Dr. Namık Kemal Duru GATA Kadın Hst ve Doğum AD Ankara/2010

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİSMENORE Dr.Gülşah Alan.
Advertisements

Meme kanseri ile OKS ve HRT ilişkisi
Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
Kontrasepsiyon Dr. B. DURAN.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
KOMBİNE HORMONAL KONTRASEPTİFLER KOK-KEK.
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Endometriyal Hiperplazilerde Yönetim
MENSTRUEL KANAMA DÜZENSİZLİKLERİ
SADECE PROGESTERON İÇEREN HORMONAL KONTRASEPTİFLER
TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINDAN 2012
Doç. Dr. Devrim Ertunç Tok
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
POST MENOPOZAL KANAMALARDA YAKLAŞIM
DİSMENORE DR.GÜLAY ŞAHİN.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
SERVİKAL VE SEZARYEN SKARI GEBELİKLERDE YÖNETİM
Uterusun Benign Hastalıkları
DR.KENAN ERTOPÇU.
ADOLESANLARDA DİSFONKSİYONEL UTERİN KANAMALAR
Postmenopozal Dönem ve Genital Kanserler
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
ANORMAL JİNEKOLOJİK KANAMALAR’a
DİSFONKSİYONEL KANAMALAR
İleri yaşta kontrasepsiyon
ADOLESANLARDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID)
DİSFONKSİYONEL UTERUS KANAMALARI
Levonorgestrel İntrauterin Sistem ve Endikasyonları
OVULASYON İNDÜKSİYONU-KANSER İLİŞKİSİ
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ A N K A R A
Endometrial Hiperplazi
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
POSTMENOPOZAL KANAMALARA YAKAŞIM
TAMOKSİFEN KULLANAN HASTALARDA TAKİP VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
ENDOMETRİAL HİPERPLAZİ ve ENDOMETRİAL İNTRAEPİTELYAL NEOPLAZİ YÖNETİMİ
ENDOMETRİOZİS İLE İLİŞKİLİ OVER KANSERİ: PROGNOZ
Anormal Uterin Kanamalarda Medikal Yaklaşım
Kadın Hastalıkları ve Doğum AD VAN
Disfonksiyonel Uterin Kanamalar (DUK)
Puberte Sorunları.
Sağlık Slaytları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
VAJİNAL KANAMA KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI- ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA
WARFAİNE BAĞLI KANAMA Doç. Dr. Siret Ratip Hematoloji Departmanı, Acıbadem Hastanesi.
MENSTRUAL DÜZENSİZLİKLER
ADOLESAN JİNEKOLOJİSİ
Araş.Gör.Dr. Hatice Alkaya Kol Aile Hekimliği AD
Ankara Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.
POST MENOPOZAL KANAMALARDA YÖNETİM
Endometriyal poliplerin yönetimi ve malignite
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
DOĞURGANLIĞIN DÜZENLENMESİ
Anormal Uterin Kanamalar
Dr.Ömer Erkan YAPÇA AÜTF-TJOD 2016
KLİMAKTERİK DÖNEM Kadınların üreme çağından over fonksiyonlarının kaybolduğu çağa geçtiği bir yaşam dönemidir yaşta başlar-ihtiyarlığın başlangıcı.
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
 Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile.
Menstrüel Siklus ve Bozukluklarına Yaklaşım
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
Asemptomatik Postmenopozal Endometrial Kalınlık Artışında Yönetim
Endometrial Hiperplazi Yönetimi
Op. Dr. Deniz OLUKLU 03/02/2019.
Sunum transkripti:

Dr. Namık Kemal Duru GATA Kadın Hst ve Doğum AD Ankara/2010 ANORMAL UTERİN KANAMA Dr. Namık Kemal Duru GATA Kadın Hst ve Doğum AD Ankara/2010

Tanımlar Normal menstrüasyon: 22-34 gün arayla ve < 7 gün ; < 80 mL Polimenore: 22 günden sık aralarla Oligomenore: 34 günden uzun aralarla Hipermenore (Menoraji) : 6 günden uzun ve artmış Metroraji: Düzensiz aralarla Menometroraji: Aşırı ve düzensiz kanama (Poli+Hiper) İntermenstrüel : Düzenli mensesler arası kanama

Etyoloji Organik nedenler Reproduktif organ hst Sistemik hst İatrojenik nedenler Nonorganik nedenler Disfonksiyonel uterin kanama Fiziksel-emosyonel stres Kilo değişimleri

Reproduktif Organ Hastalıkları Leiomyoma: En sık neoplazmlardır. En sık hipermenore oluşur. Polipler: Postmenopozal olguların % 2 sinde endomet. polip görülür. Karsinomlar: Endometrial kanser genellikle postmenopozal kanamayla birliktedir. İnfeksiyonlar: Endometritler intermenstrüel ve servisitler postkoital kanama yaratır.

Sistemik Hastalıklar Koagulasyon bzk: Myom varlığında kanamayı daha da artırır. Kadınlarda von Willebrand hst 1/1000. Endokrinopatiler: Hipotiroidizm ve hiperprolaktinemi anovulatuar kanama yapar. Morbid obezite: A un estrona dönüşümü periferal yağ artışıyla artar. Karaciğer yetm: Est. metab ve pıhtılaşma faktörlerinde azalma menometrorajiye neden olur.

İatrojenik Nedenler Psikotrop kullanımı: Antidep. ve antipsikotikler anovulasyona neden olur. Hormonal kontrasepsiyon: Levonorgestrel implant (% 60-80) Depo MPA (% 30) Kombine OK (% 2-10)

Disfonksiyonel Uterin Kanama Organik nedenin bulunamadığı anormal uterin kanama Anovulatuar DUK: Ana neden anovulasyon. PCOS, anovulasyonun % 75 inden sorumludur. Karşılanmamış E nedeniyle DUK oluşur. Ovulatuar DUK: Persistan CL nedeniyle menoraji tarzında kanama oluşur.

Endometrium Değerlendirmesi <30 yaş : Gereksiz 30-40 : Risk faktörü varlığı ya da tedaviye direnç durumunda gerekli > 40 yaş premenopozal: AUK varlığında gereklidir. PMK ve HRT: Endometrial inceleme mutlak gerekir.

Endometrium Değerlendirmesi Görüntüleme Ultrason: 1. Reproduktif evre olgularda endometrium > 12 mm ise SHG ve sonrasında örnekleme gerekir. 2. PMK da endometrium < 5 mm ise biyopsi yapmak gerekmez. SHG: Kristaloid çözeltinin kaviteye verilmesiyle uygulanır; myom, polip gibi lezyonları tanımayı kolaylaştırır. Histeroskopi: En sensitif yöntemdir.Spesifisite düşüktür.

Endometrium Değerlendirmesi Endometrium örneklemesi D&C: Operasyon odası ve genel anestezi gereklidir. Uterin perforasyon riski vardır. Ofis biyopsi: Novak küret veya Pipelle ile yapılan işlemlerdir. Sensitiviteleri en az D&C kadardır. Histeroskopik biyopsi: Doğrudan gözlem altında örneklemeyi sağlar.

Ultrason/HSG                                                                                    

Sonohisterografi/Ultrason Myoma Polip

Histeroskopi/Myoma

Histeroskopi/Polip

Tedavi 40 yaştan genç hastalar Reproduktif sistem hst Leiomyoma: OK, MPA (10 mg/gün, 10gün) GnRH-a+OK, NSAID, cerrahi kesin tedavidir. Polipler: H/S polipektomi en kolay yöntemdir. Endometrit: Doksisiklin+Estrogen kullanımı

Tedavi 40 yaştan genç hastalar Reproduktif sistem hst Hiperplazi: Basit Hiperplazi: 3-6 ay COC veya MPA Kompleks Hiperplazi: 3-6 ay megestrol asetat, 20-40 mgx2/gün (Megace tb) Atipik Hiperplazi: Fertilite beklentisi yoksa histerektomi, opere edilemiyorsa megestrol asetat

Tedavi 40 yaştan genç hastalar Sistemik hastalıklar: Endokrinopatiler; etyolojiye yönelik tedavi Morbid obezite ve kc hst: OK ve progest. Koagulasyon bzk: OK ve DepoMPA veya uzun etkili GnRH-a. İatrojenik nedenler: Ajanın kesilmesi ve OK ler en uygun yöntemlerdir.

Tedavi DUK A. Genel Onlemler Menstrüel takvimin düzenlenmesi Demir eksikliğinin tedavisi B. Medikal Tedavi Non-Hormonal tedavi Hormonal tedavi C. Cerrahi Tedeavi H/S endometrial ablasyon Histerektomi

Tedavi Non-Hormonal Tedavi Tranexamic acid Menorajide endometrial fibrinolitik akt. artar. Tranexamic acid > PSI > Etamsylate 3-6 g/gün , 3 gün süreyle Transamin caps. Prostaglandin Sentez İnhibitörleri (PSI) Menorajide PGE2 ve PGF2α artmıştır. Mefenamic acid (Ponstan tb) 500 mgx3 , 3-5 gün Etamsylate Kapiller integriteyi artırır. 500 mgx4 (5 gün önce başlanır, 10 gün kullanılır.)

Tedavi DUK / 40 yaştan genç hastalar COC : Birinci seçenek olarak düşünülür. 30 mcg etinil estradiol iceren monofazik preparatlardan (Ginera) 3-6 ay süreyle uygulanır. Kanamayı % 50 oranında azaltır. MPA : Her siklusta 10 gün, 10 mg/gün (Farlutal 5 mg. tb) Levonorgestrel-IUD (Mirena): 5 yıl süreyle 20 mcg/gün salınım olur. Depo GnRH-a Danazol

Tedavi DUK / 40 tan yaşlı hastalar Premenopozal LNG-IUD birinci seçenek olarak düşünülmelidir. Sigara kullananlarda OK ler için dikkatli olunmalıdır. Postmenopozal Atrofik endometrium: Tedavi gerekmez; HRT Proliferatif endometrium: Tedavi gerekmez. Hiperplazi: Histerektomi ön planda tutulmalıdır.

Endometrial Ablation = Progesterone IUD

Akut vaginal kanama Lab: ß-hCG, tam kan, PT ve aPTT Tedavi: Sıvı replasmanı Kan transfüzyonu Premarin 25 mg, IV, 4-6 saat arayla ve ardından oral Premarin+Farlutal KOK; 4 gün 4 tb, 4 gün 3 tb, 4 gün 2 tb ve 2 ay süreyle 1 tb. D&C + medikal (OK) tedavi