MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atom modelleri.
Advertisements

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Elektronların Dizilişi ve Kimyasal Özellikleri
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
MADDE VE ATOM.
3.Elektronlar›n Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
7.SINIF KONULARI MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
Elektronların Dizilimi
Bağlar.
Bileşikler ve Formülleri
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki.
1.Elementler ve Sembolleri
ELEKTRON DİZİLİMLERİ.
BİLEŞİKLER 2. Ünite 1. Bölüm: Bileşikler Nasıl Oluşur?
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
7. SINIF KİMYA KONULARI.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
KİMYASAL BAĞLAR.
Sunum transkripti:

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ Elektron Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Mustafa ÇELİK

Elektron Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Sahip oldukları elektron dizilimini değiştirme isteği olmayan bu özellikteki elementler asal gazlar olarak adlandırılır. Bu elementlere ait atomların son katmanında yeterli sayıda elektron bulunmaktadır.

Atomların katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır Atomların katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Ancak bir atom, tek katmanlıysa ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır. Atomun iki katmanı ya da üç katmanı varsa ve bu katmanlarda sekiz elektron bulunuyorsa bu tür atomlar kararlı yapıya sahiptir. Sonuç olarak; atomların son katmanları tam dolu ise bu atomlar kararlı yapıya sahiptir.

Atomlar, elektron alışverişi yaparak kararlı atomların elektron dizilimine ulaşmaya çalışırlar. Bazı atomlar elektron alarak veya vererek helyum atomunun elektron dizilimine ulaşmaya çalışırlar ve bu olgu "Dublet Kuralı" olarak bilinir Benzer şekilde bazı atomlar da elektron alışverişi yaparak neon veya argon atomunun elektron dizilimine sahip olmak isterler. Bu durum "Oktet Kuralı" olarak bilinir. Bir atom tek katmana sahipse ve katmandaki elektron sayısını 2'ye tamamlamışsa Dublet Kuralı'nı, birden fazla katmana sahipse ve son katmanındaki elektron sayısını 8'e tamamlamışsa Oktet Kuralı'nı gerçekleştirmiş olur

Atomlar, elektron alarak veya vererek kararlı atomların elektron dizilimine ulaştıklarında iyon olarak adlandırılır. Flor atomunun kararlı atomların elektron dizilimine ulaşması için ya bir elektron alması ya da yedi elektron vermesi gerekir. Tabii ki bir elektron alması, yedi elektron vermesinden daha kolaydır.

Flor iyonunda negatif yük sayısı pozitif yük sayısından fazla olduğu için bu iyon negatif yüklüdür. Atomlar elektron aldığında negatif yükle yüklenerek iyon hâline gelirler. Negatif yüklü bu iyonlar, anyon olarak adlandırılır. Bir iyonda negatif yük sayısı pozitif yük sayısından ne kadar fazla ise o sayı, sahip olduğu yükle birlikte atomun sembolünün sağ üst köşesine yazılır. Örneğin, bir tane elektron alan flor atomu şeklinde gösterilir. Bir elektron (-) olarak ifade edildiği için gösterimlerde " 1 " kullanılmaz. Fakat iki elektron almış bir atomun yükü "2-" şeklinde gösterilir. Flor atomu elektron alarak F durumuna geldiğinde bu iyon flor anyonu olarak adlandırılır.

Sodyum atomunun kararlı atomların elektron dizilimine ulaşması için son katmanındaki bir elektronu vermesi gerekir. Sodyum atomu Oktet Kuralı'nı gerçekleştirdikten sonra negatif yük sayısı bir tan eksilmiştir.

Katyonlarda pozitif yük sayısının negatif yük sayısından ne kadar fazla olduğu bulunur ve fazla olan yük sayısı ise, sembolün sağ üst köşesine yazılır. Örneğin, sodyum katyonunda pozitif yük sayısı negatif yük sayısından bir fazla olduğu için, sahip olduğu bu fazla yük şeklinde gösterilir. Sodyum atomu elektron vererek durumuna geldiğinde bu iyon sodyum katyonu olarak adlandırılır.

İyonlar, her zaman tek atomlu olmayabilir İyonlar, her zaman tek atomlu olmayabilir. Birden fazla atom gurup halinde negatif ya da pozitif yüke sahip olur. Bu atomlara çok atomlu iyon denir. Bazı maddeler atom veya moleküllerden oluşurken bazı maddeler ise atomların elektron alması ve vermesi sonucu oluşan iyonlardan meydana gelir. Örneğin, demir elementi atomlardan, iyot elementi moleküllerden, sodyum klorür ise iyonlardan oluşmaktadır.

Mustafa ÇELİK Fen ve Teknoloji Öğretmeni Türk Telekom YİBO Digor/KARS