1. HAFTA: Özel Gereksinimli Bireyler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
ÖZEL EĞİTİMİN GEREKLİLİĞİ VE ÖNEMİ
Özel Gereksinimi Olan Çocuklar ve Özel Eğitim
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
ÖZEL EĞİTİMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TIBBİ TANILAMA EĞİTSEL TANILAMA
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
1.Hafta: Özel Gereksinimli Bireyler ve Özel Eğitim
Özel Eğitim Şeyda Demir.
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
Özel Eğitime Giriş Şeyda Demir.
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
Kaynaştırma Uygulamaları ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
ÖZEL EGİTİMİN TANIMI: Özel eğitimin tanımına geçmeden bazı kavramların anlamını vermek, yapacağımız tanımların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Çocukların Tespiti
KARESİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ UYGULAMALARI
«Özel Gereksinimli Bireylerin Yetersizlik Tür ve Düzeylerine Göre Tanılama ve Destek Eğitim Hizmetlerine Katılma Durumları» Mustafa AYRAL, Şenol DEMİRHAN,
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
YÜKSEKOVA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
«Okulöncesi ve İlköğretim Dönemi Öğrencilerinin Tanılanması Öncesinde Okulları Tarafından Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi» Mustafa AYRAL, Şadan.
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
KUMLUCA RAM’DA TANILANAN ENGEL TÜRLERİ VE YÖNLENDİRME
BEYİN ve BİLİŞSEL GELİŞİM
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
DİĞER TUTUMLAR.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Özel eğitime ilişkin devlet ve akademisyenler tarafından yapılan çeşitli tanımlar mevcuttur. Özel eğitime ilişkin M.E.B. tarafından.
TANILAMA.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA PROGRAMLARI
ENGELLİ OLMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR
ORTOPEDİK ENGELLİ ÇOCUKLAR
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
Engelli Bireylerin Eğitimi Yasası (Individuals with Disabilities Education Act-IDEA)-(1990)
TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER
Özel Gereksinimli Çocuklar
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
ÖZEL EĞİTİMDE TEMEL KAVRAMLAR
  Özel eğitim gerektiren bireylerin, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda, genel ve meslekî eğitim görme haklarını kullanabilmelerini.

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
Yrd. Doç. Dr. Şule GÜÇYETER Engelli Birim Koordinatörü
* ZEDELENME : Bireylerin psikoloji fizyolojik ya da anatomik özelliklerinde geçici yada kalıcı işleyiş bozukluğudur. Vücudun bir parçasının olmayışı.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK
Özel EĞİTİM Doç. Dr. Necati HIRÇA.
Sunum transkripti:

1. HAFTA: Özel Gereksinimli Bireyler

TEMEL KAVRAMLAR Zedelenme Yetersizlik Özür / Engel Risk taşıma

Zedelenme: Bireyin psikolojik, fizyolojik, anatomik özelliklerinde geçici ya da kalıcı türden bir kayıp, bir yapı ya da işleyiş bozukluğu olması durumudur. Yetersizlik: Bir şeyi yapmada yeterli olmama, belirli bir şekilde davranmada sınırlı kapasite. Özür/Engel: Bireyin yetersizlik yüzünden yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak oynaması gereken rolleri gereği gibi oynayamaması Risk Taşıma: Halen bir yetersizliği belirlenemeyen ancak ileride yetersizlik gösterme şansı ya da olasılığı normalde beklenenden daha fazla olması.

Özel eğitime gereksinim duyan birey kimdir? «Özel eğitime gereksinim duyan birey, çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarına göre beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren birey» Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği

Etiketleme: Özel Gereksinimli Bireyi Nasıl Adlandırmalıyız? Avantajları? Dezavantajları?

Etiketlemenin alternatifi sınıflandırmasız yaklaşımlardır Etiketlemenin alternatifi sınıflandırmasız yaklaşımlardır. Yetersizliğine odaklanmak yerine öğrenme gereksinimlerine odaklanmak…

Özel Gereksinimi Olan Öğrenci Sayısı Nedir? Dünya Sağlık Örgütü Verileri (WHO) 600 milyon kişi yetersizlikten etkileniyor (Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %10’u) 470 milyon çalışma çağında olan birey 200 milyon çocuk Yetersizlik oranı en düşük ülke Özbekistan (%2) Yetersizlik oranı en yüksek ülke Merkez Afrika Cumhuriyeti (%31) En yüksek yaygınlık oranı zihinsel yetersizlik

Türkiye Özürlüler Araştırması Bulguları Toplam nüfusun içindeki özel gereksinimli birey oranı % 12.29 Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özürlülerin oranı % 2.58 (1.8 milyon!) Süreğen hastalığı olanların oranı % 9.70

Özel gereksinimli bireylerin % 41’i ilkokul mezunudur Özel gereksinimli bireylerin % 41’i ilkokul mezunudur. Bu bireylerin % 2.24’ü yüksek okula devam etmektedir. Eğitim düzeyi doğrudan yaşam kalitesini etkileyen bir göstergedir. Sağlık, çalışma durumu, gelir ve sosyal yaşama katılma düzeyi eğitim düzeyi ile doğru orantılı olarak artar. Özel gereksinimli olmak eğitim yaşamına katılmayı engelleyen bir durumdur. Bu kısır döngüyü kırmak özel gereksinimli bireyler için gereken özel eğitim hizmetlerinin nitelik ve niceliğini arttırmakla, bunun yanısıra normal eğitime devam edebilecek bireylere fırsat eşitliği sağlamakla mümkün olabilecektir.

SINIFLAMA Ülkemiz özel eğitim sistemi içerisinde, yasal sınıflandırma yapılmaktadır. Zihinsel yetersizlik Birden fazla alanda yetersizlik Görme yetersizliği Duygusal uyum güçlüğü İşitme yetersizliği Süreğen hastalık Ortopedik yetersizlik Yaygın gelişimsel bozukluk (otizm) Sinir sisteminin zedelenmesi ile ortaya çıkan yetersizlik Sosyal uyum güçlüğü Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu Dil ve konuşma güçlüğü Özel öğrenme güçlüğü Üstün veya özel yetenek

Konuşmacı hangi özür türüne sahiptir? Konuşmacının özrü ile ilgili ailesinin yaptığı yanlış uygulamalardan birini yazınız.