İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çıkarımsal İstatistik
Advertisements

İstatistiğe Giriş  İstatistik ve Biyoistatistiğin Tanımları  Araştırmalarda Biyoistatistiğin Önemi  Temel İstatistik.
Biyoistatistiğe Giriş
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Hafta 10: Sürekli Rassal Değişkenler (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
Bölüm 6 Nicel Veri Toplama
Hafta 01: Veri (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
Değer biçme / Etki kestirimi ve SED’e paydaşların katılımı Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
İstatistikte Temel Kavramlar
Yard. Doç. Dr. Serkan ŞENDAĞ MAKÜ 2012, BURDUR
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU Merkez Müdürü / Prof. Dr. AYLİN GÖRGÜN BARAN.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
PRETERM BEBEKLERDE TABURCULUK ÖNCESİ
Tek ve İki Değişkenli Grafikler
BİYOİSTATİSTİK TANIMLAR Dr.A.Tevfik SÜNTER
Biyoistatistiğe Giriş
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Hafta 06: Olasılık Kuramı (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı
Murat Api MD, PhD 1 Arastırmalarda konu secimi Hipotez kurulması Degiskenlerin ozellikleri Normal Dagılım.
Biyoistatistik ve Araştırma Yöntemleri Ders Programı
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
VERİLERİN TOPLANMASI, DÜZENLENMESİ VE TABLO VE GRAFİKLER YARDIMIYLA SUNUMU İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
Örneklem Dağılışları.
DEĞİŞKEN TİPLERİ ve SPSS’ de VERİTABANI HAZIRLANMASI.
NEDEN İSTATİSTİK? 1.
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
BBY606: Araştırma Yöntemleri
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
İstatistik Bilimine Giriş
Uygulama 3.
Örneklem Dağılışları ve Standart Hata
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ B.
Ders İçeriği Bilimsel yöntem, Araştırma
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
Sıklık Tabloları ve Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler.

Istatistik.
İstatİstİksel verİlerİ Düzenleme- frekans
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Biyoistatistiğe Giriş
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
İSTATİSTİK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Istatistik I Sinem Yalgın.
Sunum transkripti:

İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar

BİS107- Biyoistatistik Ders Yeri ve Zamanı: FARMA I, Pazartesi 13:40 – 15:30 Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Anıl Dolgun Dersin Öğretim Yardımcısı Arş. Gör. Osman Dağ H.Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Tel: 305 14 67

BİS107- Biyoistatistik Kaynak Kitaplar: Ders Notları Dawson, Beth Trapp, Robert G. Basic & Clinical Biostatistics Lange Medical Books/ McGrow-Hill NewYork 2004. WA 950 D272 2004 Prof. Dr. Reha Alpar. Spor, sağlık ve eğitim bilimlerinden örneklerle uygulamalı istatistik ve geçerlilik güvenirlik : SPSS'de çözümleme adımları ile birlikte, 3. Baskı, 2014. QA276.12 A47 2014 Pharmaceutical statistics: practical and clinical applications. Sanford Bolton, Charles Bon. 5th ed. New York : Informa Healthcare USA, 2010. http://www.crcnetbase.com/isbn/9781420074239 Ders Notları http://www.biyoistatistik.hacettepe.edu.tr/eczacilik.html

BİS107- Biyoistatistik Dersin Amacı: Bu derste, temel istatistiksel kavramlar ve yöntemler, eczacılık alanına özel örnek ve uygulamalarla öğrenciye kavratılmaya çalışılır. Dersin Öğrenme  çıktıları:  Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenci; temel istatistiksel sorunları kendi başına çözebilir ve yorumlayabilir, eczacılık alanında literatürde yer alan istatistiksel çözümlemeleri kavrayıp, eleştirel olarak yorumlayabilir. temel istatistik bilgisi ile araştırmaların planlama, yürütme ve sonuçlandırma aşamalarında katkıda bulunabilir. alanında yayınlanmış olan makalelerde kullanılan tablo ve grafikleri anlayıp, yorumlayabilir.

İstatistik ve Biyoistatistik Kavramı İstatistik; Herhangi bir konu hakkında bilgi toplamak, toplanan bilgileri düzenlemek, çözümlemek ve yorumlamak için gerekli yöntemler topluluğudur. Biyoistatistik; Biyoloji, Tıp, Eczacılık ve diğer sağlık bilimlerinde araştırma düzeni oluşturulması, verilerin elde edilmesi ve değerlendirilmesi ile uğraşan bilim dalıdır.

İstatistik Neden gereklidir? *A pie chart that Fox Chicago aired during the 2012 primaries

İstatistik Neden gereklidir?

İstatistik Neden gereklidir? Trombolizm tanısı konulmuş hastaların kan grupları dağılımı Kan Grubu Sayı % A 32 58.2 AB 4 7.3 B 8 14.5 O 11 20.0 Toplam 55 100.0 Sağlıklıların kan grupları dağılımı Kan Grubu Sayı % A 75 51.7 AB 8 5.5 B 19 13.1 O 43 29.7 Toplam 145 100.0

Tanımlayıcı İstatistik Çıkarımsal İstatistik

Tanımlar Tanımlayıcı istatistik: Verilerin özetlenmesi, sınıflandırılması, tablo ve grafiklerle sunulmasını içerir. Çıkarımsal istatistik: Örneklemden elde edilen bulgular yardımıyla evren hakkında kestirimde bulunma, hipotezleri test etme ve karar verme süreçlerini içerir.

Tanımlar Evren (kitle): Belirli bir özelliğe sahip tüm bireylerin oluşturduğu topluluktur. Örneklem: Çekildiği evreni temsil ettiği düşünülen ve evrene göre daha az sayıda birey yada gözlemden oluşan alt kümedir. Örnekleme: Evrenden örnek seçmek amacıyla geliştirilen yöntemler bütünüdür.

Tanımlar Parametre: Evreni tanımlamak için kullanılan ölçülere denir. İstatistik: Örneklemi tanımlamak için kullanılan ölçülere denir.

Tanımlar Veri: İncelenen konuya açıklık getirmek amacıyla toplanan bilgi ve ölçümler bütünüdür. Denek: Üzerinden veri toplanan her türlü canlı/cansız varlık. Değişken: Deneklerin herhangi bir özelliğine ilişkin ölçümlerdir.

Veri Niteliksel veri (Kategorik) Veri Niceliksel veri (Sayısal) Sayımla elde edilen verilere denir (Cinsiyet, kan grubu...vb.). Niceliksel veri: Ölçümle elde edilen verilere denir (Yaş, ilaç sayısı,...vb.)

Niteliksel Veri Sıralanabilir niteliksel Niteliksel veri (Kategorik) Sınıflanabilir niteliksel (sırasız) Sınıflanabilir (Sırasız) Niteliksel veri: Niteliksel verilerin kategorilerinde herhangi bir sıra yok ise bu tür verilere sınıflanabilir niteliksel veri denir. (Örn: Cinsiyet, Kan grubu, Medeni Durum...vb.) Sıralanabilir Niteliksel veri: Niteliksel verilerin kategorilerinde herhangi bir sıra var ise bu tür verilere sıralanabilir niteliksel veri denir. (Örn: Hastalık Evresi, Eğitim Düzeyi, Askeri rütbeler...vb.)

Niceliksel Veri Kesikli sayısal veri: Sürekli Aralık ölçekli Oran Ölçekli Kesikli sayısal veri: Belirli bir aralıktaki tam sayıları alan veri türüdür. (Örn: Çocuk Sayısı, Hastane yatak sayısı...vb.) Sürekli sayısal veri: Belirli bir aralıktaki tüm değerleri alan veri türüdür. (Örn: Ağırlık, Boy, Zeka puanı, Sıcaklık...vb.)