Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
Advertisements

İşletmelerin Sınıflandırılması
İşletme Tanımı İşletme: doğrudan veya dolaylı olarak ihtiyaçları karşılamaya yönelik üretim faaliyetinde bulunan ekonomik, teknik ve hukuki birimdir. Fiziksel.
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
İşletme-1/5.
SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ (SDŞ)
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
İŞLETMELER TEMELDE DÖRT BAŞLIK ALTINDA SINIFLANDIRILIR;
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Tarımsal İşletmeciliğin İlkeleri
İŞLETME İLKELERİ İşletmelerin Sınıflandırılması
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
Bölüm 10 KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARI
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ
İşletmeye Giriş Konu 2: İşletme Kurulması ve Türleri
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
İŞLETMELERİN KURULUŞU
1 Yeni bir destek programı İŞBİRLİĞİ - GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI 3 yılda 121 adet proje başlatılmış, TL destek sağlanmıştır. 27/08/2013.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Büyüklüğüne Göre İşletmeler
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
İŞLETMELER ARASI ANLAŞMA VE BİRLEŞMELERİN TÜRLERİ
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
KOBİLERDE SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ. Yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu (kırk milyon) TL'yi aşmayan ve bu yönetmelikte.
İşletmenin Kuruluş Çalışmaları
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
KKTC GİRİŞİMCİLİK PROJESİ - ÖNCELİK 2 İŞ PLANI
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
Bankacılık Sistemi.
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
FİNANSAL SİSTEM.
KKTC’DE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
KOBİ’LER VE TARIMSAL GİRİŞİMCİLİK
İçerik TEŞEBBÜS VE ÇEŞİTLERİ, İŞLETMELERİN ÇEŞİTLİ KRİTERLERE GÖRE AYRIMI (BÜYÜKLÜK VE HUKUKİ BAKIMDAN), ŞİRKETLER.
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL Girişimcilik Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL

Küçük işletmelerin ekonomik ve sosyal yapıda önemli bir yeri vardır Küçük işletmelerin ekonomik ve sosyal yapıda önemli bir yeri vardır. Girişimciler, girişimcilik faaliyetlerini genellikle küçük işletmelerde yapmaktadır.

İşletmelerin Sınıflandırılması Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması Faaliyet Konuları Bakımından Sınıflandırılması Büyüklükleri Bakımından Sınıflandırılması İşletmeler arasındaki anlaşmalar Bakımından Sınıflandırılması Hukuki Yapıları Bakımından Sınıflandırılması Uluslar arası Olup-olmama Bakımından Sınıflandırılması Sermaye Mülkiyetleri Bakımından Sınıflandırılması

Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması Üretici İşletmeler Hizmet İşletmeleri Satıcı İşletmeler

Faaliyet Konuları Bakımından Sınıflandırılması Serbest meslek ve hizmetler Tarımla uğraşan işletmeler *bitkisel üretim *hayvancılık *ormancılık *balıkçılık Konut geliri sağlayan işletmeler Sanayi faaliyetleri yapan işletmeler Ticaretle uğraşan işletmeler Ulaştırma faaliyetleri İle uğraşan işletmeler İnşaat faaliyetleri İle uğraşan işletmeler *madencilik *imalat *enerji Mali müesseseler *kara *deniz *hava taşımacılığı *posta *telefon *radyo *televizyon *basın *mal/hizmet ticareti *banka *sigorta *bankerlik

Sermaye Mülkiyetleri Bakımından Sınıflandırılması Özel İşletmeler Yabancı Sermayeli İşletmeler Kamu İşletmeleri

Sermaye Mülkiyetleri Bakımından Sınıflandırılması Ulusal İşletmeler Çokuluslu İşletmeler Uluslararası İşletmeleri

İşletmeler Arasındaki Anlaşmalar Bakımından Sınıflandırılması Centilmenlik Anlaşmaları Tam Birleşmeler Konsorsiyumlar Holdingler Karteller Kornerler Konsernler Tröstler

Hukuki Yapıları Bakımından Sınıflandırılması Özel İşletmeler Kamu İşletmeleri Yabancı Sermayeli İşletmeler * Döner Sermayeli işletmeler *Katma Bütçeli İşletmeler *Yerel Yönetim İşletmeleri *Kamu İktisadi Teşebbüsleri *Tek Kişı İşletmeleri *Şirketler (ortaklıklar) *Adi Şirketler *Ticari Şirketler *Şahıs Şirketleri *Kollektif Şirketler *Komandit Şirketler * Sermaye Şirketleri *Anonim Şirketler *Limitet Şirket *Sermayesi Paylara bölünmüş komandit Şirket *Kooperatifler *Dernek ve Vakıfların İşl. *Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanununa güre Kurulan İşletmeler *Petrol Kanununa Güre *İki ve Çok Taraflı Uluslar arası Anl. Göre Kurulan İşletmeler *Türk Parasının kıymetini koruma kanununa göre kurulan işletmeler

Büyüklükleri Bakımından Sınıflandırılması Mikro İşletmeler (<10 kişi) Dev İşletmeler (>2000 kişi) Küçük İşletmeler (<50 kişi) Büyük İşletmeler (>250 kişi) Orta Büyüklükteki İşletmeler (<250 kişi)

Çeşitli Büyüklük Ölçülerinde Göre Küçük İşletmeler Küçük işletmelerin sınıflandırılmasında değişik ölçüler kullanılmaktadır. Bu ölçüler, sayısal ve sayısal olmayan ölçülerdir. Sayısal Ölçüler Şunlardır: İşletmedeki personel sayısı İşletmenin sermaye miktarı Satış tutarı İşletmenin toplam üretim kapasitesi İşletmenin kuruluş alanı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları Kobi’ lerin ekonomik ve sosyal sisteme önemli bir katkısı vardır. Dünyada küçük işletmeler ekonominin temelini oluşturarak sosyal sisteme önemli katkılar sağlamaktadır. Gelişmiş ülkelerde ekonominin sağlıklı işleyişi ile Kobilerin sistem içerisindeki varlığı ve gücü arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Kobiler ekonomide görülen kriz ve benzeri durumların aşılmasında önemli bir paya sahip denge aracı konumundadır. Kobiler sosyal sisteme de önemli katkılar sunmaktadır. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının giderilmesinde önemli bir role sahiptir.

Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, 2014 (TÜİK) Sanayi ve hizmet sektörlerinde 2012 yılında 2 646 117 girişim faaliyet gösterdi Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) toplam girişim sayısının %99,8’ini, istihdamın %75,8’ini, maaş ve ücretlerin %54,5’ini, cironun %63,3’ünü oluşturmaktadır.

KOBİ’lerin ekonomi ve sosyal sisteme katkıları şunlardır: Küçük işletmeler daha çok kişiye ve daha düşük yatırım ile istihdam sağlamaktadır. Girişimcilerin yetişmesi için uygun ortama sahiptir. Küçük işletme sayısının fazla olması girişimciliğin gelişmesini olumlu etkiler. Küçük işletmeler, küçük tasarrufların yatırıma dönüşmesini sağlar. Küçük işletmeler teknolojik yenilikleri uygulamaya daha yatkındır. Müşteri taleplerini karşılamak için gerekli esnekliğe sahiptir. Küçük işletmeler ekonomik kriz ve dalgalanmalardan daha az etkilenirler.

Küçük İşletmelerin Üstünlükleri Küçük sermaye ile daha kolay kurulabilirler Talep değişmelerine daha kolay uyum sağlarlar Yeniliklere daha yatkındırlar Müşteriler ile yakın ilişki kurabilirler İşveren-İşgören ilişkileri daha yalındır. Özel talepleri kolaylıkla karşılayabilirler 15

Küçük İşletmelerin Sakıncaları Sermaye bulmada çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. İşletmede genel yönetim yetersizliği nedeniyle yönetim sorunlar yaşanabilmektedir. İş yeri veya yerleşim alanının küçük olması nedeniyle sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Küçük işletmeler genellikle tek kişi işletmeleri olmaları nedeniyle karar almada ve girişimcilikte önemli sorunlar yaşanabilmektedir.

Büyük İşletmelerin Üstünlükleri Büyük ölçekli üretim yapabilirler Üretim ve dağıtımda birim başına düşen maliyetleri düşer Standartlaştırma ve uzmanlaşma daha kolay sağlanır Finansman gücü fazladır Düşük maliyetli kredi sağlama imkanı vardır. Organizasyonları daha etkindir, uzman personel çalıştırırlar 17

Kapasite Bir işletmenin, bir tesisin ya da bir makinanın belli bir zaman süresi içindeki üretim gücüdür. İşletmelerin mal veya hizmet üretebilme yetenek ve imkanlarının belli bir ölçü ile ifade edilmesine “işletme kapasitesi” denir. 18

Kapasite Planlanan(Maksimum- Boş(Atıl) Kapasite Teorik) kapasite Gerçek kapasitenin kullanılamayan/satılamayan kısmı Planlanan en yüksek üretim miktarı Gerçek(Normal- Pratik) Kapasite Kullanılan(Fiili) Kapasite İşletmenin ulaşabildiği kapasite Pazarlanabilen üretim miktarı