probleme Dayalı Öğrenme Dr. Betül Kalender 3 Ocak 2009.
Doğru Çalışma Yöntemleri
Doğru Çalışma Yöntemleri
6. , 7. ve 8. Sınıflar için ENGLISH FOR SUCCESS ANKARA 2011.
FIRST ENGLISH ANKARA ve 5. Sınıflar için.
ÖĞRETMEN OTURUMLARI.
DAVRANIŞ SORUNU OLAN ÇOCUK VE GENÇLERLE SAĞLIKLI İLETİŞİM
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
ÇEVRE DOSTU POŞET TASARLAYALIM
İLETİŞİM VE EMPATİ.
Didim Akbük Sağlık Eğitim Merkezi
En fazla ödül kazanmış olan İngilizce Dil Eğitimi Programı.
DİNLEME BECERİLERİ YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI
Pozitif psikoloji İletişim becerileri.
PROBLEM ÇÖZME YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI Genel Hedef : Problem çözme becerisini kazanabilme. Düzey : İlköğretim ikinci kademe Üye sayısı : 12 Süre.
HASTA-SAĞLIK ÇALIŞANI İLETİŞİMİ
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
En uzak mesafe ne Afrika’dır
Atılganlık Konulu Bilişsel Davranışçı ve Sosyal Öğrenme Kuramına Göre Hazırlanmış Küçük Grup Rehberliği Modülü.
KIZ KARDEŞİM MOMMO.
PERSONEL GELİŞTİRME YAKLAŞIMLARI.
Klinik Yetiştiricilik ve COACH’luk Modeli Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 221.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
AKTS Hesaplaması.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
İletişim Becerileri Yapılandırılmış Grup Rehberliği Programı Programın Düzeyi: Lise 1. sınıf öğrencileri Oturum sayısı : Beş Programın Genel Amacı : İletişim.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
Doğru Çalışma Yöntemleri
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
21. YY BECERİLERİ.
P.D.R.’ de Test dışı teknikler
Sunum transkripti:

İletişim Becerileri Yapılandırılmış Grup Rehberliği Programı Programın Düzeyi: Lise 1. sınıf öğrencileri Oturum sayısı : Beş Programın Genel Amacı : İletişim becerilerini kazanabilme. Üye sayısı : 25 Oturum Süresi: 45-60 dak. arasında

Genel Çerçeve OTURUM 1: Tanışma OTURUM 2: Sözlü ve Sözsüz İletişim OTURUM 3: Sen Dili ve Ben Dili OTURUM 4: Dinleme ve Anlama OTURUM 5: Vedalaşma

Oturum 1 Tanışma Süre: 45 dak. Materyal: Kağıt, kalem, ppt sunusu, projeksiyon, tepegöz, asetat. Kendini tanımaya yönelik sorular formu. (Ek 1) “Cümleye başlama” Testi. (Ev ödevi) (Ek 2) Oturumda anlatılacaklar. (Ek 3) Kullanılan Yöntem ve Teknikler: Soru sorma, beyin fırtınası, anlatım. Hedefler: Grup sürecinde uyulması gereken kuralları belirleme ve bu kurallara uygun davranma konusunda ortak bir anlayış geliştirebilme. Grup süreci için bireysel amaçlar belirleyebilme. Kendini tanıma ve ifade etme becerisini kavrayabilme.

Süreç: Öğrencilere kendimizi tanıttıktan sonra grubun amacı anlatılır. İletişim becerisi konusunda genel bir bilgi verilir. Öğrencilere oturumların işleyişi hakkında bilgi verilir. Grup kuralları açıklanır ve herkesin kuralları benimsemesi sağlanır. Ek 1’deki form öğrencilere verilir ve daha sonra verdikleri cevaplar tartışılır. Ek 2’deki ev ödevi öğrencilere verilir. Oturum hakkında genel değerlendirme yapılır ve oturum sonlandırılır.

Oturum 2 Sözlü ve Sözsüz İletişim Süre: 60 dak. Materyal: Kağıt, kalem, ppt sunusu, projeksiyon, tepegöz, asetat. “Cümleye başlama” Testi. (Bir önceki oturumda kullanılan) “Cümle tamamlama” Testi. (Ek 1) Sözlü ve sözsüz iletişim alıştırmaları. (Ek 2) Oturumda anlatılacaklar (Ek 3) Kullanılan Yöntem ve Teknikler: Soru sorma, beyin fırtınası, anlatım. Hedefler: İletişimi tanımlayabilme. Sözlü ve sözsüz iletişimi kavrayabilme. Sözlü ve sözsüz iletişimin etkilerini kavrayabilme. Sözlü ve sözsüz iletişim becerilerini etkili bir şekilde kullanabilme.

Süreç: Grup üyeleriyle bir önceki oturumda hatırladıkları üzerine konuşulur. Geçen oturumda verilen ev ödevinin cevapları tartışılır. Ek 1’deki test öğrencilere verilir ve değerlendirilir. Sözlü ve sözsüz iletişim hakkında bilgi verilir. Ek 2’deki alıştırma verilir ve değerlendirmesi yapılır. Oturum sonlandırılır.

Oturum 3 Sen Dili ve Ben Dili Süre: 60 dak. Materyal: Kağıt, kalem, ppt sunusu, projeksiyon, tepegöz, asetat. Ben dili ve sen dili ile ilgili cümleler formu. (Ek 1) Senaryolar formu. (Ek 2) “Nasıl bir dinleyiciyim?” alıştırması. (Ek 3) (Ev ödevi) Kullanılan Yöntem ve Teknikler: Soru sorma, beyin fırtınası, anlatım. Hedefler: Sen dili ve ben dilini tanımlayabilme. Sen dili ve ben dilinin iletişime etkilerini kavrayabilme. Ben dilini etkin bir şekilde kullanabilme.

Süreç: Grup üyeleriyle bir önceki oturumda hatırladıkları üzerine konuşulur. Sen dili ve ben dili hakkında bilgi verilir. Ek 2’deki senaryo verilir ve değerlendirilir. Öğrencilere Ek 3’teki ev ödevi verilir. Oturum sonlandırılır.

Oturum 4 Dinleme ve Anlama Süre: 60 dak. Materyal: Kağıt, kalem, ppt sunusu, projeksiyon, tepegöz, asetat. “Nasıl bir dinleyiciyim?” alıştırması. (Ek 1) (Bir önceki oturumda verilen) Etkin dinleme alıştırması. (Ek 2) “Sorunlara empatik yaklaşım” alıştırması. (Ek 3) Oturumda anlatılacaklar (Ek 4) Kullanılan Yöntem ve Teknikler: Soru sorma, beyin fırtınası, anlatım. Hedefler: Dinlemenin iletişim üzerinde etkisini kavrayabilme. Etkin dinleme becerisini uygulayabilme. Empatik anlayışı kavrayabilme. Empatik anlayış becerisini uygulayabilme.

Süreç: Grup üyeleriyle bir önceki oturumda hatırladıkları üzerine konuşulur. Geçen oturumda verilen ev ödevinin cevapları değerlendirilir. Etkin dinleme ve iletişim üzerindeki etkileri öğrencilere anlatılır. Öğrencilere Ek 2’deki alıştırma yaptırılır ve böylece etkin dinleme becerisi pekiştirilir. Empati ve iletişimdeki önemi hakkında bilgi verilir. Ek 3’teki alıştırma verilir ve cevaplar tartışılır. Oturuma son verilir.

OTURUM 5 Vedalaşma Süre: 45 dak. Materyal: Kağıt, kalem. Hedefler: Geçmiş dört oturumda neler olduğunu gözden geçirebilme. Genel değerlendirme yapabilme. İletişim becerilerinin tümünü etkin bir şekilde uygulayabilme.

Süreç: Grup üyeleriyle bir önceki oturumda hatırladıkları üzerine konuşulur. Oturumların genel değerlendirmesi yapılır. Öğrencilerden oturumlar hakkında geribildirim alınır. Vedalaşılır ve oturum bitirilir.

“Doğuştan iyi dinleyici olanların sayısı azdır “Doğuştan iyi dinleyici olanların sayısı azdır. İyi bir dinleyici olabilmek için; bilinçli bir çaba ve yeni beceriler öğrenmek gereklidir.” Doğan Cüceloğlu

Uyumlu bir dünya dileğiyle… Teşekkür Ederiz