MADDE BAĞIMLILIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
Advertisements

MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLI ETKİLERİ
MADDE BAĞIMLILIĞI Bu eğitim Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğinden Doç. Dr. Kültegin Ögel koordinatörlüğünde Psk. Ceyda Yılmazçetin ve Pdr. Sevil Taner.
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal.
ALKOL Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli besinlerden elde edilen aklı, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren maddelerdir.
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
İSKENDERUN NURAN YILMAZ Ç. P. LİSE
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SİGARA VE ALKOL.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Ebru Keser(1102) Sıla Kahraman(1100) Beden Eğitimi Performans ödevi
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
1. Alkol, madde kullanan 2.OKULDAN KAÇAN 3.Suç işleyen ya da işleme eğilimi olan.
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Bilgidagi.com.
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI.
Hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
ALKOL VE ETKİLERİ.
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
9 ŞUBAT Dünya Sigarayı Bırakma Günü
İnsanlar neden sigara içer?
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLI ETKİLERİ
ALKOL VE ETKİLERİ.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
Sigaranın Zararları.
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
SİGARANIN ZARARLARI.
BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
HAFTASI.
SİGARANIN ZARARLARI.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
MADDE BAĞIMLILIĞI. MADDE BAĞIMLILIĞI Rıdvan DEMİR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Kasım
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLI ETKİLERİ
ZARARLI ALIŞKANLIKLARA KARŞI BİLİNÇLENELİM ZARARLI ALIŞKANLIKLARVE KORUNMA YOLLARI madde bağımlılığı,teknoloji bağımlılığı ve korunma yolları.
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve BAĞIMLILIK YARATN MADDELER
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
İBN-İ SİNA A.S.M.L SİGARA VE ZARARLARI Fidal SOYLU Rehber Öğretmen.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE.
Zararlı Alışkanlıklar Ve Madde Bağımlılığı
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
MADDE BAĞIMLILIĞI.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Yeşilay, sigara, alkollü içki  ve diğer uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve gençlerin korunması.
Sigara sağlığa zararları
İSKENDERUN NURAN YILMAZ Ç. P. LİSE
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLI ETKİLERİ. BAĞIMLILIK: Birey ile nesne arasında kurulan ve süreklilik özelliği olan boyutlu bir ilişkidir. Bu ilişki;
Sunum transkripti:

MADDE BAĞIMLILIĞI

21. yüzyılda  çevre kirliliği, doğal afetler ve terörle mücadele veren dünya devletlerinin mücadele etmek zorunda oldukları bir diğer sorun da uyuşturucu madde kullanımıdır.

UYUŞTURUCU GERÇEĞİ Bugün Avrupa ülkelerinde uyuşturucu madde kulanım yaşının 12'ye kadar indiğini çıkan yayınlardan takip etmekteyiz. Maalesef bu korkunç durum ülkemizde de yaşanmaktadır. Bir milletin geleceği olan genç beyinlerinin uyuşturucu batağına saplanması çok üzücü bir hadisedir.

GENÇLİK DÖNEMİ

Gençlik çağının ortak özellik ve sorunları 1. Seksüel Gelişme ve Buna Bağlı Sorunlar 2. Duygu ve Heyecanlarda Görülen Gelişme ve Buna Bağlı Sorunlar 3. Sosyal Gelişme ve Buna Bağlı Sorunlar 4. Kişilik Gelişimi ve Buna Bağlı Sorunlar

BAĞIMLILIK Madde bağımlılığı ilaç niteliğine sahip bir maddenin santral sinir sistemi (SSS)'ni etkilemesinden kaynaklanan, maddenin keyif verici etkilerini duyumsamak veya yokluğundan kaynaklanabilecek huzursuzluktan sakınmak için, maddeyi devamlı veya periyodik olarak olma arzusu olarak tanımlanabilir

SİGARA İnsanlık tarihinin en eski ve yaygın alışkanlığı olan tütün kullanımı, çağımızın en büyük toplumsal sorunlarından birini oluşturmaktadır. Tütün tutsaklığının her geçen gün daha da yaygınlaşarak özellikle genç kuşakları etkilemekte olduğu görülmektedir. Sigara, tütün bitkisinin (nicotina tabacum) kurutulmuş olan yapraklarından hazırlanır. Tütün puro, enfiye, ve hatta çiğneme şeklinde kullanıldığı gibi, pipo ile de içilebilmektedir.

NİKOTİN Sigara bağımlılığına neden olan kimyasal madde nikotindir. Nikotin bağımlılığı tıbbi açıdan eroin, alkol ve kokain bağımlılığına benzerlik göstermektedir. Tiryaki olan bir insanın sigarayı bırakması eroin bağımlısının eroini bırakması kadar zordur.

NİKOTİN Sigaradan ilk nefesin çekilmesi ile nikotin, birkaç saniyede beyine ulaşarak bazı merkezleri uyarmak suretiyle etkisini gösterir. Buna bağlı olarak, bağımsızların ilk nefesden sonra bir rahatlama, endişe ve sıkıntıların hafiflemesi ve zihnin daha hızlı çalışması gibi algıları olur. Ancak bu durum tahmin edinilenin aksine sigaranın yarattığı bir rahatlama olmayıp, çoğu kez yoksunluk hisseden kişinin vücudunun aradığı maddeye kavuşması ile duyduğu iyilik hissidir.

Sigara bağımlılığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından artık ilaç ve madde bağımlılığına benzer bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Sigaraya başlama nedenleri; 1- Toplumdan Kaçma Eğilimi, 2- Sıkıntı, 3- Sigaranın Arkadaş Yerini Tutması, 4- Anne ve Baba Zıtlaşması, 5- Öfke ve Büyüklere Direnme, 6- Gösteriş, Büyük Görünme İsteği, 7- Arkadaşların Israrına Hayır Diyememe 8- Eğlence Aracı Olması 9- Kendine Güven Sağlamak İçin.

Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı maddeler içermektedir. Yapılan araştırmalar sigara dumanında 4.000'den fazla zararlı madde bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.

SİGARANIN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLARI ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ; 1- Kanser 2- Kalp ve damar hastalıkları 3- Bronşit ve amfizem 4- Mide ve duedeneum ülseri 5- Enfeksiyona yakalanma sigara içenlerde çok olur 6- Akciğer tüberkülozunu alevlendirir. 7- Cildin vaktinden evvel buruşukluğuna yol açar. 8- Hamile kadınların, düşük yaptığı, doğuracağı çocuğun beslenemeyip zayıf olduğu tespit edilmiştir.

Sigarayı bırakma yolları ; Aniden bırakma, Azaltarak bırakma, Düşük nikotinli sigara, Nikotinli sakız, Özel sigara filtreleri, Psikolojik tedavi.

Sigarayı bıraktıktan sonra en tehlikeli dönem 2-3 aydır. Çünkü sigarayı bırakanların %88'i ilk 58 gün içinde yeniden içmeye başlamaktadır.

ALKOL BAĞIMLILIĞI

Alkol, diğer bazı zehirleyici maddeler gibi, keyif verici, alışkanlık ve iptila yaratan bir maddedir. İçki olarak kullanılan alkol etil alkoldür . ALKOL

Alkollü İçki : Bileşiminde çeşitli oranda alkol bulunan ve içildiği zaman geçici bir keyif ve sarhoşluk veren, zamanla da vücutta zehirleyici tesirler yapan ve birçok insanda alışkanlık yaratan içkilere denir.

ALKOL Akıl hastanelerinde yatanların %40 ile 50'sinde Genel tutuklamaların %50'sinde alkol temel sebebi oluşturmakta.... İntihar olaylarında da alkolün etkisi içmeyenlere oranla 58 kat daha fazladır. Dünya alkol tüketimi sıralamasında 3.sıradayız.

Alkol kullanan kadın ve erkekler, doğacak yeni nesillere büyük zararlar vermektedirler.

Tedavi’ de temel gaye; 1- Alkol içilmesinin kesilmesi, 2- Alkol almaya yol açan ruhsal nedenlerin ve toplumsal sorunların çözülmesi 3- Bağımlı olan bireylerin alkol nedeniyle yitirdiği toplumsal rol ve konumuna yeniden dönmesidir Tedavi’ de temel gaye;

UYARICI ve UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI

Uyuşturucu madde bağımlılığı: "Kişinin tabii veya sentetik yolla elde edilen bir maddeyi iradesi dışında almak zorunda kalışı’’ olarak tanımlanabilir…

Madde Bağımlılığındaki Aşamalar

ALIŞKANLIĞA GEÇİŞ DEVRESİ İlaçla rahatlama Alınan ilaç miktarının artırılması Psikolojik iptilanın başlaması İlaç alt kültürünün yerleşmesi Hasta olduğunu kabul etmeme Suçluluk hissi Fiziki iptila Devamlı pişmanlık İlaç almak için sebep uydurma Kontrol kaybı

RUHİ BOZUKLUKLARIN BAŞLAMA DEVRESİ Aile ve çevreden kopma Sebepsiz kızgınlık Saldırganlık Beslenme bozuklukları Hafıza kaybı

DÖNÜŞÜN İMKANSIZLAŞTIĞI KRONİK DEVRE İrade kaybı Fiziki ve ruhi çöküntü Şahsi ve içtimai bütün değerlerin kaybı Düşünce bozuklukları Fiziki ve ruhi bağımlılık