ÜRETİM YÖNETİMİ PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR NORMAN GAITHER,GREG FRAZIER, OPERATIONS MANAGEMENT Slides prepared by John Loucks  2002.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Strateji Tasarımı İlker acar.
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Kütahya Porselen, 1970 yılında temelleri atılan, 1984 yılında %75’i Güral ailesine geçmiş, %26’sı hissesi de halka açık olarak İMKB de işlem görmekte.
AĞ TABANLI STRATEJİLER VE BİLGİ SİSTEMLERİ
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
Lojistik Yönetimi Ders – I
SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ PİYASA KALİTESİ- ŞİRKET STRATEJİLERİ KASIM, 2007 Prof.Dr.Çelik Kurtoğlu “iyişirket” Danışmanlık A.Ş.
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
A. Dış Ticaret İşlemleri
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İŞ KALİTESİ ve MALİYET İLİŞKİLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kalite Nedir? Furkan LEVENTOĞLU.
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
TRABZON MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ KURULUŞ TANITIMI TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI.
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ
Uluslar arası İşletmecilik İlk Bakış
Sendikaların İşlevleri
DÜŞÜNCE KALİTESİ-YARATICILIK-iNOVASYON
1 Yeni bir destek programı İŞBİRLİĞİ - GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI 3 yılda 121 adet proje başlatılmış, TL destek sağlanmıştır. 27/08/2013.
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
ÜRETİM YÖNETİMİ PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR NORMAN GAITHER,GREG FRAZIER, OPERATIONS MANAGEMENT Slides prepared by John Loucks  2002.
PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
STOK YÖNETİMİ Mba Operasyon yönetimi
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
Toplu pazarlık gücü.
İşletme Çevreleri, Büyüme, Küçülme ve Analizler
İşletmenin Kuruluş Çalışmaları
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
2016 Kayseri Ticaret Odası.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
Sendikaların İşlevleri
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
Bölüm 4 Fizibilite Analizi Gerçekleştirmek ve Kazançlı Bir İş Planı Oluşturmak.
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
SÜREÇ YÖNETİMİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ.
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
PAZARLAMA SİSTEMİNE GİRİŞ Büşra YARADILMIŞ
SWOT ANALİZİ TÜRKER DURAN YATIRIM TEŞVİK DANIŞMANI.
ISL 561 PAZARLAMA YÖNETİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ÜRETİM YÖNETİMİ PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR NORMAN GAITHER,GREG FRAZIER, OPERATIONS MANAGEMENT Slides prepared by John Loucks  2002 South-Western/Thomson Learning TM

Bölüm 2: Küresel Ekonomide İşletme Stratejileri

İçerik  Giriş  Bugünün Küresel İş Koşulları  İşletme Stratejisi  İşletme Stratejilerinin Şekillenmesi / Sıralanması  Ek (tamamlama) : İşletme Uygulamaları

Giriş  İşletme etkinliği benzer operasyonların/ işlerin rakiplere kıyasla yapılmasıdır.  Bir firma için uzun vadede sadece işletme etkinliğini kullanarak mücadele etmek zordur.  Firma aynı zamanda işletme etkinliğinin, sürdürülebilir rekabet avantajına ulaşmada nasıl kullanılabileceğini belirlemelidir.  Etkili bir rekabet stratejisi kritik önem taşımaktadır.

Bugünün Küresel İş Koşullarını Etkileyen Faktörler  Küresel rekabet gerçeği  Kalite, müşteri hizmetleri ve maliyet yarışı  İleri teknolojideki hızlı gelişim  Hizmet sektörünün sürekli büyümesi  İşletme kaynaklarının kıtlığı  Sosyal sorumluluk

Küresel Rekabet Gerçeği  İş dünyasındaki doğal değişim  Uluslararası şirketler  Stratejik anlaşmalar ve üretim paylaşımı  Uluslararası finans koşullarındaki dalgalanmalar

İş Dünyasındaki Doğal Değişim  Amerika’nın Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH), 10 trilyon $ ile dünyanın en büyüğüdür.  Tüm dünya üzerindeki şirketler ürettikleri ürün veya hizmetleri ABD’ye ihraç etmeye çalışmaktadır.  Çoğu ABD şirketi karlarını arttırmak için yabancı pazarları hedeflemektedir.  Tüm ulusların ekonomilerini birbirine bağlayan küresel ekonomi, global köy olarak adlandırılmaktadır.  Yeni dünya pazarının en önemli bölümü Çin’dir.

Uluslararası Şirketler  Uluslararası şirketlerin kapsamı satınalma, üretim ve satış gibi operasyonlar zincirini kapsar.  Uluslararası şirketler ulusal sınırlandırmalarla kısıtlanmamış olan kar imkanlarını araştırır.  İşletme yöneticileri, coğrafik olarak yayılmış işletmelerin koordinasyonunu sağlamalıdır.

Uluslararası Şirketler  Dünyanın En Büyük Şirketleri 1. General MotorsABD 2. Wal-Mart StoresABD 3. Exxon MobilABD 4. Ford MotorABD 5. DaimlerChryslerAlmanya 6. MitsuiJaponya 7. MitsubishiJaponya 8. ToyotaJaponya 9. General ElectricABD 10. ItochuJaponya

Stratejik Anlaşmalar  Stratejik Anlaşmalar küresel iş fırsatlarından yararlanmak için uluslararası şirketler arasında yapılan ortak girişimlerdir.  Anlaşmalar genellikle şu amaçlarla yapılır:  Ürün veya üretim teknolojileri  Pazar erişimi  Üretim kabiliyeti  Sermaye birleştirme

Stratejik Anlaşmalar General Motors (US) & Kia Motor Corp. (S.K.) Kia, GM arabalarının Güney Kore’de satışına yardım eder. yardım eder. Renault (France) & Moskova Yıllık 100,000 adet aracın Moskova’da üretimi. Sino Aerospace Invest- ment Corp. (Taiwan) & Swearingen Aircraft (US) Texas-based Sino Swearingen Aircraft Co.

Stratejik Anlaşmalar  Japon şirketleri uzun süredir zincir sistemi (keiretsu) yapısını uygulamaktadır, bu yapıda şirketler bir endüstriyel grup bünyesinde birbirine bağlanır.  Bir finansal zincir sistemi (keiretsu) ağı, şirketleri çapraz-holding paylaşım yöntemi ile birbirine bağlar. Satış, satınalma ve danışma bu grup içerisinde gerçekleştirilir.  Bir üretim zincir sistemi (keiretsu) ise büyük bir üretici firma (Toyota) ile onun tedarikçilerini birbirine bağlayan ağdır.

Üretim Paylaşımı  Üretim paylaşımı bir ülkede tasarlanan ve finanse edilen bir ürünün, bileşenlerinin başka bir ülkede üretilmesi, diğer bir ülkede montajının yapılması ve başka ülkelerde satışa sunulmasıdır.  Yüksek kalite ve düşük maliyetli üretim yapabilen ülkeler ürünlerin üretim aşamasından pay alır.

Küreselleşmenin Artıları ve Eksileri  Artıları  Verimlilik çok hızlı biçimde artar (yaşam standardı hızla yükselir)  Küresel rekabet ve ucuz ithalat fiyatların yükselmesini engeller (düşük enflasyonun ekonomik büyümeyi engellemesi)  Açık ekonomi innovasyonu teşvik eder (yurtdışından gelen taze fikirler)  İhracata diğer işlerden daha çok önem verilir  Amerika daha çok yabancı yatırıma ulaşmaktadır (faiz oranlarını düşük tutarak)

Küreselleşmenin Artıları ve Eksileri  Eksileri  Milyonlarca Amerikalı ithalat ve üretim faaliyetlerinin yurtdışına kaydırılması nedeniyle işini kaybetti  İşten çıkarılan işçilerin çoğu daha düşük ücretli yeni işler buldular  İşçiler, işverenlerin maaş kesintisi teklifi ile karşılaşmıştır  Hizmet sektörü ve beyaz yaka çalışanlarında az da olsa artış görülmüştür  Şirketlerin yurtdışındaki gelişmiş fabrikalarla yaptığı karşılaştırmada Amerikan işçileri avantajlarını kaybetti

Uluslararası Finansal Koşullar  Uluslararası Finansal Koşullar aşağıdaki sebeplere bağlı olarak karmaşık bir yapı sergiler:  enflasyon  döviz kurundaki dalgalanma  faiz oranlarının düzensizliği  uluslararası sermaye piyasalarındaki değişkenlik  bazı ülkelerin yüksek miktardaki borç sorunu  ülkeler arasındaki büyük ticari dengesizlik

Uluslararası Finansal Koşullar  Yen ve Mark’a karşı Dolar Yıl Yen / Dolar Mark / Dolar

Uluslararası Finansal Koşullar  Döviz Kuru Değişiklik Oranı Örneği  Bir ürün Amerika’da üretiliyor ve 1 $’a satılıyor. Japonya’da 1990 yılında 135 yen ve 1995’te 85 yenden satılıyor, fiyat düşüşü %37.  Bir ürün Japonya’da üretiliyor ve 135 yene satılıyor. Amerika’da 1990 yılında 1 $ ve 1995’te 1.57 $’dan satılıyor, fiyat artışı %57.

Uluslararası Finansal Koşullar  Doların arsı dönemde değer kaybetmesi sonucu şunlar meydana geldi:  ABD ürün ve hizmetlerinin yurtdışında fiyatları düştü ve talep arttı  Japonya ve diğer ülkeler ABD’de fabrikalar inşa ettiler  Japon üreticiler yüksek fiyatlı lüks ürünlere yöneldiler

Uluslararası Finansal Koşullar  Şirketler Dünyadaki finansal değişimlere ayak uydurabilmek için hızlı bir biçimde strateji değiştirmeye hazır olmalıdır.  Riski düşürme fırsatları:  Daha küçük ve daha esnek fabrikalar yapmak  Malzeme, parça ve ürünler için yabancı tedarikçiler kullanmak  Dikkatli planlama ve tahminle koşullardaki değişmelerin öngörülmesi

Kalite, Hizmet, ve Maliyet Yarışı  Kalite  Yeterli kalite anlayışının yerini kusursuz ürün ve hizmet amacı almıştır.  Kurumsal şirket kültürü mükemmel kalite anlayışına yönlendirir.  Tüm işçilere aksiyon yetkisi verilmelidir.  Organizasyon genelinde sürekli-iyileştirme faaliyetleri uygulanmalıdır.

Kalite, Hizmet, ve Maliyet Yarışı  Müşteri Hizmetleri  Şirketlerin ürün yeniliklerindeki gelişmelere ve müşteri ihtiyaçlarına çok hızlı cevap verebilmesi gerekir.  Değişikliklerin hızla uygulanabilmesi için organizasyon yapısının olabildiğince yatay olması gerekir.  Pazarda daha iyi bir yer edinebilmek için farklı disiplinleri biraraya getiren karar verme mekanizmasının oluşturulması gerekir.  Büyük ve hantal şirketler işin bütününü otonom iş birimleri şeklinde yürütecek şirketlere bölmektedir. Böylece küçük ve saldırgan rakiplerle mücadele edilebilmektedir.

Kalite, Hizmet, ve Maliyet Yarışı  Maliyet  Direk maliyetler(üretim ve satış) ve genel giderlerin azaltılması için sürekli bir baskı vardır.  ABD otomobil üreticileri 1980 yılı itibariyle Japon otomobil üreticilerine göre otomobil başına 1.500$ daha fazla işçilik maliyetine katlanıyordu. 1990larda bu rakam neredeyse sıfıra yaklaştı.  Dev parekendeciler (Wal-Mart gibi), tedarikçilerini ve operasyonlarını güçlendirerek maliyetlerini/fiyatlarını düşürmek yoluyla küçük rekabetçileri ezdiler.

Kalite, Hizmet, ve Maliyet Yarışı  Maliyet  Maliyetlerin kısılmasında kullanılan ölçütler:  Üretimin düşük-işçilik-ücreti olan ülkelere taşınması  Sendikalarla ve işçilerle ücret pazarlığı  Özellikle emek-yoğun proseslerde işgücü ihtiyacının azaltılması için prosesin otomasyonu.

İleri Teknolojiler  Geçen yüzyılda üretim ve hizmet sektörünü etkileyen en önemli gelişme otomasyon kullanımı idi.  Otomasyon yatırımlarının başlangıç maliyetleri yüksektir.  Faydası ise işçilik maliyetlerinde oluşan azalmadır.  Ürün/servis kalitesinin artması  Malzeme ve hurda maliyetlerinin azalması  Müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verme  Yeni ürün ve hizmetlere daha kolay giriş

İleri Teknolojiler  ABD şirketleri otomatize edilmiş üretim teknolojilerini, uzun dönem rekabet avantajı olarak kullanamadı.  Otomasyon sistemleri maliyet açısından bazı firmalar için zor olsa da, bugün dünyadaki tüm firmalar için uygundur.  Otomasyon yatırımını yapmama veya erteleme şirket için felaket kararı olabilir.

Servis Sektörünün Sürekli Büyümesi  Sağlam bir hizmet sektörü üretim sektörüne destek verir.  ABD hizmet firmalarında kalite geliştirme için pekçok fırsat mevcuttur.  Pekçok işletme yöneticisi hizmet sektöründe çalışmaktadır.  Üretimin planlama, analiz ve kontrol yaklaşımları hizmet sistemlerine uyarlanabilir.  ABD hizmet sektörü, üretim sektörü gibi, varlığını sürdürebilmek için operasyonlarını daha verimli hale getirmeli ve geliştirmelidir.

İşletme Kaynaklarının Kıtlığı  Nikel, kömür, doğalgaz, su, ve petrol ürünleri gibi hammaddelerin tedariği zaman zaman sınırlı olabilir veya uygun olmayabilir.  Bir dönüşüm alt sistemi için gerekli bir girdinin kıtlığı, bu nitelikli işgücü de olabilir, işletme yöneticisinin çözmesi gereken bir problemdir.  İş stratejisi düzenindeki önemli konulardan biri, kıt kaynakların farklı iş fırsatlarına nasıl atanacağıdır.

Sosyal Sorumluluk  Şirket davranışları; yasal hakların kullanımından, hakkı olanı yapmaya doğru yönelmiştir.  Bu yönelmeye sebep olan faktörler:  Tüketici Davranışları – Tüketiciler beğendikleri ve beğenmediklerini sermaye sahibi, mali sorumluluklar ve satınalma tercihleri ile belirlemektedir.  Düzenlemeler –EPA (çevre Koruma Dairesi), OSHA (işçi sağlığı ve güvenliği), Hava Temizliği, ve Aile Yaşantısı- Toplum Kuralları gibi kısıtlar.  Hususi-menfaatler – Şirketler gerekli sosyal sorumluluğu yüklendikleri durumda karlarının artacağının farkına varmıştır.

Sosyal Sorumluluk  Çevresel Etki  Ürün-Güvenlik Etkisi  İşçi Etkisi

Sosyal Sorumluluk  Çevresel Etki  Atıkların düzenli biriktirilerek azaltılması  Geri dönüşüm  Enerji koruma  Kimyasal yayılımı  Asit yağmuru  Radyoaktif atık düzenlemesi  … ve fazlası

Sosyal Sorumluluk  Çevresel Etki  Devletin çevre ile ilgili düzenlemeleri standartlaştırması gerekir.  Aksi takdirde, firmalar daha az mevzuat uygulayan ülkelere yönelecektir.  Uluslararası Standardizasyon Kurumu, ISO olarak adlandırılan bir çevresel yönerge geliştirmiştir.

Sosyal Sorumluluk  Ürün-Güvenlik Etkisi Kötü ürün tasarımı insanlara ve hayvanlara zarar verebilir:  Şirketin itibarı zedelenir  Yüksek miktarda tazminat gerekebilir  Devleti daha çok mevzuat uygulamaya yönlendirir

Sosyal Sorumluluk  İşçiye Etkisi İşçiye faydaları:  Güvenlik ve sağlık programı  Adaletli işe alım ve teşvik uygulamaları  Kreş  Lojman  Sağlık sigortası  Emeklilik  Eğitim yardımı  … ve fazlası

Sosyal Sorumluluk  İşçiye Etkisi İşçiye olan fayda uzun dönemde karlılığın artışına etki eder:  İşçi moral ve verimliliği  İstihdam politikası ve işçi sadakati  Şirket ürünlerine olan talep  Dava, boykot, grev gibi durumların maliyeti

Bölüm 2 Sonu