ÖKARYOT HÜCRE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Advertisements

ZEHRA YAŞAR
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
ENZİMLER.
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRENİN YAPISI.
HÜCRE.
HÜCRE.
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
Prof. Dr. Cem Şeref Bediz DEUTF Fizyoloji Anabilim Dalı
HÜCRE ORGANİZMA VE METABOLİZMA (HÜCRENİN KEŞFİ VE HÜCRE ZARI)
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
DOKULAR.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hücre.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
Metabolizma ve Beslenme
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
SİNDİRİM.
HİSTOLOJİ. HİSTOLOJİ Histoloji Canlıda vücudu meydana getiren hücrelerin, dokuların ve organların yapı özelliklerini ve yapı-fonksiyon ilişkilerini.
HAZIRLAYAN: VOLKAN ŞENYÜZ HACI AHMET ARISOY ANADOLU LİSESİ
HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
SOLUNUM SİSTEMİ.
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
Dinlenim Zar Potansiyeli
MERVE KEKEÇ ÜMRAN MERMERTAŞ PINAR KAYNAR
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ.
HÜCRE NEDİR?.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ
Hücre ile ilgili temel bilgiler
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
Hücrede Madde Alışverişi
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
HAYVANSAL DOKULAR.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
Eşeysiz Üreme
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
BİTKİLERDE SU KAYBI (TRANSPİRASYON)
Hücrede Madde Alışverişi
Hazırlayan: Sena TAHAN Danışman: Yrd. Doç. Yılmaz KAYA
Sunum transkripti:

ÖKARYOT HÜCRE

YAPISI ve ÖZELLİKLERİ-2

Hücre Yüzeyinin Farklılaşması İle Oluşan Yapılar Hücrelerde madde alışverişi hücre zarı aracılığı ile olmaktadır. Bazı hücrelerde hücre yüzeyinin bazı bölgeleri, Emilim (absorpsiyon) Salgılama ( sekresyon) Sıvı iletimi Diğer fizyolojik olaylarla ilgili olarak değişikliğe uğrar. Hücrelerin serbest yüzeyinde meydana gelen farklılaşmalara; Mikrovillüsler Oyuklar (kaveoller) Sil ve kamçılar örnek verilebilir.

Mikrovillüsler

Bağırsak mikrovillüsleri

Özellikleri Hücrenin serbest yüzeyinde, hücre zarının bir miktar sitoplazma ile birlikte dışarı doğru uzanması ile meydana getirdiği eldiven parmağı şeklindeki çıkıntılara mikrovillüs denir. Mikrovillüsler hücrenin serbest yüzeyinde emilim yüzeyini artırmaya yarar. İnce bağırsak hücreleri gibi emme görevi olan hücrelerde bol miktarda mikrovillüs bulunur.

Oyuklar (Kaveoller)

Oyuklar (Kaveoller)

Özellikleri Oyuklar mikrovillüslerin arasından hücre zarının hücre içine doğru torba biçiminde yada mağaramsı girintiler yapması ile oluşurlar. Oyuklar, mikrovillüsler gibi hücre yüzeyini artırarak hücre içerisine büyük miktarda sıvı girişini sağlar(Pinositoz). Hücre zarında daha büyükte oyuklar oluşabilir. Bu oyuklara fagositoz özelliği olan hücreler de (makrofajlar) ve bazı salgı yapan hücrelerde rastlanır.

Fagositoz

SİL ve KAMÇILAR

Değişik kamçı şekilleri

Siller

ÖZELLİKLERİ Sil ve kamçılar serbest hücre yüzeyinin özel şeklide farklılaşması ile oluşan kasılgan flamentlerdir (iplikler). Sil ve kamçı arasında yapı olarak fark yoktur. Az sayıda ve hücrenin büyüklüğüne göre uzun ise kamçı, çok sayıda ve hücrenin büyüklüğüne göre kısa ise sil adını alır. Sil ve kamçılar için genel olarak silyum deyimi kullanılır. Sil ve kamçı ile hareket suda yaşayan organizmalardan öglena ve paramesyumda görülür Ayrıca dişi üreme sisteminin bazı kısımları, çeşitli epitel hücreleri ve soluk borusunun iç kısmını döşeyen epitel hücre tabakasında da harketli siller bulunur. Sperm hücrelerinde bulunan kuyruk da kamçılara örnek verilebilir.

Paramesyum

Sperm hücresi

Silyum çalışma mekanizması

Flament Yapısı

Hücre Zarında Madde Taşınması Hücre zarının madde giriş çıkışını kontrol edebilmesi yani seçici geçirgen olmasından dolayı, her türlü maddenin hücreye girmesine izin vermez. Hücre zarında seçici geçirgenliğin oluşmasında; Poların büyüklüğü Zarın kimyasal yapısı Zardan geçecek moleküllerin özelliği etkili olmaktadır. Bu duruma göre: Küçük moleküller büyük moleküllerden Yağda çözünen bileşikler (A,D,E,K ), çözünmeyenlerden Yüksüz(nötr) moleküller, iyonlardan Yağı çözen maddeler(alkol,aseton,eter,kloroform) çözemeyenlere göre hücre zarından daha kolay geçer.

Hücre Zarının Temel Görevleri Hücreyi çevrelediği için hücre bütünlüğünü korur. Hücre içi ve dışı arasında madde alışverişini düzenler. Osmotik dengeyi düzenlemede görev yapar. Salgı görevi vardır. Enzimleri taşıyıcı özelliği vardır. Uyarı iletimi yapar.