dijitalleşme ve Kütüphaneler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Advertisements

Hazırlayan : Semiha SARAÇ
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
OTOMATİK ÖDÜNÇ VERME SİSTEMİ
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
Halk Kütüphaneleri. Halk kütüphaneleri, kadın-erkek, her yaştan her düzeyde ve her meslekten okuyucunun çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz.
 106 a det bilgisayar. Donanım özelliklerine göre İşletim Sistemleri, Ofis Programları ve güvenlik yazılımları lisanslı olarak yüklenmiştir.  1 a det.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Web sayfamızda ( manas. edu
KONU BAŞLIKLARI «İŞ ZEKASI» Nedir? «İŞ ZEKASI»’nın Bileşenleri
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Tarihçe  Milli Kütüphane kuruluş çalışmaları, 15 Nisan 1946 'da başlatılmış,  1 Nisan 1947'de koleksiyon adedi 'e ulaşmıştır.  Bugün Ankara İl.
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Teknolojinin Peşinde Kütüphaneler Tuba Akbaytürk Çanak Ericsson Mobility World 1 Nisan 2005.
İDARE dijital dönüşümün idare işlerine getirdikleri herhangi bilişim donanım ve yazılımlarını tanıma yöntemi edindirme ÖĞRETİM bilgiyi.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
III. Uluslararası ANKOS Toplantısı 6-7 Haziran 2003 Orta Doğu Teknik Üniversitesi ANKARA.
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
E-Resource Access & Management ULAKARA TDNet - ULAKARA e-Dergiler Portal ve Federe Arama Çözümü TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Antalya – Mayıs 2009 e-Resource.
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
ELEKTRONİK KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 31 Mart 2005.
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
KAREKOD KULLANIMI.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
Bilgi Kaynağı Olarak Veri Tabanları
İDARİ BİRİMLER GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI Mayıs Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı.
Nuri BİNİCİ Proje DİJİTAL ARŞİV Nuri BİNİCİ Proje
PERSONEL KİMLİK KARTI ÇIKARTMA İŞLEMLERİ İŞ AKIŞ SÜRECİ
Gelecekte Kütüphaneleri Nasıl Tasarlamalı: Farklı Senaryolar
Mezun Web Yönetimi Mezun Veri Tabanı Yönetimi Mezun Bilgi Güncelleme Mezun Analizleri oluşturulması ABD Mezunlar Buluşması Müzede Buluşma Mezunlar Algı.
Bilgisayar Bileşenleri
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Portalının Tanıtım Semineri
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
EBAv2.
Web sayfamızda ( yerleştirilen "Elektronik Katalog" linkini ya da adresini açarak kütüphanemizde.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Tacirler Eğitim Vakfı İmam Hatip Ortaokulu
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM KULLANMA KILAVUZU.
Geleceğin Kütüphanelerinde Değişen Hizmetler ve Kütüphanecilerin Yeni Rolleri Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi 51. Kütüphane Haftası, Geleceğin Kütüphaneleri.
… Bölümü Öğretim Elemanının İsmi Sunum tarihi../../2016 Gidilen Kurumun Fotografı Olacaktır … Bölümü/Birimi Erasmus+ Personel Eğitim Alma Hareketliliği.
Ben bir Yazarım Her öğretmen bir yazardır TPE-M ve TPE-M Sınıflarında Marka Tescili yapılmıştır.
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
Kütüphane ve Dokümantasyon
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
Kitapsız Kütüphane Olgusu ve Esenler Belediyesi Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi Doç. Dr. Hüseyin ODABAŞ – Ali KAVAK Çankırı Karatekin.
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Dijital kütüphane işlevleri
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Büyük veri ? (big data).
Çankırı Karatekin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire
Sunum transkripti:

dijitalleşme ve Kütüphaneler ihtiyaç mı? moda mı? Mustafa EDEER ANKAREF

ajanda Var olma sebebi… Dijitalleşme nedir? Kütüphanelerde dijitalleşme kavramı/tarihçe Dönüşüm projesi SWOT/Dijital Kütüphane Öneriler

Var olma sebebi… Kitap/materyal Okuyucular e-kitap/e-dergi/e-materyal Okuyucular/e-okuyucular e-süreç DİİJİTALLEŞME GELENEKSEL KÜTÜPHANE E-KÜTÜPHANE

Dijitalleşme “Görsel bir materyalin elektronik cihazlarla dijital kopyasının oluşturulması” Fotokopi Makineleri Tarayıcılar Fotoğraf Makineleri Telefon/Tablet/PC Otomasyon, RFID, elektronik kimlik kartları

Kütüphanelerde Dijitalleşme tarihçe Kısıtlı kaynakların paylaşılması (fotokopi, tarama, yazıcı-çıktı…) Dijital kaynakların paylaşımı (dergi, makale, film, fotoğraf...) e-dergi, e-gazete, makale veritabanları Kitap > e-kitap Süreçlerin dijitalleştirilmesi (bilgisayar altyapısı, otomasyonlar, RFID, kullanıcı kartları vs) X 65-79 Y 80-99 Z 00-15

Bir Dönüşüm Projesi “kütüphane > e-kütüphane?” Öncelikler Yerel Koşullar Bütçe İdari ve Teknik Altyapı Proje Planı Z A M A N

Neyi/Nasıl Dijitalleştirmeli? “kütüphane > e-kütüphane?” En çok okunan kaynaklar (Tez, Dergi, kitap) Nadir eserler Yüksek Çözünürlük (OCR) Paylaşım Ortak veri tabanı

Kütüphanelerde Dijitalleşme “e-kütüphane?” Güçlü Yönler Zayıf Yönler Tek kaynak-çok erişim erişim kontrolü Yatırım ve işletme bütçesi istatistik/planlama çok fazla teknoloji bağımlılığı işletmede az personel 7/24 heryerden hizmet bilgiye hızlı erişim - google search büyüyen kapasite ve yönetimi eğitime + öğrenime - z kuşağı no server no library patron sayısında radikal artış no connection no library uzun vadede düşük maliyet e-kütüphanenin değişim hızına ayak uyduramaması Tehditler Fırsatlar

Öneriler Her kütüphanenin bir dijital dönüşüm projesi olmalı Stratejik bir plana bağlı olmalı Mevcut hizmeti kısıtlamadan ilave kaynaklarla bir bütçesi olmalı En az 5 yıllık bir süreyi hedeflemeli