ANLATIMDA SINIRLANDIRMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MAİ VE SİYAH.
Advertisements

BBY 206 Bilginin Organizasyonu Uygulama II
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin GÜLER.
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
->Tiyatro Nedir? ->Tiyatronun Geçmişi
Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
ATT İ LA İ LHAN’ın HAYATI VE MAV İ C İ L İ K AKIMI.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Hazırlık Çalışmaları İLETİŞİM Hazırlık Çalışmaları.
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
Haldun Taner’İn hayatI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin TILFARLIG İ L.
HALDUN TANER ve FAZİLET ECZANESİ
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ
ANLATIMIN VE ANLATICININ AMACI
ANLATIMA HAZIRLIK.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L DİL ANLATIM PERFORMANS ÖDEVİ ARSLAN KÖSE.
Anlatmaya Bağlı Metinler
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
Fakir Baykurt 1929’da Burdur’un Yeşiloca ilçesi Akçaköy’de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948’de Gönen Köy Enstitüsü’nü bitirdi, 5 yıl köy.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
Etnoğrafya Müzesini Geziyoruz
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Müzik Nedir?.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
TEVFİK FİKRET (
Çorum Anadolu Lisesi KONU ANLATIMI
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
NamIK KEMAL.
İBRAHİM ŞİNASİ.
PAYAS KALESİ (CİN KULESİ). Hatay'ın En Önemli Kıyı Üssü "Cin (Payas) Kulesi" Payas Kalesi de denilen Cin Kulesi Hatay (Antakya) ilinin Payas ilçesinde.
SivasKayseri Afyon Adana İ zmir Isparta Bursa İ stanbul Burdur.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Sunum transkripti:

ANLATIMDA SINIRLANDIRMA

Anlatımda Sınırlandırma Soyut temalar bağlam, kişi, zaman ve anlatım biçimiyle somut hale getirilebilir. Başlık da temayı sınırlandıran ve somutlaştıran bir göstergedir. Anlatıcının tavrı ve amacı temanın sınırlandırılmasında etkilidir. Konu sınırlandırılırsa düşünceler netlik, belirginlik kazanır, anlatımda yoğunluk sağlanır, konu dışına çıkılması önlenmiş olur. Olay sınırlandırıldığı gibi kişiler, zaman ve mekân gibi yapı unsurlarının da sınırlandırılması gerekir.

Çevre kirliliği soyut bir temadır, ancak İstanbul’daki sanayi tesislerinin çevreyi kirletmesi denince tema somutlaştırılmış ve sınırlandırılmış olur. “Evlat sevgisi” soyut bir temadır, ancak “hasta, yaşlı bir kadının bu durumda evlatlarını düşünmesi” denince tema sınırlandırılmış, somutlaştırılmış ve konu haline getirilmiş olur. Ne iş yapıyor, nerede çalışıyor, ne fabrikasında çalışıyor, ne üretiyor sorularına verilen her cevapta konu biraz daha sınırlandırılmıştır. Sevgi, insan sevgisi, çocuk sevgisi, Atatürk’ün çocuk sevgisi sınırlandırma örneğidir. Sanat, edebiyat, roman, psikolojik roman, Eylül sınırlandırma örneğidir. Şiir, Türk şiiri, Divan şiiri, gazel, Fuzuli’nin gazeli sınırlandırma örneğidir. İnsanlık, Asya insanları, Türk milleti, Doğu Anadolu halkı, Akçadağlılar, Güde ailesi bir sınırlandırma örneğidir. Tiyatro, Türk tiyatrosu, Cumhuriyet Dönemi Türk tiyatrosu, Haldun Taner’in tiyatro eserleri.

HAZIRLAYAN: SELAMİ İPEK TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ