Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI"— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
psikolojik danışman Songül GÜNİNDİ

2 Test çözmede 3 unsur önemlidir:
Bilgi Yorum Hız

3 Bilgi: Öğrenmeyle kazanılır. Tekrarlarla pekiştirilir.
Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. Yorum: Öğrenilen ve tekrarla pekiştirilen bilgiyle ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar. Hız: Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman sınırlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkili şekilde kullanmanıza yardım eder.

4 1! Sınavdan önce gerekli form bilgilerinizi girin

5 2. Sonra gözlerinizi kapatarak konsantre olmaya çalışın
2! Sonra gözlerinizi kapatarak konsantre olmaya çalışın. Göz kapama, uyarıcı etkinliklerini azaltır ve daha kolay konsantre olmanızı sağlar.

6 Her sorunun kendine has mantığı vardır. Test
çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabının düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltabilir.

7 3! Emin olmadığınız soruların - soru numaralarının yanına - cevap kağıdında nokta işareti koyun ve diğer soruya geçin. (turlu soru çözme tekniği) Böyle yapmak sınav sonunda tereddütte kaldığınız sorulara strese düşmeden odaklanma imkanı sağlayacaktır

8 Soruda sizden ne isteniyorsa ne eksik ne fazla, sadece istenileni düşünmelisiniz.
Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay olmayacağını düşünürsünüz. Halbuki bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır. Her testte bilgi seviyesinin altında ve üstünde sorularla karsılaşırsınız. Ancak testin genelini standart bilgi birikimi ve yorum gücüyle çözülebilecek sorular oluşturur. %10’u çok zor/çok kolay, %20’si zor/kolay ve %40’i normal bilgi seviyesindedir.

9 SORULARA DEĞİŞİK AÇILARDAN BAKMAYA ÇALIŞIN!

10 Denemelerde hep şu konudan soru
geliyor ve ben onları yapamıyorum. Gerçek sınavda da gelirse yapamam demeyin. önyargılı olmayın!

11 Kitap okuma hızınız şıkları ve soru metnini hızlıca taramanızdaki en önemli etkendir !!
"Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki parçada anlatılmak istenendir" şeklindeki bir soruda 4 tane istenmeyen bir tanede istenen veri olduğu için ilk önce parça hızlıca okunmalı ve ne anlatılmaya çalışılan anlaşılmalıdır. Eğer "parçada anlatılmak istenmemiştir" şeklinde soru gelirse bu durumda da ilk önce şıklardan hareket ederek, parçada bahsedilen şıkları bulup işaretlenmeli ve boşta kalan şık bulunmaya çalışılmalı.

12 Soruların altı çizili yerleri ve "tırnak içleri" çok önemlidir
Soruların altı çizili yerleri ve "tırnak içleri" çok önemlidir. Sizi soruyu çözmede doğru metoda götürecektir. Söz gelimi, "mutlaka" "şayet" "her durumda" gibi ifadelerden ne kastedildiğine dikkat etmeli.

13 Cevap anahtarındaki şık dizilimlerinin biçimleri yanıltıcı olabilir.
Mesela bir soruda A ve E şıkkı arasında tereddütte kaldığınızda cevap kağıdınıza bakıp son 20 sorudur E şıkkını işaretlemediğinizi görüp E şıkkına yönelmeniz olası olacaktır. Bu ciddi bir hatadır.Ösym'nin yaptığı sınavlarda bütün bir sınavda herhangi bir şıkka 3-4 adetlik yer verdiği vakidir. Önemli olan soruya ve istenene odaklanmanızdır.

14 İşlem gerektiren sorularda cevaptan hareket ederek soruyu doğrulama metodunu zaman darlığı çekmeyecekseniz kullanın. Bu, cevaptan emin olmanızı sağlayacaktır. psikolojik danışman Songül GÜNİNDİ

15 Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın.
Testi hazırlayan kişinin ne demek istediğini düşünüp durmayın.Cevabınızı ayrıntıya indirip yanlış yola girme yin.

16 ?Negatif sorulara ve sizi yönlendirecek soru sözcükleri-
ne dikkat edin. ”Aşağıdakilerden hangisi olamaz?”gibi..

17 ---Şıkları okuyun. Aldanmamaya dikkat edin
---Şıkları okuyun.Aldanmamaya dikkat edin.Akıllı bir hazırlayıcı,ilk şıkkı neredeyse doğru cevap gibi gösterip,diğer cevapları okumadan onu işaretlemenizi sağlayabilir. ----Standart bir test oluyorsanız,aynı bölümün cevap- larını cevap kağıdına aynı anda geçirin.Bu,zamandan kazanmanızı sağlayacaktır.Sadece dikkatli olun, kaydırmamaya dikkat edin.

18 Tarihler soruluyorsa,okurken tarihleri yuvarlak içine alın
Tarihler soruluyorsa,okurken tarihleri yuvarlak içine alın.Sonuçlardan çok nedenleri arıyorsanız,okuma yönünüzü değiştirin.Cevaplara bakmadan önce soruyu okuyun.Cevabın ne olduğunu siz söyleyin.Cevabınız şıklarda varsa,kazandınız.

19 -Bir soruyu ilk okuduğunuzda zor geliyorsa vazgeçme ye kalkışmayın
-Bir soruyu ilk okuduğunuzda zor geliyorsa vazgeçme ye kalkışmayın.Soruya başka bir açıdan bakın,kendi kelimelerinizle cümleleri yeniden kurun.

20 PARAGRAF SORULARINDA AYRINTILAR……
Paragraf sorularının çözümünde dikkat edilmesi gereken gereken bazı kurallar vardır.Bunları şöyle sıralayabiliriz : 1- Önce soru cümlesini okuyun 2- Soruyu paragrafa göre çözün: 3. olumsuzluğuna dikkat edin:

21 4-Kodlama sisteminizi geliştirin ve uygulayın: Paragraf sorularında seçenekleri oluşturan cümleler uzun olduğu için,seçeneğe verdiğiniz yargıyı bir sonrakine geçtiğin- de unutabilirsiniz.Seçenekleri defalarca okumamak için cevaplama yaparken seçenek üzerinde ”doğru olabilir, yanlış,kesin doğru,ilgisiz” gibi kodlamalar yapabilirsiniz. 5-Anlamadan geçmeyin ve yapısına dikkat edin:Soruyu mutlaka anlayın.Paragraf sorularında konular birbirini destekler özelliktedir.Onun için ana fikir,yardımcı fikir, anlatım teknikleri gibi soruların çözümünde paragrafın yapı bilgisini bilmenizde fayda var.

22 TEST ÇÖZERKEN ZAMAN KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

23 Testte başarılı olmak, doğru cevapları verilen zaman dilimi içinde bulmak demektir. Bu nedenle her bir soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiğini baştan planlamalısınız.

24 Sorular kolaydan zora doğru sıralanmamıştır
Sorular kolaydan zora doğru sıralanmamıştır. Türkçeden belki ilk iki soru çok kolay olabilirken matematikten ilk iki soru zor olabilir. Böyle bir durumda zor olan soruyu çözmeye çalışırken zaman kaybı olacak ve belki de çözebileceğiniz sorulara vaktiniz kalmayacak.

25 Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ya da bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle soru ile inatlaşmak “bu soruyu çözmezsem ölürüm” mantığı, testin sonunda zamanı yetiştirememe riskini arttırır.

26 KODLAMA Sınav sonunda cevap anahtarınızı ve soru kitapçığını kontrol etmek için soru çözmeksizin en az 5 dk.nızı ayırın. Bu 5 dk. yı ayırmayan pek çok öğrenci, soruları kaydırdığını farkedemeden sınavdan çıkmaktadır Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu, asla zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Bu zaman dilimi içinde, bir soru ile olan zihinsel bağınızı koparır; bir başka soruya geçmek için zamanın geldiğini düşünürsünüz.

27 Testlerde en önemli yardımcınız kaleminizdir
Sayısal sorularda işlemleri mümkün olduğunca kağıt üzerinde kalemle yapınız! Çünkü zihninizden yapacağınız hesaplamalarda yanılgı payınız daha yüksektir.

28 HIZ NASIL KAZANIRIZ? HIZ KAZANMAK İÇİN
1.Gözle okuma alışkanlığı kazanmanız 2.Hızlı okuma tekniklerini kullanmanız 3.Sınav öncesi okuma egzersizleri ile okuma hızınızı arttırmanız 4.Bol bol soru çözerek de işlem hızınızı arttırmanız faydalo olacaktır.

29 SON OLARAK , SINAVDA GÜRÜLTÜ YAPMADAN DURUP, MIRILDANMADAN OKUYARAK DİĞER ARKADAŞLARIMIZI RAHATSIZ ETMEYELİM 

30 İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
PSİKOLOJİK DANIŞMAN SONGÜL GÜNİNDİ İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları