ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

Atatürk’ün Çocukluk Anıları
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
PARÇADA ANLAM.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
->Tiyatro Nedir? ->Tiyatronun Geçmişi
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE BAKIŞ AÇISI
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
FİİLDE KİP (ANLAM) KAYMASI
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
SORULAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
FİİL (EYLEM).
MÜLAKAT (GÖRÜŞME) Ünlü kişileri çeşitli yönleriyle tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için ünlü kişi yahut uzmanlarla.
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
Benim adım Balerin Bebek.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
TAMLAMALAR.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
“Öfke”.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
ANLATIMIN VE ANLATICININ AMACI
ANLATIMA HAZIRLIK.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
ANLATIMDA SINIRLANDIRMA
BAĞLAŞIKLIK-BAĞDAŞIKLIK-BAĞDAŞTIRMA
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
YAZIM KURALLARI.
CÜMLEDE ANLAM.
Verimsiz Çalışma Her işte olduğu gibi doğru ders çalışmayı da bilmek gerekir. Sınıfları geçmek, öğrendiklerini unutmamak, notları yükseltmek için etkili.
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
TÜMCE (CÜMLE) Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği bildiren sözcük ya da sözcük dizilerine tümce (cümle) denir. Göçmen kuşlar yurdumuzdan.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
ANLATIMIN VE ANLATICININ TAVRI
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
E L A T İ N O R M U K I Y S e l a t i n o r m u k ı y s.
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI

Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu i ş lerken öznel ya da nesnel, somut ya da soyut, do ğ rudan ya da dolaylı bir anlatım seçebilir. Dolayısıyla anlatımı, anlatıcının seçti ğ i bu tavır belirler.

Öznel anlatım: Ki ş iden ki ş iye de ğ i ş en yargıların kullanıldı ğ ı anlatıma öznel anlatım denir. Öznel anlatımda yargılar kanıtlanamaz. Çünkü söyleyenin be ğ enilerini, duygu ve yorumunu ta ş ır. Öznel anlatım daha çok, edebî metinlerde kullanılır. Örnek“Bu ş irin sahil kasabası yaz aylarında kalabalıkla ş ır.” cümlesinde öznellik vardır. Burada “ ş irin” sözü ki ş isel bir ifadedir. Bir ba ş kası bu kasabayı “ ş irin” bulmayabilir. Nesnel anlatım: Ki ş iden ki ş iye de ğ i ş meyen yargıların kullanıldı ğ ı anlatıma nesnel anlatım denir. Nesnel anlatımda yargıların do ğ rulu ğ u veya yanlı ş lı ğ ı kanıtlanabilir. Çünkü bu anlatımda söyleyenin be ğ enileri, duygu ve yorumu yer almaz. Nesnel anlatım bilimsel metinlerde kullanılır. Örnek:“Bu sahil kasabası yaz aylarında kalabalıkla ş ır.” cümlesinde ise nesnellik vardır. Cümlede ki ş isel duygu ve dü ş ünceye yer verilmemi ş tir.

Do ğ rudan anlatım: Anlatıcının kendi gözlem ve deneyimlerine yer verdi ğ i veya bir ki ş inin sözünde herhangi bir de ğ i ş iklik yapmadan yaptı ğ ı aktarmaya do ğ rudan anlatım denir. Örnek: Okul müdürü: “Okullar 16 Haziranda tatile girecek.” dedi, cümlesi do ğ rudan anlatıma örnektir. Çünkü yukarıdaki cümle, herhangi bir de ğ i ş ikli ğ e u ğ ramadan aktarılmı ş tır. Dolaylı anlatım: Anlatıcının, bir ki ş inin sözlerini, de ğ i ş iklik yaparak kendi cümleleriyle aktarmasına veya duyduklarını, ö ğ rendiklerini ifade etmesine dolaylı anlatım denir. Bu anlatımda ki ş i, aktaraca ğ ı sözde kendine göre söyleyi ş de ğ i ş ikli ğ i yapar. Örnek:“Müdür, okulların 16 Haziranda tatile girece ğ ini söylemi ş.” cümlesinde ise dolaylı anlatım vardır. Cümlede bazı de ğ i ş iklikler yapılmı ş (okulların, girece ğ ini) fakat cümlenin anlamında bir de ğ i ş im olmamı ş tır.

Somut anlatım: Yazarın, okurun be ş duyusuna seslenen yani somut sözcüklerle yapılan bir anlatım kullanmasına somut anlatım denir. Örnek: “Çocuklar bahçede top oynuyor.” cümlesinde gözlemler aktarılmı ş tır. Somut anlatımdır. Soyut anlatım: Yazarın, duygu veya dü ş ünceyi duyu organları ile algılanamayan yani soyut kavramlardan hareketle anlatmasına ise soyut anlatım denir. Örnek: “Oyun oynayan çocukların tatlı ne ş esi ve co ş kusu hepimizi sardı.” cümlesinde duygular aktarıldı ğ ından soyut bir anlatım vardır. Soyut bir sözcü ğ ün anlam geni ş lemesi yoluyla somut bir anlam kazanmasına somutlama; Somut anlamlı bir sözcü ğ ün anlam geni ş lemesi yoluyla soyut anlam kazanmasına soyutlama denir. Bu kafayla sen daha çok beklersin. (Somutlama) Babam bizi bu gibi konularda hep aydınlatırdı. (Soyutlama)

Ki ş iye göre anlatım: Ki ş iye göre anlatımın birinci ve üçüncü ki ş ili anlatım olmak üzere iki çe ş idi vardır. Birinci ki ş ili anlatımda, ço ğ unlukla olayların kendi çevresinde döndü ğ ü ya da kendisine ba ğ landı ğ ı asıl ki ş i vardır. Bu anlatımda “ben ve biz” sözcükleri kullanılır. Ki ş i ba ş ından geçenleri, gözlem ve izlenimlerini yazar olarak aktarır. Örnek: “Sabah erkenden kahvaltımı yaptım ve deniz kenarına balık tutmaya indim”, cümlesinde birinci ki ş ili anlatım vardır. Üçüncü ki ş ili anlatımda, ço ğ unlukla “sen, siz, o ve onlar” sözcükleri kullanılır. Bu anlatımda yazar, ba ş kalarından, onların yapıp ettiklerinden bahseder. Örnek: “Sabah erkenden kalkıp kahvaltısını yaptı, araç ve gereçlerini alarak deniz kenarına balık tutmaya indi.” cümlesinde ise üçüncü ki ş ili anlatım vardır.

HAZIRLAYAN: SELAM İ İ PEK HAZIRLAYAN: SELAM İ İ PEK TÜRK D İ L İ VE EDEB İ YATI Ö Ğ RETMEN İ TÜRK D İ L İ VE EDEB İ YATI Ö Ğ RETMEN İ