Öğrenciler soruları neden yanlış çözüyorlar?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
Advertisements

Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
TERAKKİ VAKFI OKULLARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Ercüment EŞSİZ.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
TED ANTALYA KOLEJİ PDR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SERVİSİ
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
Konu testlerini çözerken soru köklerini dikkatle okuyup, yönlendirmeleri iyi takip edin.
 Konu ve ders eksiklerinizi tamamlayın  Özellikle bilgi ve ezber gerektiren konuları sık sık tekrar edin  Deneme sınavları yaparak SBS sınav havasını.
“Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
Çanakkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü www. canakkaleram
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
zamanı belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı kullanmak. eğlenme dinlenme aile sevdiklerim hobilerim Yeni reçete…….. Etkili.
(Sınavdan önceki 1-2 gün) Pikniğe gitmenizi tavsiye etmiyoruz.
YEŞİM KULA ÖMER MART İLKÖĞRETİM OKULU REHBER ÖĞRETMENİ
SINAV ÖNCESİ TAVSİYELER
Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyız??
ÖSYS 2014 SINAV ÖNCES İ NDE VE SINAV ESNASINDA D İ KKAT ED İ LMES İ GEREKEN ESASLAR VE SORU ÇÖZME STRATEJ İ LER İ.
 Girdiğiniz dersin sınavına odaklanın.  Soruyu anlamadan çözüme başlamayın.  Eleme metodu kullanın.  Soruyu cevaplamada doğru cevap olmayacak şıkları.
SINAV TAKTİKLERİ GÜCE ÇOK PROGRAMLI LİSESİ Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı.
 SINAVA NEREDEN BAŞLAMALIYIM  Bu genelde deneme yanılma ile bulunabilinecek bir süreç. Ayrıca öğrenciden öğrenciye değişebilir. Ancak bir sözel.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 15 ADIMDA TEST ÇÖZME: 1.Çözeceğiniz testin konusunu önceden mutlaka okuyun… 2.Testi hazırlayan kişinin ne demek istediğini düşünüp.
SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler.
SINAV TAKTİKLERİ.
YGS-LYS Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir. 1. Sınava başlamadan önce soru kitapçığına göz gezdirin. 2. Sınavda en iyi olduğunuz alandan başlayın. 3.
SINAVLARDA BAŞARILI OLMANIN YOLLARI
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU.
18 Adımda Test Çözme Becerisi
Dyned sunusu.
DERS PROGRAMI OLUŞTURMA
Test Çözme Teknikleri.
SBS'DE BAŞARI İÇİN ALTIN ÖNERİLER.  Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketmeyin.  Midenize ağır gelebilecek çok yağlı.
1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER.
SINAV ÖNCESİ Zihinsel hazırlık:
Kim korkar matematikten?
YGS TESTLERİNDE YERALAN SORULAR ZORLUK DÜZEYLERİNE GÖRE 5’E AYRILMAKTADIR.
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
SINAVA YAKLAŞIRKEN.
REHBERLİK SERVİSİ YAYINIDIR
TEOG TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Engin DEMİRCİ.
HOŞ GELDİNİZ  REHBERLİK SERVİSİ. TEST ÇÖZME TEKNİĞİ.
 REHBERLİK SERVİSİ YAVUZ ÖCAL REHBER ÖĞRETMEN.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Gamze UĞUR.
 her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ AHMET ATİLLA KONURALP REHBERLİK SERVİSİ.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ÇANKIRI İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ.
TURLAMA YÖNTEMİ Sınavlarda yer alan sorular, zorluk düzeylerine Sınavlarda yer alan sorular, zorluk düzeylerine göre 5’e ayrılmaktadır. göre 5’e ayrılmaktadır.
Sınava Doğru Sınav Öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler
Test Çözme Teknikleri.
ETKİLİ TEST ÇÖZME STRATEJİLERİ
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
SINAVA YAKLAŞIRKEN.
ETKİLİ TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA, MOTİVASYON VE BAŞARILI OLMA
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
SINAV ÖNCESİ ÖNERİLER LGS YKS Sınav Kaygı Motivasyon Zaman
17 Adımda test çözme teknikleri 1. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğreniniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi hem kontrol.
Sunum transkripti:

Öğrenciler soruları neden yanlış çözüyorlar? Ve değer verme yöntemi üzerine birkaç söz: Matematik Öğretmeni Sinan Aşık

Öğrenciler soruları neden yanlış çözüyorlar? 1. Soru metninde gördüğü bir kelimeye anlam olarak odaklanamama 2. Matematik araçlarını eksik kullanma (Parantez , işlemler işaretler…) 3. Hız-süre (süre azalınca soruları hızlı ve hatalı çözme)

Öğrenciler soruları neden yanlış çözüyorlar? 4. Algı yanılgısı-dikkat eksiği 8 i 4 görme 5. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlışlar 6. Şıkları yanlış işaretleme 7. Fiziksel problemler, Tansiyon, baş ağrısı, kaygı,stres vs.

Çözüm önerileri Soruları yanlış çözme/görme nedenlerinin en başında kuşkusuz sınav kaygı ve heyecanının motivasyonu olumsuz etkilemesi gelir. Üstbiliş’in devreye girmesiyle bu engeller aza indirilebilir.

Üst bilişi nasıl hissedebilirim? Yolda yürüdüğünüzü farz edin. Bir an için tam yanınızda 2 araç kaza yapmış olsun. O anda ne yaparsınız/yapmalısınız/yaparsanız durumu kurtarırsınız? Muhtemel cevaplar: “Kan görmeye dayanamam hemen düşüp bayılırım.” “Ben olmasam da birisi birazdan yardıma koşar”

Üstbiliş aktif Üstbiliş devreye koyup da verilmesi gereken cevap: “Soğukkanlı olmalıyım. Ambulans çağırmalıyım araçlara koşarken. İçerideki yaralıları çıkarıp ilk müdahaleyi yapmalıyım (teldeki yetkililerin söylediği direktifler doğrultusunda bir şey bilmiyorsam eğer)”

Üstbiliş-Sınav İşte buradaki durum gibi sınav sırasında da üstbilişi bu şekilde gayet soğukkanlı bir şekilde çalıştırmak gerekir. (Mutlaka birazcık heyecan olacaktır -%18 i geçmeden). Üstbilişin devreye girmesinden (şuurun –kontrolün sürekli açık olmasından) sonra yapılması gerekli olan diğer şey; süreyi etkin kullanabileceğiniz mekanizmalar üretmektir.

Süreyi etkin kullanma yolları 1) Turlama tekniğini kullanmak. Turlama tekniği; bir soru üzerinde uzun süre takılmayıp işaretleyip daha sonra süre el verdiği ölçüde o soruya tekrar dönebilmektir.

Matematik için Turlama Tekniğini Etkin Kullanmak 1) Kendinize bir işaret sistemi kurun. Örneğin; * : soruyu çözdüm ama kontrol etmek gerekir. ** : soruyu şuan çözemedim ama mutlaka çözebilirim. ***: bu soruya ilişme.(zaman kalırsa!)

Şimdi bu soruları, matematik için kategorize edelim: * ‘lı sorular: Soruda n’in en büyük değerini soruyor. Siz bu sorunun cevabını şıklardaki en büyük cevabı işaretlemedikçe bu soru sizin için “*” lık bir tereddütlü sorudur.

….aşağıdakilerden hangisi … soruları. Aşağıdakileri denemenizi/kullanmanızı gerektirecek bir soru için şık denemelerinde “D,E,C,B,A” sıralamasını kullanmanız Genel manada size süre kazandıracaktır.

D,E,C,B,A nın mantığı: Soruyu yazan genelde şöyle düşünür: Bu soru şıklardan denenecek bir soru, öğrenciler bu tür soruları çözerken iki tür strateji kullanırlar: ya A dan başlarlar ya da E den gelirler. A dan başlayanlar çoğunluktadır. Ortalama cevap C dir. A dan başlayan da, E den başlayan da 3 adımda C ye gelir. D,E,C,B,A da da 3 adımda C ye gelinir (kayıp yok). A dan başlayanlar fazla olduğundan E yi de riske atmamak için ben doğru seçeneği D,C ye koyayım (veya B)

D,E,C,B,A Türkçe paragraf sorularında da işe yarayan bir yöntemdir. Türkçe demişken; Türkçede süreyi etkileyen durum: anlam sorularının anlaşılmazlığıdır. Bunun için bolca anlam sorusu çözmektir. Bu sayede mat problem soru metnini daha hızlı anlayabileceksiniz.

**’ lık soru Bu türden sorular: “Bu soruyu şuan çözemedim ama mutlaka çözebilirim” türünden sorulardır. Bu soruya işaret koyup da diğer soruya geçtiğinizde beyin gizil olarak, siz diğer sorudayken, bu soruyla ilgilenecektir.

Bir matematik testini çözerken şu yolu takip etmeliyiz 1. soruyla karşılaştık. Soruyu anlamak ve bellekten soru ile ilgili bilgileri çağırmak için en geç 15 sn ye ihtiyacımız var.Eğer çözümle ilgili fikrimiz yoksa sorunun başına “* * “ koyuyoruz ve diğer soruya geçiyoruz.

* Eğer biz bu sorunun cevabını 14 den küçük bulmuşsak soru numarasının başına “ * “ koyabiliriz , bu şu anlama geliyor: “ benden en büyük değeri istemiş ama ben şıklardaki en büyük seçenekten küçük buldum, cevabımı kontrol etmem gerekiyor , işaretleyip geri döndüğümde bu soruya tekrar bakmalıyım.” buna benzer sorularda uygulayabiliriz.(en küçük nedir vs.. Li sorularda)

Bu tekniği diğer sorularda da uyguluyoruz. Daha sonra matematik testini bitirdiğimizde 2 yıldızlı sorulara tekrar bakıyoruz. 1 yıldızlı sorulara ise tüm soruları bitirdiğimizde dönüyoruz.

İşlemleri yaparken mutlaka matematik araçlarını kullanmalıyız İşlemleri yaparken mutlaka matematik araçlarını kullanmalıyız.parantez, işaretler vs.. Kafadan işlem yaparken bunların bir kısmını kağıda aktarıp soruları oradan çözüyor ve hatlar yapıyoruz.mesela; Öğrenci (X-3).6 yı düşünüp, kağıda x-3.6 yazıyor ve bu şekilde çözüyor.

Az matematikle soru çözme (sözelciler için) 1- değer verme yöntemi Burada şu soru akla geliyor, hangi tip sorulara değer vereceğim? a- (x=?, x nedir, x kaçtır tipi sorular) bu tip sorularda cevap şıklardadır.Dolaysıyla x yerine şıklardaki cevapları denemeliyiz.

Sadeleştirme soruları: (en sade hali)

B- bilinmeyenli bir ifade verilmiş ve bunun eşiti isteniyor, cevap yine şıklarda.bu sefer bilinmeyene biz istediğimiz değeri verebiliriz.birden fazla bilinmeyen varsa hepsine istediğimiz değeri verebiliriz.aşağıda bununla ilgili örnek soru verilmiştir.

Grafik sorularında değer verme: Yukarıdaki grafikte x ile y arasında doğrusal bir bağıntı vardır. Bu bağıntı aşağıdakilerden hangisidir? A) y=x+2 B) y=3x+2 C) y=x D) y=x+3 E) y=5x

Değer verme yöntemini biliyorum ama değerleri yerine yazdıktan sonra, yine işlem yapamıyorum: Bunun için biraz matematik gereklidir.Bunun için yeteneği testlerini kullanabilirsiniz. Mesela x=-2 ve y=-3 için xy=?

Her soru 1dk değildir. öğrenciler arasında her soru için ayırması gereken sürenin 1 dk olduğudur, ama bu doğru değildir.Her soru 1dk değildir.Mesela bir soru 15 sn , diğer sor 1 dk 45 sn olabilir. Sonuçta değişmeyen şey sınavın süresinin sabit olduğudur.Bu yüzden süre önemlidir.Bu süreyi nasıl daha etkili kullanabiliriz?

Testi sayfa sayfa işaretleyin Soruları bir sayfayı çözdükten sonra işaretleyiniz. Bunun için kodlarken içinizde tekrarlayınız .Mesela 4 soru çözdünüz ve 2. soru boş ve 1-c 2- boş 3-b 4-d Bunu içimizden “c, boş, b,d “ diye tekrar ederek kodlamalıyız.

Unutmayın! Sınavdaki en önemli 2 tane soru var, bunlar soru olarak çıkmıyor ama sınavın en önemli 2 sorusu 1- kitapçık türü 2- motivasyon

Aşağıda kaç tane F harfi görüyorsunuz? (Dikkat!) FINISHED FILES ARE THE RE SULT OF YEARS OF SCIENTI FIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS... (Yani; sorulara dikkatli bakın!)

Faydalı olabildimse ne mutlu  Matematik ÖĞRETEMENİ Sinan AŞIK (Not:Ünvanım memur atamalarına göre her an değişebilir)