Bilginin Organizasyonu Uygulama I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Lab Dersi 1 14 Kasım Perşembe.
Advertisements

HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
AKILLI FAKS.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
Enformasyon Teknolojileri Birimi 2014 Projeleri
Anlamsal Web, Anlamsal Web Dilleri ve Araçları
Bilgisayar Dosya Uzantıları
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
RDA Resource Description and Access
Hasan CAN Anorganik Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
Veri Toplama Analiz Veri Güvenliği
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
Standartlar ve Protokoller
KÜTÜPHANECİLİKTE STANDARTLAŞMA VE MARC-XML ÇÖZÜMÜ
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
. Çankırı Karatekin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
“Metadata” 37. Kütüphane Haftası 26 Mart-01 Nisan 2001, Ankara “METADATA” Mehmet E. Küçük UmutAl Mehmet E. Küçük Umut Al H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü {mkucuk,
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU MARC – XML MARCXML.
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
Metadata ve Z39.50 Metadata.
KATALOGLAMA VE BİLGİ PAKETLERİNDE TEKNİK OKUMA. BİLGİ PAKETİ Çeşitli konularda ya da belirli bir konuda bilgilerin bir araya toplandığı kaynaklar Dergiler.
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İnternet ve elektronik ticaret.
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak KOHA – Lab Çalışması ve Ödev 1 Çalışma Dokümanı.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
MARC Kontrol Alanları, Yetke Dizinleri ve Uygulama
BBY 152 Bilginin Düzenlenmesi
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
XHTML ile HTML Arasındaki Farklar
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
Metadata standartları ve kullanımları RDF, ead, Dublin Core, VRA
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Metadata Gurbet G. Evsel, MLIS Guz, 2015.
İstemci sunucu sistemleri ve ağlar
Sunum transkripti:

Bilginin Organizasyonu Uygulama I Metadata & Z39.50 Hazırlayan; Arş. Gör. Tolga Çakmak

Bilginin Bulunduğu Ortamlar İlkel Ortamlar - Mağara duvarları - Ağaç kabukları Taşlar, kil tabletler

İpek, Parşömen ve kağıt

Gelişen Teknoloji ve yeni Buluşlarla birlikte modern ortamlar Kitaplar * Bilgisayarlarca üretilen ve kullanılan bilgiler (Machine- readable records) Dijital (Sayısal) ortam Web Sayfaları (Ağ Erişim Sayfaları )

Kütüphaneler, Arşivler, Dokümantasyon Merkezleri… Kataloglama Sınıflama

Internet ve Web Sayfaları Bir web sayfasının oluşturulma süresi maksimum 30 dk. Bir web sayfasının ömrü ortalama 44 gün Bütün dünyada üretilen ve hemen her gün milyonlarcası üretilen web sayfaları nasıl düzenlenebilir? Çözüm; Web Arşivleme ve METADATA

METADATA Nedir? Veri hakkında veri – Data about data Bilgiye yönlendiren, bilginin yerini gösteren, bilgiyi açıklayan ve erişim sağlayan bilgilerdir. Farklı alanlarca farklı tanımlamaların yapıldığı bir kavramdır Makinece anlaşılabilir bilgi Elektronik bilginin kayıtları Kütüphanecilik ve bilgi yönetimi alanında ise metadata her tür bilgi kaynağının tanımlanmasında kullanılan tanımlama unsurları olarak yer almaktadır. Bu doğrultuda geleneksel kütüphane katalogları, AACR2 ve MARC 21 gibi unsurlar metadata olarak yer almaktadır (NISO, 2004, s.1).

Metadata Nedir? Bilginin; Ne? Nerede? Nasıl ? Ne zaman ? ve Kim ? Tarafından oluşturulduğu hakkında bilgi veren unsurlar bütünüdür. Genel olarak bilgi kaynağının kimliklenmesini sağlayan unsurlar bütünüdür.

T. C. KİMLİK NUMARALARI ÖĞRENCİ NUMARALARI…

Web Sayfaları ve Elektronik Kaynaklar Web sayfaları nasıl oluşturuluyor? Kodlar <html> <head > <title> My Web Page </title> </head> <body> <h3> Welcome to my web page. <br> It is under construction now </h3> </body> </html>

Web Sayfaları ve Elektronik Kaynaklar Bir web sayfasının oluşturulma süresi maksimum 30 dk. Bir web sayfasının ömrü ortalama 44 gün Metadata ile denetim nasıl sağlanmaya çalışılıyor? Çözüm Arama Motorları ve bu araçların çeşitli zamanlarda arama yapan örümcek programları

Web sayfaları için MetaData Nasıl Oluşturulabilir?? HTML kodları içine gömülebilen MetaEtiketleri ile. Metadata Oluşturucular Metadata Editörleri

Metadata Standartları En önemli standart 1990’larda geliştirilen Dublin Core Standardı. Web kaynaklarını 15 meta etiketi ile tanımlama 16. etiket üzerinde çalışılıyor.

Dublin Core Alanları Title (Başlık) Creator (Yaratıcı) Subject (Konu) keyword Description ( Tanımlama) Kaynak içeriğinin tanımı Publisher (Yayımcı) Kaynağı yaratan ve yayımlayan Contributer Date (Tarih) Type (Tür) Format (Biçim) Identifier (Belirteç): URL (Uniform Resource Locator) Source Language Relation Coverage Rights

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254"> <meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 6.0"> <META NAME="description" CONTENT=“Tolga Çakmak, Hacettepe University -Department of Information Management-"> <META NAME="keywords" CONTENT=“Tolga Çakmak, Hacettepe Üniversitesi, bilgi ve belge yönetimi, department of information science, elektronik belge yönetimi, electronic records management, web 2.0, enterprise 2.0, enterprise content management, records management, belge yönetimi, bilgi teknolojileri, information technologies"> <META NAME="author" CONTENT=“Tolga Çakmak"> <META NAME="update" CONTENT="2009"> <META NAME="DC.Title" CONTENT=“Web Page of Tolga Çakmak"> <META NAME="DC.Description" CONTENT="H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü - Department of Information Management"> <META NAME="DC.Subject" CONTENT=“Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, Tolga Çakmak, Department of Information Management, Publications, Library Science"> <META NAME="DC.Creator" CONTENT=“Tolga Çakmak"> <META NAME="DC.Source" CONTENT="H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü"> <META NAME="DC.Language" CONTENT="English"> <META NAME="DC.Publisher" CONTENT=“Tolga Çakmak"> <META NAME="DC.Coverage" CONTENT="H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü">

http://www.ukoln.ac.uk/metadata/dcdot/

Z39.50

Bibliyografik veri değişim protokolüdür. Farklı sistemlerde bulunan verilerin karşılıklı transferini sağlar MARC’a dayalı veri transferi gerçekleştirir.

MİLAS BLISS KOHA KYBELE Z39.50 GREENSTONE İSKENDERİYE MILLENIUM YORDAM

http://academic-staff.demo.kohalibrary.com/ User name: liblime Password: liblime