 Internet gençlerde bağımlılık yapıyor  Son yıllarda, özellikle 16-24 yaş arasındaki gençlerin interneti bağımlılık derecesinde kullandığı, bilgisayarın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Advertisements

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Bilgisayar ve Internet Bağımlılığı
Sanal Dünya Erol ONUR (TRT / “PAKO’ya MEKTUPLAR” programında tarihinde yayınlanan bölümünde Müşfik KENTER tarafından seslendirilmiştir.)
İNTERNET BAĞIMLILIĞI İÇEL ANADOLU LİSESİ.
Güvenli İnternet Kullanımı
ÇOCUKLA İLETİŞİMDE KULLANILAN DİL.
Sanal Dünya Müşfik KENTER Hep bir yerlere, bir şeylere yetişme telaşındasınız değil mi? hiç vaktiniz yok, ‘fast live’, ‘fast food’, ‘fast music’,
mynet.com BU NE TELAŞ ? Müşfik KENTER.
SANAL ZORBALIK MOBBİNG E-İLETİŞİM SEBEPLERİ KORUNMA YOLLARI
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
T.C Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Konu:Sınav Kaygısı Hazırlayan Halil ibrahim Erkara.
STRESİ ÖNLEME STRESİN TANIMI STRESİN ŞEKİLLERİ STRESİN KAYNAKLARI
Tükenmişlik Sendromu Tükenmişlik sendromu, kişiyi bedensel ve ruhsal olarak zorlayan bir etkene uzun süre maruz kalması sonrası ortaya çıkan tükenme.
Stres ve Stres Yönetimi
ÇEVRİMİÇİ VE ÇEVRİMDIŞI İLETİŞİM VE SONUÇLARI.  Teknolojik imkânlar ve bu bağlamda internet imkânları sayesinde sosyal, psikolojik ve nörogelişimsel.
Göl’ün Hikayesi.
İLKÖĞRETİM Bilgisayar ve Sağlık.
SINAV KAYGISI.
ÇOCUĞUMUN KAYGISINI AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
PLANLI HAYAT OH NE RAHAT
BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız!.
İNTERNETİN OLUMLU KULLANIMI
ÇOCUĞU SINAVA HAZIRLANAN AİLELER
Teknoloji Bağımlılığı ve Çocuklarımız
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
İNTERNETTE SOHBET ETMEK. Kontrol edilemeyen sohbetler. Anne babalar çocuklarının arkadaşlarını ve hatta arkadaşlarının ailelerini tanımaya gayret ederlerken,
SINAV KAYGISINI NASIL YENERİZ ?
TV VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Teknolojiye Bağımlı Yaşamamak İçin» adlı (Metin: Mehmet Dinç, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
Modül 5 FACEBOOK.
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
SOSYAL FOBİ.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Kaygı Nedir? Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu değildir. Kaygı.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
ÇOCUKLARDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI
GRUBUMUZUN WEB SAYFASI YAYINA GİRMİŞTİR: Bu sunuşu Çözüm Paylaşım Grubuna Üye olduğunuz için aldınız. Benzer sunuşları düzenli.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
İnternet, cep telefonu vb
SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
BAĞIMLI KİŞİLİK VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
Patolojik Teknoloji Kullanımı
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
1. SINIF VELİSİ OLMAK.
Fatih Karaokur - Computer Teacher
KAYGI İnsanoğlunun yaşadığı en doğal ve varoluşundaki en temel duygulardan biridir. İnsanoğlunun yaşadığı en doğal ve varoluşundaki en temel duygulardan.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
İnternet GÖKHAN BAKIR Bilişim Teknolojileri Öğretmeni.
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Nesneler tam anlamıyla hizalanmıyorsa,
MERT VE ANNESİYLE BİLGİSAYAR VE SAĞLIK DERSİ. MERT VE ANNESİYLE BİLGİSAYAR VE SAĞLIK DERSİ.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
İNTERNET BAĞIMLILIĞI İÇEL ANADOLU LİSESİ.
Çocuklarda ve Gençlerde Güvenli İnternet Kullanımı
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız!.
NİLÜFER NUR HAYATİ KURTCAN MESLEKİ TEKNİK ANADOLU LİSESİ
AKSARAY GÜLBAHAR ÖKÇE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Zorbalık Nedir? Bir kişinin, kendisinden daha güçlü bir ya da daha fazla kişi tarafından, kasıtlı olarak, sürekli biçimde olumsuz eylemlere maruz bırakılmasıdır.
Teknoloji ve internet bağımlılığı nedir? Teknoloji bağımlığının belirtileri nelerdir? Nedenler ve Özellikler Bireysel yaklaşım Aileye yaklaşım.
Sunum transkripti:

 Internet gençlerde bağımlılık yapıyor  Son yıllarda, özellikle yaş arasındaki gençlerin interneti bağımlılık derecesinde kullandığı, bilgisayarın karşısından kalkınca, titreme, terleme gibi belirtilerle Internet eksikliğinin kendini gösterdiği yapılan araştırmalarla belirlendi.  Bilgisayar bağımlılığı ile ilgili farklı görüşler olmasına rağmen “ortak bir kanı” oluşmuş durumda: Bilgisayar bağımlılığı bir gerçektir ve tedavi edilmelidir !

INTERNET BAĞIMLILIĞI HIZLA ARTIYOR İ nternet kullanımının Türkiye’de son 5 yılda % 700 oranında arttığı, Türkiye’deki kullanıcıların % 40’ının da kendini bağımlı olarak gördüğü ortaya çıktı.

KİMLER BİLGİSAYAR BAĞIMLISI OLUR? Sosyal becerileri çok gelişmiş olmayan, Yüz – yüze ilişkilerde güçlük yaşayan, Fiziksel görünüşünden memnun olmayan, Kişisel problemlerinden kaçmak isteyen, Kişiler arası ilişkilerde kendine güvenmeyen insanlar elektronik iletişimlerde kendilerini daha rahat hissettiklerinden, bu tür ilişki ve iletişim biçimlerini, gerçek ilişki ve iletişime tercih edebilirler.

HANGİ RUHSAL BELİRTİLERE YOL AÇIYOR? Internet bağımlılığı yaşayan kişilere bakıldığında gündelik yaşantılarındaki eksiklikleri bu şekilde kapatmaya çalıştıkları görülüyor.. Burada anahtar sözcük 'zannediyor olmak'. Kişi Internet başındayken belli bir doyum aldığını zannetse de aslında ihtiyacı olan doyum bu değil. Her seferinde, bu kez gerçek doyuma ulaşacağını zannediyor ve kişinin bu davranışları, zamanla kendini tekrarlamaya götürüyor.

Internet kullanma süresi arttıkça; sosyal yaşamdan çekilme, aile ilişkilerini askıya alma, arkadaş ziyaretlerinden vazgeçme, zamanla yalnızlık hissi ve depresyon ortaya çıkıyor. Bilgisayar bağımlıları, makine karşısında zaman kavramlarını yitirmekte, bazen bütün bir günün geçtiğini bile fark etmemektedirler. Yemeği, uyumayı, okula gitmeyi, kısaca temel sorumluluklarını bilgisayar ile aralarında bir engel gibi görebilirler ve bunları yerine getirmeyi erteleyebilir ya da unutabilirler. Sanal dünya ile gerçek dünya birbiriyle yarışır ve genelde kazanan sanal dünya olur. Kaçırılan randevular, uyku saatlerinin düzensizliği, ders başarısında düşmeler, arkadaşlarla geçirilen zamanın kısıtlanması, vb. gerçek yaşamdaki ilişkileri olumsuz etkiler.

NE ZAMAN BİLGİSAYAR BAĞIMLISI OLDUĞUNUZDAN ENDİŞE ETMELİSİNİZ ? Birisi adresinizi sorduğunda aklınıza ilk gelen adresiniz olmaya başladı mı? Internet’te aralıksız 3 saat geçirmeyi normal bir davranış olarak mı algılıyorsunuz? Elde, kolda uyuşmalar, göz yorgunluğu ve bel ağrıları gündeme gelmeye başladı mı? Bilgisayar kullanmadığınız zamanlarda boşluk hissetmeye başladınız mı? Bilgisayarı gün boyu açık mı tutuyorsunuz? Bilgisayarın en iyi arkadaş olduğuna inanmaya mı başladınız? Hiç görüşülmese de da en iyi arkadaşlıkların bilgisayar ortamında kazanıldığını düşünmeye mi başladınız? Eğitim yaşamınız tehlikeye girmeye mi başladı?

NE YAPILABİLİR? Spor, müzik,resim,tiyatro vb. gibi faaliyetler kişiyi katılımcı ve sosyal kılar.Genç bunlardan bir veya birkaç tanesini hobi olarak yapmalı. Arkadaşlarla birlikte tiyatro ve sinemaya,pikniğe v.b.gitmek sosyal iletişimi Okuldan eve gelindiğinde bir saat dinlenmek gerekir.(Bilgisayar başında asla dinlenemezsiniz!) Yarım saat yemek,yarım saat çay ve sohbet Yatmadan önce kitap okumak Yapmanız gereken günlük sorumluluklarınızı tamamladıysanız ve uyku zamanınız henüz gelmedi ise;yarım saat veya en fazla 1 saat bilgisayar olabilir. Bilgisayarın asla çalışma odası ve ya yatak odanızda olmaması gerekir. Bilgisayar için en uygun yer evinizin salonu olabilir.

Dostluğu klavyelerinde, Yaşamı monitörlerinde arayanlar, Size sesleniyorum! Hangi tuş daha etkilidir ki sıcacık bir gülüşten ya da hangi program verebilir bir ağaç gölgesinde uyumanın keyfini? ‘Copy-paste’ yapabilir misiniz dalgaların sahille buluşmasını? İçinizi ısıtan gün ışığını gönderebilir misiniz mail’le arkadaşlarınıza? Sevgiyi tuşlarla mı yazarsınız? Özlediğiniz bir arkadaşınıza sarılmak için hangi tuşlara basmak gerekir? Ya da geri dönüşüm kutusunda saklanabilir mi kaybolan zaman? Doğayı bilgisayarlarına döşeyenler, neden görmezsiniz bahçedeki akasyanın tomurcuklandığını? Ve ıslak toprak kokusu var mıdır dosyalarınız arasında? Koklamak, duymak, dokunmak, yok mu yaşam skalanızda? Bilgi toplumu oldunuz da, duygu toplumu olmanıza megabaytlarınız mı yetmiyor? Müşfik KENTER