İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletim Sistemleri.
Advertisements

Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
Dijital Dünyada Yaşamak
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
İŞLETİM SİSTEMLERİ KONTROL: PROF.DR.ASAF VAROL DÖNE KARAOĞLAN BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ Bilgisayar Öğretmenliği (Gece) - 4.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
PROGRAM GELİŞTİRME 1.HAFTA.
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Bilgi Teknolojileri Hafta 01. Bilgi Nedir???  Fikir  İlim  Malumat.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
Bilişim Teknolojilerine Giriş
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Sedat Uslu / AVG 1991 yılında kurulup cihazları, verileri ve insanları korumak için öncü yazılım ve hizmetler sağlayan bir çevrimiçi güvenlik.
Cemil ŞAHİN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
İŞLETİM SİSTEMİ.
BULUT BİLİŞİM SERVİS MODELLERİ
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
1 Öğr. B.Aliyeva Öğr. B.Aliyeva Bilgisayar Yazılımı.
YAZILIM.
BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM
YAZILIM.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Ağlar ve Veri İletişimi
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program yazılım olarak adlandırılır. YAZILIM Başlıca iki yazılım çeşidi vardır. Bu yazılımlar, sistem yazılımı.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi
Mobil Uygulama Geliştirme
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
Bulut teknolojisi.
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Bilgisayar Bileşenleri
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
Genel Kavramlar Bölüm - 1. YAZILIM Bilgisayara işlemler yaptırabilmek ve karar verdirtebilmek için yazılan kalıplara denir. Yazılım, genel olarak donanım.
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
Çomar neyi çözecek? ● Ayarlama arayüzleri görev tabanlı olmalı ● Gündelik işler için komut satırı gerekmemeli ● Belgeleri yalnızca programcılar okuyor.
EĞITIMDE BILGISAYAR KULLANıMı BILGISAYARLARıN TÜRLERI, YAPıSı, IŞLEYIŞI VE ÖĞELERI.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
(Bulut Bilişim) Bilgi işlem Organizasyonu
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
Prof. Dr. Orhan torkul Arş. Gör. M. Raşit cesur
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
YAZILIM.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
CLOUD COMPUTİNG (BULUT BİLİŞİM) ~ KÜBRA DEMİR
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Sunum transkripti:

İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri Hafta 8 – Bilgisayar Yazılımı

Yazılım Bilgisayara donanımın nerde ne zaman neyi nasıl yapacağını bildirmek üzere verilen ifadeler yada komutlar dizisidir. Program veya kod olarak da anılır.

Yazılım Türleri Sistem yazılımı: Bilgisayarın kaynaklarını (donanımı) yöneten programlardır. Uygulama yazılımı: Son kullanıcılar için hazırlanmış, onların günlük işlerini yaparken kullandıkları programlardır.

Yazılım

Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri İşletim sistemi Sistem yazılımı Bilgisayarı yönetir ve kontrol eder

Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri İşletim sisteminin fonksiyonları Sistem kaynaklarını belirler ve bölüştürür. Bilgisayarın kaynak kullanımını zamanlar. Bilgisayar sisteminin aktivitelerini gözetler. Veri ve programlar için ana bellekte konum sağlar. Girdi ve çıktı araçlarını kontrol eder.

Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri Çoklu Programlama Aynı bilgisayarın kullanımında iki veya daha fazla programı eşzamanlı yürütür. İşlemci sadece tek bir programı yürütür fakat diğerlerinin girdi/çıktı ihtiyaçlarını ayarlar.

Çoklu Programlamaya Karşı Tek Program Uygulaması

Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri Çoklu Görev Tek kullanıcılı işletim sistemlerinde çoklu program kabiliyeti. Sanal Depolama Programları küçük parçalara veya değişken uzunluğa bölerek daha etkili işletilmesi.

Sanal Depolama

Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri Zaman Paylaşımı Bilgisayar kaynaklarının birçok kullanıcı tarafından eş zamanlı paylaşımı. Çoklu işlemci Tek bir bilgisayar kullanımında çoklu merkezi işlemci biriminin bir veya daha fazla talimatı eşzamanlı uygulanması.

Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri Dil tercümesi ve yararlı yazılım Yüksek seviye dilli programları makine diline çevir.

PC İşletim Sistemleri ve Grafiksel Kullanıcı Arabirimi GUI (Kullanıcı Arayüzü) ve Önemi Ms DOS Microsoft’s Windows 3.1, 95, 98 Windows Millennium Edition (Windows Me) Windows 2000 Windows XP Windows Vista Windows 7, 8 UNIX Linux

Uygulama Yazılımı ve Programlama Dilleri 4 KUŞAK 1. Programlama dilleri: 1 ve o dan oluşan ikili koddur. 2. Assembly dili: Makine diline benzer, sayısal kodlar için bellek yerine kullanılır. 3. Üçüncü nesil diller: FORTRAN, COBOL, BASIC, Pascal, and C

Assembly dili

FORTRAN

COBOL

Dördüncü Nesil Diller ve PC Yazılım Araçları Dördüncü nesil diller: Doğruca son kullanıcılar tarafından kullanılır. Doğal diller: İnsan diline benzerler.

Dördüncü Nesil Diller ve PC Yazılım Araçları Sorgulama dilleri: Doğru online cevapların talep edilmesini sağlar. Uygulama yazılım paketleri ve PC yazılım araçları: Kelime İşleme Yazılımı, Hesap Tabloları, Veri Yönetim Yazılımları

Web Programlama Dilleri Hypertext Markup Language (HTML): Sayfa tanıma dili, Web sayfaları ve diğer hiper ortam dokümanlarını oluşturur. XML (eXtensible Markup Language): Genel amaç dili, çoklu dokümanların linklerini destekler, Web ve Web olmayan uygulamalarda kullanılır.

Hesap Tablosu Yazılımları

Veri Tabanı Yönetimi Yazılımı

Kurumsal Entegrasyon için Yazılım: Kurumsal Yazılım ve Ara Yazılım Birleştirilmiş birimler dizisi Verilerin, iş süreci ve çoklu amaç dahilinde kullanılmasına imkan verir

Kurumsal Entegrasyon için Yazılım: Kurumsal Yazılım ve Ara Yazılım Kurumsal uygulama entegrasyonu yazılımı Kurumsal entegrasyonu desteklemek için çoklu uygulamaları bir araya getirir

Bulut Bilişim Bulut bilişim en basit tanımıyla; uygulama ve servislerin internetteki bir sunucuda (bulutta) bulunup internete bağlı uyumlu herhangi bir cihaz ile bu uygulama ve servislerin çalıştırılmasıdır. Başka bir ifadeyle; Bulut bilişim, yapılandırılabilir bilişim kaynaklarından oluşan ortak bir havuza, uygun koşullarda ve isteğe bağlı olarak her zaman, her yerden erişime imkan veren bir modeldir.

Bulut Bilişim

Bulut Bilişim Bulut bilişimi kullanılabilir kılan ve altyapısını oluşturan bu üç teknoloji; Web hizmetleri İnternet üzerinden erişilebilen platformdan bağımsız yazılımlardır Sanallaştırma (virtualization) Az sayıdaki fiziksel bilgisayar üzerinde çok sayıda sanal bilgisayar oluşturulması mantığına dayanan sanallaştırma teknolojisi, mevcut donanım kapasitesinin çok daha etkin bir şekilde kullanılmasına imkân tanımaktadır Izgara (grid) bilişimdir. coğrafi konum olarak birbirinden uzak mekanlar da bulunan sunucuların hesaplama, depolama ve bellek gibi kaynaklarının bilgisayar ağları ile bağlanmasıdır.

Bulut Bilişim Özellikleri Donanım (bilgisayarlar, saklama üniteleri), bulut bilişim sağlayıcısı tarafından sunulmaktadır. Bulut bilişim hizmeti için gerekli donanım, bilgisayarların oluşturduğu şebeke tarafından dinamik olarak optimize edilmektedir. Kullanıcılar PC, dizüstü ve tablet bilgisayarları ve akıllı telefonları ile yer ve konum fark etmeksizin bilgilerine erişebilmekte ve yazılımlarını kullanabilmektedirler. Bulut bilişimin üç katmanı; donanım, platform ve uygulama yazılımıdır. Kullanıcılar genellikle kullandıkları kadar ödeme yapmaktadırlar. Kullanıcının ihtiyaç duyduğu kapasite artışı saniyeler mertebesinde sağlanabilmektedir

Hizmet Modelleri Altyapı sağlama hizmeti modeli Infrastructure as a Service (IaaS) Platform sağlama hizmeti modeli Platform as a Service (PaaS) Yazılım sağlama hizmeti modeli Software as a Service (SaaS) IaaS PaaS SaaS

Altyapı sağlama hizmeti modeli (IaaS) Bu hizmet modelinde firmalara bulut üzerinde altyapı desteği sağlanır. IaaS olarak aşağıdakiler bulutta paylaşılabilir Sunucu Bellek Veritabanı Yedekleme Üniteleri

Platform sağlama hizmeti modeli Bu modelde altyapı hizmetlerine ek, satın alınan altyapı hizmetlerini etkin bir şekilde yönetmek için bir platform da kullanıcılara paylaşılır.

Yazılım sağlama hizmeti modeli Bu modelde, bulut sağlayıcıları bulutta uygulama yazılımını yüklemeyi ve işletmeyi yönetir, bulut kullanıcıları bulut hizmeti alanlardan yazılıma erişirler. Bulut kullanıcıları uygulamanın üzerinde çalıştığı bulut altyapısı ve platformunu yönetmezler. Bu sayede uygulamanın bulut kullanıcısının kendi bilgisayarında kurulu olma ve çalıştırılma gereği kalmamış olur.

Bulut Bilişimin Faydaları Düşük Donanım Maliyeti Gelişmiş Performans Düşük Yazılım Maliyeti Anında Güncelleme Sınırsız Depolama Kapasitesi Artırılmış Veri Güvenliği İşletim Sistemleri Arasında Geliştirilmiş Uyum Grup Çalışması Gizlilik ve Güvenlik

Bulut Bilişimde Endişeler Gizlilik Güvenlik Hukuki sorunlar